INFRASTRUCTURĂ – CJ Maramureș ia credit bancar pentru cofinanțarea reabilitării drumurilor județene: necesar, 70 de milioane de lei

2
396
Gabriel Zetea (PSD), președintele Consiliului Județean Maramureș

CREDIT BANCAR. Deși președintele Consiliului Județean (CJ) Maramureș, Gabriel Valer Zetea, nu pierde nicio ocazie publică pentru a reitera starea de stabilitate financiară pe care o are instituția care gestionează problemele administrative ale județului – fapt care justifică și finanțarea puzderiei de proiecte de tip “Noi cu mușchii de oțel / Vom culege mușețel” -, adevărul e altul.

 

Proiectele importante ale județului (cele de infrastructură mijlocie și mare) nu pot fi nici măcar cofinanțate. Nu există bani (pentru proiectele care contează cu adevărat în dezvoltarea economică a Maramureșului). De aceea, în acest an s-a mandatat conducerea CJ pentru a negocia un credit bancar. Prin PNDL 1 e Drumul Județean (DJ) 109F (pe tronsonul Rogoz – Dămăcușeni – Baba, cofinanțarea este de 48 de milioane de lei) și DJ 182B (Șomcuta Mare – Mireșu Mare – Remeți pe Someș, până la viitorul pod peste Someș din Ulmeni – aici, CJ trebuie să achite 4 milioane de lei pentru cheltuieli neeligibile).

 

Nu sunt bani nici pentru cofinanțarea drumurilor județene incluse în PNDL 2 (pe Valea Izei, cofinanțarea este de 13 milioane de lei, iar pe porțiunea dintre Leordina și Poienile de sub Munte, CJ trebuie să contribuie cu 5 milioane de lei). Licitațiile pentru execuțiile lucrărilor sunt în desfășurare, iar Zetea a primit mandatul consilierilor județeni să pornească discuțiile cu instituțiile bancare interesate să împrumute județul pentru ca această “magistral” administrată instituție să aibă, la momentul oportun, banii cu care trebuie să contribuie la plata acestora.

 

Zetea susține că lucrările la cele patru tronsoane de drumuri județene enunțate în prezenta scriere (care însumează peste 200 de kilometri, a precizat Zetea) vor începe în 2019. Totalul financiar necesar cofinanțării celor patru tronsoane care au fost programate pentru reabilitare este de 70 de milioane de lei, conform cifrelor estimate de cei din aparatul de specialitate al CJ și enunțate de Zetea.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here