INVESTIȚIE: 10,6 MILIOANE DE LEI – Administrația din Baia Mare și-a eliberat autorizația de construire pentru restaurarea Casei Pokol, la 5 ani de când a luat-o în proprietate

1
6435

ULTIMUL DOCUMENT. Administrația din Baia Mare și-a eliberat autorizația de construire pentru restaurarea Casei Pokol, ultimul document necesar înaintea demarării lucrărilor efective. Proiectul de reabilitare/restaurare a Casei Pokol din Baia Mare, edificiu cunoscut de localnici și sub denumirea Castelul Pokol, necesită o investiție de peste 10,6 milioane de lei, din care cel puțin o parte vor fi luați din creditul bancar de 100 de milioane de lei contractat în acest an de îndatorata Primărie Baia Mare.

 

Povestea unei case de poveste

 

Casa Pokol a fost edificată pe Valea Borcutului, în 1903-1904, și a fost reședința familiei lui Alexiu Pokol, unul dintre cei mai bogați și excentrici băimăreni de la începutul secolului XX. Clădirea avea 13 încăperi care se întindeau pe circa 440 mp.

 

Pokol (foto mic dreapta) a fost învățător, apoi proprietar de mine (prin căsătoria cu văduva Maria Mureșan), președinte de bancă, iar din punct de vedere administrativ a fost senator și primar al orașului (1926-1927). În respectiva reședință, una dintre cele mai cochete din oraș la începutul veacului al XX-lea, au fost găzduiți marele istoric Nicolae Iorga, liderul țărănist Iuliu Maniu (Pocol a fost un marcant membru al PNȚ, președinte al filialei locale – oricum, unul dintre cei mai bogați -, iar apoi al PNL) și magistratul Cincinat Pavelescu.

 

În anii ’30, societatea minieră care intrase în proprietatea Casei Pokol (magnatul și-a pierdut averea la cazinouri și pariuri industriale perdante în tentativa de a descoperi un nou filon de aur) a fost vândută unui mare industriaş elveţian, în proprietatea căruia a rămas până în anul 1948, conform lucrării documentaristice „Alexiu Pokol. Viața și activitatea (1872-1935)”, reallizată de dr. Robert Tökölyi.

 

Restul e istorie, cum se spune: Pokol a murit în 1935, sărac, într-un sanatoriu din Budapesta, comuniștii au naționalizat clădirea de care elvețianul s-a bucurat doar vreo 18 ani, iar aceasta a fost ultilizată ca grădiniţă, şcoală şi locuinţă pentru angajaţii Întreprinderii de Prospecţiuni şi Explorări Geologice (IPEG) Baia Mare, iar după 1989, a devenit cămin pentru copii instituționalizați din Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Maramureş (instituție din subordinea Consiliului Județean Maramureș).

 

După restructurarea strategică a modului de instituționalizare a copiilor, clădirea a fost abandonată. Astăzi, pe strada Valea Borcutului nr. 119 este doar o ruină. În urmă cu ceva timp, plafonul s-a prăbușit la parter, iar clădirea e în pericol iminent de prăbușire.

 

 

Au mai încălcat legea o dată, nu-i bai

 

Conform devizelor de lucrări adoptate prin Hotărârea Consiliului Local în 30 iunie 2021, proiectul costă peste 10,6 milioane de lei (exact: 10.624.458 lei, sumă care cuprinde TVA), din care 4 milioane de lei sunt prevăzuți (tot printr-o hotărâre a forului deliberativ al urbei) să fie luați din creditul bancar de 100 de milioane de lei contractat în acest an de administrația Cherecheș.

 

Conform regulii păstrării continuității în încălcarea legii, pentru a plăti mai puțin în fază incipientă (taxa pe autorizația de construire se calculează în funcție de valoarea investiției), Primăria Baia Mare a mimat că nu știe exact valoarea investiției (deși o știe din proiect) și a declarat o valoare mai mică decât cea reală, respectiv 6,5 milioane de lei (exact: 6.570.140,71 lei).

 

Transferul blocului de la județ la municipiu

 

În 2012, primarul Cătălin Cherecheș i-a prostit pe consilierii județeni (conduși la acea vreme de Mircea Man) să aprobe transferul Casei Pokol din patrimoniul județului în cel al municipiului Baia Mare, pe considerent că va reabilita clădirea și o va transforma în Academie de Arte (și în 2016, când CJ Maramureș era sub controlul lui Zamfir Flore Ciceu, a intrat efectiv în posesie). Sigur, n-a făcut nimic.

 

Deși n-a făcut nimic cu reabilitarea Casei Pokol, în 2018, primarul Cherecheș a preluat din proprietatea CJ Maramureș (controlat atunci de Gabriel Valer Zetea) și fostul Centru de Plasament pentru Copii Școlari din Valea Borcutului (adică acel bloc cu trei etaje, și acesta extrem de degradat, situat chiar lângă Casa Pokol). În schimb (pentru că a fost un troc în sens propriu) a dat un teren pe care CJ Maramureș să-și construiască din banii statului un bloc în care să locuiască angajații lor (asta pentru că abuzurile în funcție nu sunt sancționate în niciun fel în România).

 

* Foto: @ Andreea & Ionuț Mihai via florilacastel.ro, @Dan Cristian Popovici

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Așa face el ,daca vede că nimeni nu reacționează! La fel face și cu schimbarea numelui la Bulevardul Bucuresti sau Grănicerilor ,străzi care au același nume de când au fost construite.Complici sunt și consilierii care i-au cântat în strună.Daca tot vrea un bulevard cu numele regelui de ce nu construiesc unul căruia să-i pună numele regelui sau de ce nu ,al lui .Bulevardul Cherecheș.De ce bulversează atâția locuitori cu schimbare de adrese acte etc.A întrebat cumva alegătorii ,locuitorii celor două mari artere daca sunt de acord sa umble pe drumuri pentru schimb de acte sau sa informeze pe toată lumea că s-a schimbat adresa ?!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here