INSOLVENȚĂ CĂLDUȚĂ – Datoriile companiei statului Remin Baia Mare, menținută ilegal în insolvență de 14 ani, au crescut în prima jumătate a anului trecut cu încă 1,7 milioane de lei

2
882

CUM ÎNCALCĂ STATUL LEGILE PE CARE NE OBLIGĂ SĂ LE RESPECTĂM. În primul semestru al anului trecut, datoriile companiei statului Remin Baia Mare (titulatura oficială: Compania Națională a Metalelor Prețioase și Neferoase Remin SA Baia Mare), menținută ilegal în insolvență de 14 ani, au crescut cu încă 1,7 milioane de lei (exact: 1.726.819 lei), de la 656 de milioane de lei la 657,73 milioane de lei, potrivit situațiilor financiare oficiale raportate de fosta companiei minieră, aflată în administrarea Ministerului Economiei.

 

Practic, în perioada celor 14 ani de la introducerea firmei statului sub protecția procedurii de insolvență (februarie 2009), datoriile Remin nu doar că nu au scăzut, ci au crescut semnificativ, cu încă 87 de milioane de lei (de la circa 570 de milioane de lei la 657 de milioane de lei).

 

Conform legii, Remin este menținută ilegal în insolvență pentru că în acest moment mai deține active care valorează cu 381 de milioane de lei (!) mai puțin decât datoriile pe care ar trebui să le plătească, fapt care “indică existența unei incertitudini semnificative cu privire la capacitatea societății de a-și continua activitatea” și care a fost subliniat și în Raportul auditorului financiar independent Mariana Staub (de la firma de audit Staub Consulting SRL – acreditată de Autoritatea pentru Supravegherea Publică a Activității de Audit Statutar – ASPAAS).

 

Simplificat: în condițiile în care o firmă prezintă datorii de aproape două ori mai mari decât valoarea totală a activelor pe care le deține și, prin activitatea sa, dovedește că respectivele datorii cresc de la an la an, nefiind capabilă să le reducă pentru a ajunge într-un final la limanul fiscal (mai mult, neavând niciun plan de reorganizare aprobat de 14 ani!) aceasta este declarată în faliment și lichidată (dizolvată).

 

Numai că firmele statului, așa cum este și cazul Remin, nu joacă după regulile economico-fiscale fair-play din piața economică, fiind lăsată de la an la an să acumuleze datorii imense pe care nu are nicio șansă să le plătească (așa cum li se cer firmelor private).

 

Conform legii, criteriul pentru a fi declarat în faliment este suspendarea plății datoriilor de către debitor. Instanța poate să emită, în cazul în care activele sunt insuficiente pentru a acoperi pasivele, un ordin de plată din active aferent costurilor, taxelor și cheltuielilor atrase pentru dizolvare și lichidare, în ordinea de prioritate pe care instanța o consideră adecvată.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

    • Am discutat acest caz,cu unul dintre cei mai buni juristi,avocat,practician în insolventa,adm.judiciar din tara.
      Mi-a transmis ca,cunoaște bine cazul.
      Mi-a transmis ca singura soluție ptr a se pune capăt prelungirii insolventei care duce la prejudicierea statului și a creditorilor prin creșterea datoriilor,distrugerea patrimoniului,cheltuirea a milioane de dolarii cu procedura ,este SCHIMBAREA administratorilor judiciari dublata de strămutarea dosarului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here