ÎNGHESUIALĂ – Adevărul despre şicanele privind evacuarea biroului primarului suspendat Cătălin Cherecheş

0
1196

EDITORIAL. De aproape un an, biroul primarului ales (Cătălin Cherecheş) şi suspendat în urma trimiterii sale în judecată de DNA pentru infracţiunea de luare de mită a devenit sală de muzeu. E ca grota care adăposteşte Mormântul Mântuitorului. Mai rămâne doar să se vândă bilete şi să se organizeze procesiuni ecumenice.

 

Din 26 aprilie 2016, de la reţinerea sa de procurorii anticorupţie, chiar în biroul respectiv, acolo nu intră decât dâra de aer de la geamul deschis pentru aerisire şi femeia de serviciu să mai şteargă praful şi, eventual, să suspine la vederea „tronului” gol. Tablourile, multe şi aşezate pe jos, sprijinite de pereţi, cupe, mingi cu autografe, nişte dosare încremenite pe masa de şedinţă, icoane şi cruci, coşul de gunoi de sub masă, totul a rămas ca în urmă cu, iată, deja un an.

 

În februarie, Cherecheş declara pentru ProSport: „În maxim o lună voi reveni în funcţia de primar” – „Revenirea mea în exercitarea funcţiei de primar este iminentă. Se va întâmpla peste o săptămână, două, maxim o lună. Nu pot unii să abuzeze de drepturile mele şi de drepturile cetăţenilor, să îşi bată joc de calitatea vieţii şi de tot ce s-a construit în oraş” (februarie 2017, Cătălin Cherecheş).

 

Au trecut două luni şi situaţia a rămas neschimbată. Între timp, în această lună, Curtea de Apel Cluj a decis: „Încă 60 de zile sub control judiciar”. Adică iunie. Totuşi, unii din apropierea sa au anunţat că după 26 aprilie 2017 – atunci când se va împli fix un an de la reţinerea sa şi bănuiesc că procurorii şi Cherecheş îşi vor oferi reciproc câte un tort cu o lumânărică simbolică-nfiptă-n moţul de frişcă -, când vor fi audiaţi din postura de martori trei dintre şefii din Primărie (secretarul Lia Mureşan, directorul economic Carmen Pop şi directorul juridic Mircea Niculae), instanţa va admite („cel mai probabil, în luna mai”) eliminarea interdicţiei lui Cherecheş de a exercita, din nou, funcţia de primar al Băii Mari. Că n-ar mai fi nicio problemă, n-ar mai exista niciun argument pentru menţinerea măsurii.

 

Anunţul ăsta a venit însoţit de o ameninţare: „Interimarii să-şi pregătească bagajele”. Adică, vezi Doamne, se întoarce Cherecheş şi îi „popeşte” (sau ejectează, cum doriţi). Referirea era un semnal clar, direct, la Marinel Rob, viceprimarul pe care tot el l-a impus ca înlocuitor al său, dar care nu mai execută ordinele celui suspendat, şi Cristian Niculescu-Ţâgârlaş, care se încăpăţânează să rămână viceprimar interimar şi s-a apucat să scormonească prin documente şi să mai şi vorbească despre ceea ce găseşte pe acolo (din păcate, despre prea puţine).

 

Reacţia a fost directă: Cherecheş a fost somat să vină la birou să fie prezent la inventarierea acestuia şi să-şi ia „efectele personale” să şi le ducă acasă, pentru că biroul urmează să fie repartizat altcuiva (s-a spus că lui Niculescu-Ţâgârlaş, însă acesta a spus public, în ultima şedinţă de Consiliu Local, că biroul îi va reveni lui Rob). Sigur, Cherecheş a refuzat, doar n-o să-i impună lui foştii subalterni politico-administrativi ce să facă, ce tupeu :)!

 

Numai că „băieţii noi” n-au cedat şi au desemnat o comisie de inventariere. Mă gândesc că-i pun lucrurile în cutii de carton şi i le trimit prin poştă sau prin curier – imaginea este, vă rog să recunoaşteţi, măcar amuzantă. Sigur, cei din conducerea Primăriei (cea activă, nu cea suspendată) au motivat că nu vorba de vreo vendetă, ci că nu mai au spaţii şi e firesc ca acel birou să fie ocupat de o persoană din executiv (repet, Rob).

 

Acestea au fost datele problemei. Logic, decizia este o şicană şi un fel de a-i transmite lui Cherecheş: „Băi, băiete, nu ne mai e frică de tine. Acum noi suntem puterea!”. Aia cu „lipsa de spaţiu” e un argument extras din şedinţele de spaţiu locativ ale sindicatului tovarăşilor din anii ’80. Vedeţi, asta e de fapt, chintesenţa speţei (cum ar spune avocatul Niculescu-Ţâgârlaş): lipsa de asumare publică a unei evidenţe. O tot dăm „cotită” pe după cireş, când bănuiesc că există nişte regulamente (măcar argumente de ordin moral) care îi acoperă pe „băieţii noi”: „dacă biroul ăla stă gol de un an, să-l ocupăm şi la propriu” :)!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here