INVESTIȚIE – Se pregătește deschiderea ofertelor pentru noul terminal de pasageri al Aeroportului Maramureș, obiectiv de 125 de milioane de lei: în primăvară încep lucrările

0
603

TERMINALUL AEROPORTULUI INTERNAȚIONAL MARAMUREȘ. În conflictul declarațiilor politice privind construirea noului terminal de pasageri de la Aeroportul Internațional Maramureș, actualul președinte al Consiliului Județean Maramureș, Ionel Bogdan (PNL) îi (re)amintește lui Zetea (PSD) că în 4 ani de mandat, acesta n-a făcut nimic pentru acest obiectiv, deși avea linia de finanțare deschisă încă din anul 2016.

 

Anterior, Zetea (care se erijează deja public în viitorul candidat al PSD Maramureș pentru recâștigarea poziției de președinte al administrației județene, pe care a pierdut-o la alegerile din 2020 la peste 5.000 de voturi diferență, deși pornea din postură de favorit și cu o armată de 44 de primari din cei 76, care controlau 58% din conducerile politico-administrative ale UAT-urilor din județ) l-a acuzat pe Bogdan de eșecul proiectului, susținând că există riscul ca Maramureșul să piardă finanțarea pentru noul terminal al aeroportului.

 

“În prezent, suntem în faza de clarificări, care sunt normale în procedura de acordare a finanțărilor din fonduri europene. În 7 octombrie 2022, am primit de la Ministerul Transporturilor ultima cerere de clarificări în care ni se cerea introducerea în bugetul de venituri și cheltuieli al Aeroportului proiectele depuse spre finanțare, iar în 11 octombrie am aprobat rectificarea bugetului aeroportului în sensul cerut.

 

Aeroportul Internațional Maramureș va avea finanțare pentru proiectul privind construirea unui nou terminal de pasageri și achiziționarea echipamentelor de securitate. Mai mult decât atât, acest proiect este în cel mai avansat punct din momentul în care a fost inițiat.

 

Am depus două cereri de finanțare în valoare de peste 241 de milioane de lei (n.red., aproximativ 125 de milioane de lei pentru noul terminal și circa 110 de milioane de lei pentru echipamente), iar în ședința din 11 octombrie 2022 a Consiliului Județean am introdus în bugetul aeroportului a treia cerere de finanțare, de peste 34 milioane de lei, tot pentru Aeroportul Internațional Maramureș (n.red., pentru o nouă remiză PSI, pentru reabilitarea a circa 8 km de drum perimetral și pentru un nou sistem de supraveghere video de siguranță). Practic, avem depuse trei cereri de finanțare, în valoare totală de peste 50 de milioane de euro, și am făcut toate documentațiile necesare, astfel încât să transmitem finanțatorului toate clarificările.

 

Îi reamintesc domnului Zetea că axa de finanțare POIM pentru aeroporturi este deschisă din anul 2016, același an în care dânsul a preluat mandatul de președinte al Consiliului Județean Maramureș, iar până la finalul anului 2020, când i s-a încheiat mandatul, nu a realizat nici măcar un studiu de fezabilitate viabil pentru construirea unui nou terminal la Aeroportul Internațional Maramureș”, a precizat Bogdan.

 

Surse tehnice informate și implicate  au subliniat, pentru 2mnews, că proiectul noului terminal al aeroportului este în fază de finalizare a licitației și ofertele se vor deschide în curând, licitația suscitând interesul unor mari constructori (aproape toți care au construit infrastructură aeroportuară în România ultimilor ani). Cel mai probabil, deschiderea ofertelor nu va avea loc “săptămâna viitoare” (17-21 octombrie 2022), așa cum a avansat președintele CJ, Bogdan, ci „în viitorul apropiat, probabil spre finalul lunii octombrie”.

 

Motivația constă în procedurile tehnice, în acest moment licitația fiind suspendată pentru ca beneficiarul să răspundă numeroaselor clarificări solicitate de ofertanții interesați, și va fi redeschisă săptămâna viitoare cu un nou termen de deschidere a ofertelor (care a fost solicitat de mai mulți constructori să fie prelungit, termenul inițial era 10 octombrie – o prelungire va exista, însă nu una foarte mare). Cert este că în primăvară vor putea începe lucrările, așa cum a estimat Bogdan. În aceste condiții, până în 2024 terminalul va fi finalizat (contractul va fi atribuit pe o durată de 2 ani).

 

Proiectul noului terminal al Aeroportului Internațional Maramureș a fost refăcut în totalitate (va avea o suprafață totală desfășurată de 12.209 metri pătrați și o capacitate de 450 pasageri pe oră) și depus spre finanțare din fonduri nerambursabile UE, prin Programul Operațional Infrastructură Mare, în paralel fiind introduse în licitație lucrările de proiectare și execuție. Cel mai probabil, câștigătorul acesteia ar putea fi anunțat în noiembrie-decembrie 2022.

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here