ISTORIA RECENTĂ – Timp de 2 ani și 8 luni, în Maramureș nu a existat niciun penitenciar

0
754

FAPT. Sistemul penitenciar din istoria recentă a Maramureșului a început în anii 60, prin darea în folosință a unei secții a Penitenciarului Satu Mare, formată din 20 de barăci în zona Valea Borcutului – era anul 1956, iar secția penitenciară din Baia Mare avea capacitatea maximă de 1.200 de deţinuţi.

 

În 1960, colonia se mută în locația actuală, pe strada Forestierului din Tăuții de Sus (sat aparținător orașului Baia Sprie, limitrof cu municipiul Baia Mare) și doar după 13 ani, în 1 octombrie 1973, secția Baia Mare a Penitenciarului Satu Mare devine autonomă administrativ și primește denumirea Penitenciarul Baia Mare

 

Mai puțin știut este faptul că în existența sistemului penitenciar din Maramureș a existat o perioadă de 2 ani și 8 luni în care județul nu a avut niciun penitenciar – în perioada 31 iulie 1977 – 1 aprilie 1980, când penitenciarul a fost desființat, deținuții fiind transferați la unități din apropiere. Reînființarea Penitenciarului Baia Mare s-a făcut pe aceeași cale administrativă prin care s-a desființat, la 1 aprilie 1980, prin decret prezidențial.

 

Acum, Penitenciarul Baia Mare este clasificat ca unitate de detenție de maximă siguranță (este condus de comisar șef de penitenciare Ștefan Horia Chiș).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here