ÎNFRÂNGERE PREVIZIBILĂ – Explorări a pierdut categoric la Baia Mare cu liderul Steaua, dar mai poate intra în play-off de pe locul 7

0
243

LIGA NAȚIONALĂ – VOLEI MASCULIN. Miercuri, 1 martie 2023, în Sala Sporturilor Lascăr Pană din Baia Mare, în meci contând pentru etapa a 21-a (penultima a sezonului regular) a Ligii Naționale (Divizia A1) de volei masculin, Explorări Baia Mare a pierdut, cu 0-3 (16-25, 15-25, 21-25), partida cu Steaua București. Meciul, arbitrat de Paul Szabo-Alexi din Oradea (principal) și Ionuț Buciu din Zalău (secund), a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 7 (Explorări) și 1 (Steaua).

 

Pornit cu oaspeții din postură de favoriți, Steaua fiind liderul campionatului și vizând încheierea sezonului regular pe locul 1, bucureștenii impunându-se în precedentele 3 partide din acest sezon (3-1 în turul sezonului regular și 3-0 și 3-2 în Cupa României), meciul a fost unul disputat încă de la început (Explorări viza obținerea unui set, care le-ar garanta clasarea pe locul 7 în sezonul regular – presupunând că, în situație normală, constănțenii, care sunt în urma băimărenilor se impune în ultimele două meciuri, ușoare, în minim de seturi).

 

Steaua a început partida cu un sextet 50% românesc (Peța, Vologa și Matei – ultimul este best scorer în sezonul regular, cu o medie de 4,17 puncte/set, iar Peța are a doua cea mai bună servă din campionat) și 50% străin (slovenul Pokeršnik, sârbul Kostić și polonezul Sobala). Băimărenii au în teren 4 români (Tarța, Cheagă, Dragomir și Crișan – primii doi sunt pe locurile 1 și 2 în clasamentul jucătorilor cu cele mai multe puncte realizate) și doi străini (bahamezul Hepburn și cubanezul Taboada).

 

Meci echilibrat, cu un ușor plus pentru oaspeți, care intră în cea de-a doua jumătate a setului cu 13-10, apoi steliștii se distanțează la 5 puncte și își adjudecă primul set, lejer, în 22 de minute și cu 4 puncte consecutive pe final: 16-25. Și setul secund începe în echilibru perfect, până la 9-9, apoi steliștii, acum cu muntenegreanul Lakčević în postură de ridicător, se desprind la 3 puncte (9-12). Antrenorul Botea cere time-out, încercând să nu piardă contactul cu adversarul, numai că Steaua se îndepărtează (ce servă are Matei), 11-17, și câștigă și al doilea set, la fel de lejer, în 21 de minute: 15-25.

 

În setul 3, băimărenii încep mai bine și chiar conduc cu 5-2. Tehnicianul steliștilor, slovenul Bogdan Kotnik cere time-out, dar Explorări continuă jocul bun și ajung la 8-3. Funcționează bine blocajul oaspeților care după 3 puncte  consecutive se apropie la 8-6 și e rândul lui Marius Botea să-și cheme elevii la marginea terenului (time-out). Băimărenii trec în a doua jumătate la conducere, 13-10, și reușesc să mențină un avantaj de 3 puncte: 17-14. Oaspeții revin și egalează (17-17).

 

Este cel mai echilibrat set de până acum, dar asta nu înseamnă prea mult în volei. Pentru scurt timp, gazdele au prima opțiune de câștigare a setului (implicit de îndeplinire a obiectivului), dar steliștii preiau conducerea și au din nou o serie de 4 puncte consecutive: 20-24. Explorări pierde cu 21-25. Meciul a durat o oră și 11 minute. Ne-am înecat la mal, poate duminică reușim…

 

Pentru Explorări au punctat: Tarța (13 puncte), Cheagă (10 puncte), Aldea (7 puncte), Dragomir și Badea (câte 3 puncte), Taboada și Hepburn (câte 2 puncte). De la Steaua s-au remarcat: Matei (14 puncte), Pokeršnik (11 puncte), Sobala și Peța (câte 10 puncte).

 

Steaua a dominat la toți indicatorii tehnici semnificativi (Explorări – Steaua): atac decisiv 33-35, puncte din serviciu (ași) 4-10, blocaj decisiv 3-7, puncte pe greșeala adversarului 12-23 (!).

 

Explorări este clasată în continuare pe locul 7, însă în etapa următoare, a 22-a, ultima a sezonului regular, va juca tot la Baia Mare, duminică, 5 martie, de la ora 15, cu Dinamo București (locul 2) și trebuie să câștige cel puțin un set pentru a-și menține poziția în clasament (constănțenii au învins în această etapă Suceava – ultima clasată – în minim de seturi, 3-0, previzibil și duminică joacă la Cluj cu penultima clasată).

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here