INVESTIȚII DIN BANII STATULUI – Trei creșe noi vor fi construite în Baia Mare și Sighetu Marmației

0
521

CREȘE – JUDEȚUL MARAMUREȘ. Trei noi creșe pot fi construite în județul Maramureș, din banii statului, prin Programul național de construire de creșe, finanțat din bugetul Ministerului Dezvoltării. Contractele de execuție pot fi semnate de la începutul anului viitor, când ar putea începe și construcțiile propriu-zise. Însă, în acest moment, doar municipiul Baia Mare a depus documentațiile necesare, administrația publică locală din Sighetu Marmației mai având timp doar până la sfârșit de octombrie să solicite aprobarea noilor creșe și să depună documentația necesară.

 

Conform unui Ordin emis de Ministerul Dezvoltării, la nivel național se vor construite în prima fază, de la începutul anului viitor, 138 de creșe noi, modern și eficiente energetic, iar în faza a doua încă 110, toate fiind finanțate din banii statului. Ordinul prevede că noile creșe vor avea trei dimensiuni (sunt proiecte tip): mari (cu o capacitate de 100-110 copii), mijlocii (cu o capacitate de 60-70 de copii) și mici (cu o capacitate de 40-50 de copii), locațiile fiind în municipii, dimensiunea acestora fiind stabilită în funcție de nevoi.

 

Astfel, municipiile reședință de județ (în cazul județului Maramureș, Baia Mare) vor putea solicita construirea a două creșe, iar celelalte municipii, câte o creșă. Clădirile sunt prevăzute cu spălătorie, bucătărie, cabinet medical, sală multifuncțională, spații administrative și terenuri de joacă în aer liber. De asemenea, pe acoperiș sunt prevăzute panouri fotovoltaice (pentru a asigura un aport de energie verde), iar geamurile, ușile, pereții și podeaua vor fi bine izolate, pentru a fi nevoie de resurse minime pentru asigurarea temperaturii optime.

 

Deocamdată, din cele 3 creșe noi care pot fi solicitate de județul Maramureș (două în Baia Mare și una în Sighetu Marmației), doar administrația din Baia Mare a depus documentația pentru edificarea a două creșe, una de dimensiuni mici (cu capacitate de 40-50 de copii) și una de dimensiuni mari (cu capacitate de 100-110 copii), aceasta făcând parte din cele 47 de cereri deja aprobate (în județele Covasna, Galați, Satu-Mare și Sibiu fiecare municipiu a depus deja documentația necesară).

 

Municipalitățile trebuie să pună la dispoziția autorității (Ministerul Dezvoltării / Compania Națională de Investiții) terenul necesar construcției și să justifice numărul de copii pe baza indicilor de natalitate. În România există în acest moment doar 386 de creșe.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here