ISTORIA ORAȘULUI – Astăzi se împlinesc 45 de ani de la primul meci de rugby la Baia Mare, orașul Științei, echipa care domină rugbyul autothton actual

0
1171

REMEMBER. În urmă cu 45 de ani, la 18 septembrie 1977, pe Stadionul Dealul Florilor din Baia Mare (fost 23 August, acum Viorel Mateianu), pe o ploaie mocănească de-nceput de toamnă și în prezența unui număr surprinzător de mare de spectatori, s-a jucat primul meci oficial de rugby în Baia Mare. Partida, arbitrată la centru de bucureșteanul Florian Dudu (eronat consemnat în presa comunistă a vremii), s-a disputat în cadrul Diviziei B, între nou-creata echipă RA Cemin Baia Mare (prescurtarea de la Rugby Asociație Centrala Minelor) și Constructorul Arad.

 

În acel meci istoric, lotul băimărenilor era format din: Florin Popovici, Florin Curea, Alexandru Csoma, Eusebiu Melniciuc, Iulian Căprăroiu, Eugen Ștefan, Constantin Ștefiuc, Florin Atanasiu, Valeriu Cantea, frații Dumitru și Costache Ciobanu, George Preoteasa, Rada Trnyacsev, Gheorghe Varga, Nicolae Gligor, Ion Miricescu, Florin Frîncu, Marian Pascale, Ioan Vlădescu, Mihai Trifu, Florin Motica, Gheorghe Demian. Băimărenii au câștigat cu 10-0 (0-0) prin punctele realizate de Iulian Căprăroiu (eseu în min. 55 – acesta autorul primului eseu marcat într-un meci oficial la Baia Mare -, cu precizarea că în acea vreme un eseu era punctat cu 4 puncte, nu cu 5 ca și astăzi – transformarea a fost ratată de Frîncu) și mijlocașul Ion Miricescu (două lovituri de pedeapsă, în min. 50 și 71).

 

Al doilea meci al Racemin a avut loc în 25 septembrie 1977, tot la Baia Mare, cu Minerul Livezeni. În acel prim sezon după înființare, clubul băimărean avea să promoveze în prima divizie și, la mai puțin de un an de la acel prim meci oficial de rugby disputat la Baia Mare, în 27 septembrie 1978, RA Cemin avea să joace pe teren propriu primul său meci în Divizia A, chiar cu campioana națională en-titre, Steaua București (meci pierdut la limită, 13-15, după ce nou-promovata conducea la pauză cu 13-12).

 

În cei 45 de ani de existență, clubul băimărean de rugby, creat de inginerul Lascăr Ghineț și legendarul antrenor Dumitru “Mitică” Antonescu sub cupola financiară a Centralei Minelor (condusă pe atunci de Valer Gabrian), a jucat doar 2 ani în Divizia B: la înființare (obligați de regulament) și în sezonul 2003-2004 (când echipa a fost dezafiliată/desființată prin decizia Federației, în urma descoperirii cazului de dopaj în grup cu Norandrosteron, fiind obligată se reînceapă din divizia secundă).

 

Cu jucători născuți în Baia Mare, dar și cu tineri aduși de la echipe care activau în 1977 în primul eșalon, sau la naționale studențești, de tineret sau la România B, Mitică Antonescu a creat nucleul de la care avea să se dezvolte apoi, pas cu pas, echipa de astăzi.

 

Au fost 45 de ani în care mica echipă a minerilor maramureșeni, acum denumită CSM Știința Baia Mare, s-a metamorfozat din David în Goliatul care domină rugby-ul autohon actual, cea mai titrată din România ultimului deceniu, spărgând hegemonia cluburilor departamentale bucureștene Steaua și Dinamo și câștigând de 8 ori titlul de campioană națională, pe care-l dețin și în acest moment, pentru al treilea an consecutiv (în anii 1990, 2009, 2010, 2011, 2014, 2019, 2020, 2021), de 6 ori Cupa României (în anii 1980, 1990, 1999, 2010, 2012, 2020), de două ori Supercupa Europei Centrale și de Est (în anii 2010, 2011).

 

 

* Foto mare generică; foto mici – arhivă @CS Știința Baia Mare

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here