INFORMAȚIE – Unde merg cei 100.000 de euro, profitul net anual al Ocolului Silvic al Băii Mari

0
551

ANALIZĂ. În 2017, Ocolul Silvic Municipal Baia Mare, entitatea silvică ce administrează pădurile care aparțin orașului, a raportat un profit net de 501.766,73 lei, adică echivalentul a 108.000 de euro. Pentru statisticieni și interesați, OSM Baia Mare administrează o suprafață de peste 9.300 de hectare, repartizată în trei districte.

 

Obiectivele principale al OSM Baia Mare sunt: „protecția împotriva poluării industriale (știm, nu mai avem industrie poluantă în urbe), protecția hidrologică a bazinului râului Firiza, protecția terenurilor cu pante mari și a solurilor, protecția terenurilor alunecătoare, asigurarea unui cadru piesajistic deosebit în jurul municipiului Baia Mare, producerea unei game variate de sortimente lemnoase pentru industria lemnului” (la sfârșit și-au revenit la realitate).

 

Conform site-ului oficial al administratorului pădurilor urbei suprafața administrată care aparține Primăriei e învăluită într-o nebuloasă, nefiind cunoscută cu exactitate, în consecință fiind comunicată când 8.452,7 hectare, când 9.092,97 hectare de pădure + 338 hectare de pășuni, când 9.309,23 hectare. În fine, să nu ne-ncurcăm într-un “detaliu” de 850 de hectare de pădure și să ne concentrăm asupra profitului obținut din gestionarea unei suprafețe însemnate de pădure situată între râul Băița și Valea Firiza.

 

Cei peste o jumătate de milion de lei obținut ca profit net în 2017 se repartizează în următorul mod: 1% merg spre salariați sub formă de prime, conform regulamentului intern (adică acum se vor împărți 50.177 lei sub formă de participare a salariaţilor la profit); 112.989,73 de lei rămân ca rezervă, pentru finanțarea investițiilor viitoare ale OSM; iar cea mai consistentă sumă, 338.600 lei (vreo 73.000 de euro), este vărsată în bugetul local, de unde este cheltuită cum dă Domnul (primar).

 

Dacă mă-ntrebați de ce nu se obține decât un profit net de 7 euro/hectar, nu știu, dar vă reamintesc că primarul municipiului, Cătălin Cherecheș, un bun strateg silvic (doar a lucrat atâția ani în Direcția Silvică Maramureș), s-a declarat mereu (cel puțin public) împotriva exploatării pădurii care aparține municipalității. În consecință, probabil se exploatează (că doar din asta vin banii) doar ceea ce impune legea (tăierile impuse prin amenajamentul silvic, pentru că, în pofida a ceea ce cred neofiții, pădurea trebuie tăiată – nu jefuită, sigur – pentru a se dezvolta). În concluzie, nu facem bani din pădure, dar o avem!

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here