ISTORIA UNEI GĂRI – În urmă cu 52 de ani se inaugura Gara din Baia Mare, pe atunci „noua gară”, astăzi, eterna ruină care duhnește a urină

5
8462

GARA BAIA MARE. Bună ziua și bine v-am găsit la o nouă poveste adevărată despre orașul Baia Mare, mai ales că aceasta vine la un moment aniversar. Știți Gara, nu? Măcar olfactiv. Locul în care pute/duhnește a urină, supranumit „Poarta de intrare” bla-bla, o clădire urâțită cu spume de faptul că i se văd toate urmele nemiloase ale timpului, ca unei dive ajunse la senectute și refuzată de saloanele de chirurgie plastică.

 

Deci, Gara din Baia Mare, Raiul homeless-ilor, oameni și câini, și al jegului, locul unde te duceai cu mască și atunci când nimeni nu știa de existența COVID-19, locul pe care, din când în când, toți primarii urbei, dar mai ales actualul, Cătălin Cherecheș, ne recită că îi va convinge acuși-acușica pe proprietari, indiferenții de la CFR, să-l reabiliteze, că nu se mai poate.

 

Bine, acum ne încolonăm frumos, comandăm un tort și mergem la Gară să-i spunem „lamulțeanul” de rigoare, pentru că astăzi, 29 octombrie 2020, se împlinesc exact 52 de ani de când a fost inaugurată (adică de când „a venit pe lume”, de când a intrat în funcțiune). Cu masca COVID suntem protejați și de ofensiva olfactiv-neplăcută.

 

Istoricul Gării din Baia Mare

 

Gara din Baia Mare a fost construită într-un an și jumătate (construcția a început în 1966) și pe atunci era în afara orașului, la extremitatea vestică, pentru că Baia Mare era un orășel puțin mai mare decât un sat vestic. Inaugurarea s-a făcut cu fastul specific comunistoid, la 29 octombrie 1968, primul tren plecat din noua Gară a Băii Mari fiind personalul de Dej (trenul cu nr. 4096).

 

Complexul CFR, gara ca atare, a fost inaugurată în 31 ianuarie 1969, la ora 10 dimineața, în prezența adjunctului ministrului Transporturilor, Iancu Constantin, și a tovarășilor comuniști din fruntea orașului (Ioan Vijdeluc – prim-secretarul Comitetului Municipal PCR Baia Mare) și al județului (Gheorghe Blaj – prim-secretarul Comitetului Județean PCR Maramureș).

 

Primul șef al noii Gări Baia Mare a fost Iosif Damian, iar noua gară avea la parter casele de bilete, chioșc pentru ziare, frizerie, poștă, loto, OJT, CEC, un depozit pentru bagaje de mână, biroul de informații și scări care urcau la nivelul liniilor ferate. La etaj, pe galeria ce înconjoară holul erau săli de așteptare, o încăpere „Mama și copilul” și un bufet-restaurant.

 

Un amănunt tehnic prin care o să înțelegeți de ce nu s-a prăbușit Gara până acum (nu pentru că a avut grijă cineva de ea): marchiza de la scările de acces a tunelului are o placă continuă din beton-armat cu o lățime de… 6,80 metri (e rezemată pe stâlpi metalici făcuți din țevi de oțel). Deci, domnilor de la cefereu, stați liniștiți, puteți s-o mai lăsați așa încă 50 de ani, fără să-i faceți NIMIC, cum nu i-ați făcut NIMIC timp de 52 de ani, că nu se prăbușește. Pute (de-ți ia nasul), dar nu cade. Înc-o dată, “lamulțean!”. Gara din Baia Mare, 52 de ani de la inaugurare.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

  1. Frumos articol.totusi cineva s-a gandit sa aduca cu bun simt un LA MULTI ANI! garii din orasul meu.pacat mare pacat ca este data uitarii gara din BAIA MARE.pacat ca pana si primarul face promisiuni pe care nu le duce la bun sfarsit.

    • Foarte bun articolul.
      O gara frumoasa si uitata de cei care trebuiau sa i faca intretinerea si reparatiile si bineinteles curatenia adecvata.
      Sa nu uitam de toti aurolacii care se invart pe acolo si fac atat Gara cat si Autogara , o zona periculoasa si de ocolit pe cat posibil.
      Gara ar trebui sa fie o emblema a Baii Mari, un loc civilizat , curat si care sa asigure calatorilor o ambianta moderna si conforma cu toate standardele de igiena.
      La multi ani ! Gara Baia Mare si imi doresc sa intri in proiectele de modernizare si igienizare a mai marilor orasului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here