ÎNFRÂNGERE PE MUCHIE DE CUȚIT – Campioana Știința Baia Mare pierde dramatic la București, cu Dinamo, în a doua etapă a play-off-ului Ligii Naționale

0
373

RUGBY – LIGA NAȚIONALĂ. Sâmbătă, 20 august 2022, pe Stadionul Florea Dumitrache din Complexul Dinamo din București, în meci contând pentru etapa a 2-a a play-off-ului Ligii Naționale de Rugby, CS Dinamo București a învins, cu 23-17 (13-7), campioana en-titre CS Știința Baia Mare.

 

Partida, condusă la centru de arbitrul Vlad Iordăchescu (București), a fost a doua din play-off pe care băimărenii o dispută în Capitală, după ce săptămânâna trecută, la reluarea campionatului, s-au impus în fața CSA Steaua București (calificată în play-off din postura de lideră a grupei B), chiar pe terenul acesteia (Stadionul Ghencea), cu 24-30 (6-18), în urma unui meci disputat, dar pe care l-au dominat în pofida pierderilor importante ale unor titulari survenite în pauza competițională.

 

În meciul cu Dinamo, televizat Prima Sport 3, și desfășurat la o temperatură sahariană, 35 de grade Celsius, antrenorul Eugen Apjok a început cu următorul 15: Paul Popoaia, Mihai Lămboiu, Jason Tomane, Sione Fakaosilea, Mahlo Kefentse, Miles Grant, Vlăduț Bocăneț, James Scott, Levan Papidze, Domițian Mureșan, Mate Dardzulidze, Marius Dănilă, Alexandru Alexe, Jacob Immelman (cpt.), Beka Bitsadze.

 

Așadar, două schimbări față de echipa trimisă în teren pe Ghencea, Mahlo Kefentse în locul lui Sikuea Taliauli (păstrat pe banca de rezerve) și Marius Dănilă în locul lui Florian Roșu (accidentat). În această săptămână, băimărenii și-au mai completat lotul cu un jucător: neo-zeelandezul Murray Mc Gregor (23 de ani), care în sezonul trecut a activat la echipa australiană Hunter Wildfires RC – acesta nu a fost inclus în lot, fiind în perioada de acomodare.

 

La Dinamo, echipă care în această pauză competițională a făcut cele mai valoroase  transferuri, având cel mai mare buget dintre totate participantele în Liga Națională și anunțând public intenția de a câștiga titlul de campioană antrenorul principal Sosene Raymond Anesi i-a trimis pe teren, din primul minut, și pe foștii jucători emblematici de la Știința Baia Mare, Helarius Kisting și Ovidiu Cojocaru (ultimul fost căpitan al echipei campioane și cel mai bun marcator de eseuri de la naționala României).

 

Dinamoviștii domină debutul partidei și ironia sorții, foștii componenți ai lui Știința Baia Mare, Ovidiu Cojocaru (fostul căpitan al băimărenilor), care a marchat un eseu, și namibianul Helarius TC Kisting, cu două transformări a loviturilor de pedeapsă, duc gazdele în avantaj: 13-0. Apoi Știința revine în joc și, spre finalul reprizei, reduce din handicap prin Jason Tomane, în min 35 (un eseu muncit și transformat de Vlad Bocăneț) și repriza (tensionată pe alocuri) se încheie cu băimărenii în atac, dar cu 13-7 pe tabela de marcaj pentru gazde, care au avut în plus două lovituri de penalitate transformate.

 

Campioana începe repriza în inferioritate (eliminare cu cartonaș roșu a pilierului Domițian Mureșan, pentru lovirea adversarului la ultima fază a primei reprize), dar reușește reducerea scorului printr-o lovitură de penalitate transformată de Paul Popoaia (min. 42): 13-10. Apoi, Popoaia ratează în min. 47 o nouă lovitură de pedeapsă și, implicit, egalarea, de această dată de la mare distanță (circa 40 de metri).

 

Apoi, profitând de neatenție la grămadă, în min. 51, mijlocașul la deschidere al lui Dinamo, Gabriel Pop, marchează un nou eseu pentru gazde, transformat de Kisting: 20-10. Dar băimărenii nu cedează și luptă de la egal la egal cu superechipa creată de Dinamo în acest play-off, deși au un jucător mai puțin pe teren.

 

În min. 61, eseu pentru Baia Mare, marchează tonganul Talia`uli Sikuea, transformat de Paul Popoaia: 20-17 și meciul se relansează. În min. 67, Williams mai pune 3 puncte pe tabelă în dreptul lui Dinamo, transformând o lovitură de pedeapsă din poziție centrală: 23-17. În min. 76, băimărenii, aflați în atac, renunță la o transformare facilă și cer grămadă, forțând eseul (care le putea aduce victoria).

 

Se ajunge la margine, mol de margine care forțează eseul, dinamoviștii se apără cu disperare și, pe alocuri, neregulamentar (unul dintre bucureșteni, Bogdan Neacșu – linia I – este eliminat temporar, cartonaș galben). Se intră în prelungiri (ultima fază) cu o grămadă ordonată la 5 metri de tușă. Se joacă pe muchie de cuțit: un eseu transformat aduce victoria băimărenilor, dar aceștia sunt blocați exact la bara butului și meciul se încheie cu victoria gazdelor. Final dramatic.

 

Dinamo București – Știința Baia Mare: 23-17 (13-7).

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here