INEDIT – „Ziua Bikini”: În urmă cu 71 de ani se prezenta public primul bikini – vezi cum arăta și află ce legături sunt între bikini, mass-media, dansatoarea nudă și România

0
817

POVESTEA. În 5 iulie 1946, în urmă cu 71 de ani, a avut loc un eveniment prea puțin pomenit, dar extrem de important. Francezul Louis Réard, un inginer din industria auto în vârstă de 49 de ani, convertit în designer de modă, avea să prezinte la Paris „cel mai mic costum de baie feminin din două piese”. Acesta a fost începutul perioadei în care femeile nu au mai fost nevoite să facă baie în fustă. Pentru că armata americană tocmai efectuase testele nucleare de la Bikini Atoll, iar Réard spera ca invenția sa să fie la fel de explozivă, francezul și-a numit creația „bikini”.

 

Micheline Bernardini și Louis Réard

Deși la început niciun model parizian nu a îndrăznit să poarte în public îndrăznețul costum de baie,  Réard a convins o dansatoare nudă de la Casino de Paris, pe Micheline Bernardini (care pe atunci avea 18 ani), iar reprezentația a avut loc la Piscine Molitor (complexul olimpic de natație edificat în stil Art Deco) în ciuda opoziției conservatorilor.

 

Presa vremii a consemnat că „bikini” era atât de mic încât poate fi ascuns într-o cutie de chibrituri (privind fotografiile, veți conchide că era o exagerare, întreg costumul având 194 de centrimetri pătrați). Firește, indrăzneala de care a dat dovadă Micheline Bernardini i-a adus celebritatea. S-a mutat în Australia, unde a jucat la Teatrul Tivoli din Melbourne, apoi s-a căsătorit cu un soldat american și s-a mutat în SUA, unde a lucrat ca și actriță până în 1970.

 

Costume de baie din anii ’40

Să lămurim și legătura dintre primii bikini și mass-media, designul acestora era croit dintr-un material ce avea imprimat… un ziar foarte popular al vremii (în acest mod, Réard vroia să sensibilizeze presa să-i susțină produsul). Totuși, modelul costumului de baie creat de inginerul francez a întâmpinat opoziție, în anii 50 fiind interzis (în Belgia, Italia, Spania și Australia) și chiar declarat de Vatican ca fiind „un păcat”.

 

Micheline Bernardini și primul bikini

Ce s-a întâmplat în cei 71 de ani de la acest eveniment? Inventatorul, Louis Réard, a murit (în 1984, la vârsta de 87 de ani), Piscine Molitor (locul unde a fost prezentat primul bikini) s-a închis, în 1989, după șapte decenii de funcționare, dar Micheline Bernardini, prima femeie din istoria modernă care a purtat bikini, încă trăiește, și la 1 decembrie (zi în care România celebrează Ziua Națională) va sărbători 90 de ani de viață.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here