INTEGRARE – Parc de joacă pentru copiii din Ponorâta, „cea mai defavorizată comunitate din România”

1
430
credit foto: Sean Gallup (Getty Images)

INVESTIŢIE. Ponorâta, un cătun format din colibe de lut şi ajuns la dimensiunea unui sat cu vreo 500 de suflete. Administrativ, e un cartier şi aparţine de comuna lăpuşeană Coroieni. E sărăcie lucie, rromii de acolo trăiesc din ajutoare de stat, colectatul fierului vechi şi din cerşit, spun autorităţile locale. Istoria recentă a adus comunitatea din Ponorâta în atenţia mondială, fiind considerată „cea mai săracă zonă din România, din UE”. Prin mocirla de acolo au păşit miniştri, ambasadori, celebrităţi, jurnalişti, reprezentanţi ai ONG-urilor.

 

Nu ca-n fiecare loc, aici chiar s-a făcut ceva, chiar dacă puţin deocamdată. S-a pornit bine, de la strategia de a-i şcolariza pe copii. S-a făcut o „anexă la distanţă” a şcolii generale din sat şi o grădiniţă. La început (poate şi acum), părinţilor li s-au dat bani, o alocaţie lunară, dacă îşi trimiteau copiii la şcoală. Copiilor li s-a dat şi o masă caldă, s-a făcut un centru de zi, se organizează tabere, activităţi etc. Şcoala din Ponorâta s-a deschis în 1997. În 2014, un copil a devenit primul care a terminat clasa a VIII-a. Deocamdată e singurul. Absolventul n-a mai continuat şcoala, pentru că s-a… căsătorit – tradiţiile etniei. Dar, să considerăm că acesta e un pas mic pentru om, uriaş pentru omenirea din Ponorâta.

 

Centrul de zi din Ponorâta a fost finanţat cu 200.000 de euro, însă doar 70.000 de euro s-au folosit pentru construcţia propriu-zisă, restul, aşa cum spune primarul Gavril Ropan, s-au dus pe… „filosofii”. Dar e bine că s-a făcut, e şi un soi de baie comunală acolo, cu chiuvete, duşuri şi maşini de spălat.

 

Acum, un alt proiect este în derulare în comuna Coroieni. „Proiectul de alternativă la sărăcie pe care îl implementăm în cartierul de rromi de la Ponorâta va fi finalizat în acest an. Acest proiect a fost finanţat din Fondul Român de Dezvoltare Socială şi prevede un centru de zi pentru copii. Clădirea propriu-zisă şi dotările aferente au fost făcute anul trecut, însă în acest an construim un şopron pentru lemne şi amenajăm un parc de joacă. Proiectul şi-a propus să-i atragă pe copiii din Ponorâta să frecventeze cursurile şcolii. Sunt peste 100 de copii rromi beneficiari şi, de când le servim o masă caldă pe zi, vin şi la şcoală sau la grădiniţă şi la centru”, a conchis primarul comunei Coroieni, Gavril Ropan.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here