INVESTIȚIE: 5,5 MILIOANE DE LEI – Operatorul de apă-canal Vital vrea să instaleze în acest an două centrale fotovoltaice în Baia Mare: la Stația de Epurare și la Uzina de Apă

1
2364
Stația de epurare și uzina de apă - Baia Mare

REDUCEREA CHELTUIELILOR CU CONSUMUL DE ENERGIE. Operatorul de apă-canal Vital SA vrea să instaleze în acest an nu una, ci două centrale fotovoltaice în Baia Mare, la Stația de Epurare și la Uzina de Apă, în urma unei investiții totale estimate la circa 5,5 milioane de lei (exact: 5.473.273,75 lei – toate sumele din articol includ TVA).

 

Conform proiectului (întocmit de firma clujeană Servelect SRL – ing. Vlad Vele), cele două centrale ar urma să producă o cantitate de energie totală de 853,15 MWh/an, ceea ce ar însemna că la Stația de Epurare Baia Mare s-ar face o economie de energie electrică de 21,75%, iar la Uzina de Apă de 94,65%.

 

La Stația de Epurare Baia Mare (unde necesarul anual de energie electrică este de 2.411,8 MWh/an) amplasarea centralei fotovoltaice a fost proiectată pe sol, pe o suprafață de circa 9.300 mp, unde s-ar instala pe structură metalică 816 panouri voltaice de 550Wp. Valoarea totală a investiției pentru acest proiect este de circa 3,5 milioane de lei și este estimată o producție de energie de 524,62 MWh/an, care ar asigura 21,75% din necesarul anual al Stației de Epurare. La Uzina de Apă Baia Mare (unde necesarul anual de energie electrică este de 347,1 MWh/an) amplasarea centralei fotovoltaice a fost proiectată pe acoperiș, pe o suprafață de circa 4.100 mp, unde s-ar instala 561 de panouri voltaice de 550Wp. Valoarea totală a investiției pentru acest proiect este de circa 2 milioane de lei și este estimată o producție de energie de 328,53 MWh/an, care ar asigura 94,65% din necesarul anual al Uzinei de Apă a Vital Baia Mare SA.

Vital vrea să finalizeze ambele proiecte până la finalul anului 2023, acestea fiind în faza de pre-execuție (obținere avize, autorizații, certificate ș.a.a.d.) – pentru proiectul de la Stația de Epurare s-a eliberat deja Certificatul de Urbanism, iar ambele proiecte au fost introduse la începutul acestui an pe circuitul de obținere a avizului de mediu.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here