ÎNFRÂNGERE ÎN „MARATON” – Explorări Baia Mare a pierdut la mare luptă la Zalău, după peste două ore de joc efectiv și după ce a condus cu 2-0 la seturi

0
232

LIGA NAȚIONALĂ – VOLEI MASCULIN. Sâmbătă, 21 ianuarie 2023, în Sala Sporturilor „Gheorghe Tadici” din Zalău, în meci contând pentru etapa a 13-a a Ligii Naționale de volei masculin (Divizia A1), SCM Zalău a câștigat, cu (23-25; 21-25; 26-24; 25-17; 15-9), partida cu Știința Explorări.

 

Meciul, arbitrat de Florin Dragomir din București (principal) și Cristian Șanta din Cluj-Napoca (secund), a opus echipele clasate pe locurile 6 (Zalău) și 9 (Baia Mare) și a pornit cu echipa gazdă din postura de favorită – zălăuanii au câștigat și meciul din turul campionatului, disputat în 16 octombrie 2022: Știința Explorări Baia Mare – SCM Zalău 1-3 (21-25, 25-23, 23-25, 24-26). Însă, contrar cotelor sportive, băimărenii nu s-au prezentat ca o pradă ușoară, dimpotrivă au luptat de la egal la egal cu gazdele fiind la doar un pas de a realiza surpriza etapei.

 

Elevii antrenorilor Marius Botea și Sorin Pop au început meciul foarte bine, cu un blocaj (altătdată deficitar) excelent acum (Hepburn și Taboada, decisivi la fileu), și și-au adjudecat primele două seturi ale unui meci nu doar foarte disputat, ci și spectaculos (și epuizant pentru sportivi: s-a jucat două ore și 5 minute!).

 

Ceea ce la început părea doar un foc de paie se putea transforma într-un veritabil incendiu sportiv pentru gazde, setul trei păstrând echilibrul până la final, unul pe muchie de cuțit care putea fi câștigat de oricare dintre cele două formații, băimărenii având 24-24 și fiind la doar două puncte de câștigarea meciului și încă în minim de seturi.

 

Din păcate, câteva greșeli ale oaspeților pe final (cu mai multă concentrare puteau fi evitate) au dus gazdele în postura de câștigători ai setului 3, în prelungiri (26-24), acesta fiind momentul care i-a animat pe elevii antrenorului Dragan Kobiljski și care a declanșat o cădere a echipei Explorări, zălăuanii reușind să se impună clar în următoarele două seturi și să întoarcă soarta partidei, câștigând (mult mai greu decât se așteptau, dar istoria va reține doar deznodământul final). La Zalău, Explorări a „murit” frumos, rămânând cu regretul de a nu reuși ceea ce puțini credeau, dar care le-a fost la îndemână.

 

În principal, băimărenii au fost superiori la atacuri decisive și blocaj, procedee care, în mod normal, ar fi trebuit să aducă victoria într-un meci de volei, însă lipsa de concentrare/luciditate, precipitarea, le-a cauzat, numărul de puncte pierdute din cauza propriilor erori fiind foarte mare (41). Iată principalii parametri tehnici (Zalău vs. Baia Mare): serviciu decisiv (ași): 5-3; atacuri decisive: 47-52; blocaj: 15-17; puncte câștigate pe greșeala adversarului: 41-28; total puncte realizate: 110-100.

 

Nota pozitivă a acestui meci? Băimărenii au știut să păstreze până la final speranța propriilor suporteri că se poate, într-o înfruntare sportivă în care specialiștii spuneau că nu au nicio șansă. Și au reușit asta luptând exemplar. Pentru Explorări au punctat Tarța și Cheagă (câte 15 puncte), Hepburn și Badea (câte 12 puncte), Aldea (11 puncte), Taboada (5 puncte), Silvășan-Pașca (2 puncte). De la gazde s-au remarcat Buzduhan (21 puncte), Cveticanin și Stojsavljevic (câte 11 puncte), Pupart (10 puncte) și Cuciureanu (7 puncte).

 

În urma acestei înfrângeri, Explorări a câștigat 1 punct și rămâne pe locul 9 în Divizia A1, iar etapa următoare, a 14-a, vor juca pe teren propriu, un meci mai ușor, cu U Cluj (echipă clasată pe locul 11, penultimul, cu doar o victorie din 13 meciuri) – partida a fost programată în 28 ianuarie 2023. În tur, la Cluj-Napoca, Explorări a câștigat în minim de seturi (3-0).

 

* Foto: @SCM Zalău

 

Andrei TUDORAN



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here