INFORMAL – Crescătorii de oi şi capre din Asociaţia „Maramureşul” previzionează că în acest an vor încasa subvenţii de peste 350.000 de lei

0
550
Conducerea Asociației „Maramureșul” - în centru, președintele Gheorghe Buda

ANALIZĂ. Conducerea Asociaţiei Judeţene a Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Maramureşul” şi-a convocat membrii la Adunarea Generală, în Şomcuta Mare, acolo unde este sediul organizaţiei prezidate de Gheorghe Buda, pentru a-şi prezenta raportul financiar pe anul 2016, dar şi pentru a conchide asupra obiectivelor din acest an.

 

De asemenea, în şedinţa informală au fost prezentate soluţii pentru rezolvarea celor stringente probleme cu care se confruntă proprietarii de oi şi capre din sud-vestul Maramureşului: condiţiile şi beneficiile înscrierii animalelor în Registrul genealogic (fapt care aduce crescătorilor de animale alocaţii financiare suplimentare).

 

Preşedintele Asociaţiei, Gheorghe Buda, le-a prezentat fermierilor din Codru-Chioar deciziile luate la întâlnirea pe care autorităţile din sistemul agricol (reprezentanţi ANARZ, ANSVSA etc.) au avut-o cu asociaţiile de profil, dialog iniţiat de ministrul Agriculturii Petre Daea. Cel mai important aspect a fost încurajarea fermierilor de a-şi achiziţiona berbeci cu certificat de origine, atât pentru pentru îmbunătățirea materialului genetic, cât şi pentru a putea primi ajutorul de minimis – deşi în acest moment, în România sunt doar aproximativ 135.000 de berbeci cu certificat de origine, iar preţul uui astfel de animal porneşte de 2.500 de lei (pentru rasa Ţurcană, de exemplu).

 

Fermierii AJCOC „Maramureșul”

În această lună, din 15 martie, începe campania de depunere a dosarelor pentru obţinerea ajutoarelor financiare, iar preşedintele Buda le-a atras atenţia membrilor Asociaţiei să nu depăşească termenul de 15 mai, pentru a nu pierde parţial subvenţiile (după acea dată, subvenţiile se înregistrează cu penalităţi). Dacă totul merge bine, Gheorghe Buda a estimat că în conturile organizaţiei vor intra venituri de 357.000 de lei.

 

Asociaţia Judeţeană a Crescătorilor de Ovine şi Caprine „Maramureşul” a luat fiinţă în august 2005, cu peste 100 de fermieri, pentru a susţine intereselor celor care îşi doresc să transforme creşterea animalelor într-o afacere performantă.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here