INEDIT – Tradiții maramureșene… în ăste vremuri cu baiuri, un proiect al Centrului pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Maramureș

0
469

TELE-CERCETARE. Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) „Liviu Borlan” Maramureș a inițiat proiectul „Tradiții maramureșene… în ăste vremuri cu baiuri”, prin intermediul căreia le transmit celor interesați  (prin texte, fotografii, înregistrari audio și video) ce fac maramureșenii de prin sate acum, în perioada de izolare cauzată de pandemia de coronaviroză.

 

Pentru că nu mai pot face cercetare etnologică clasică (cutreierând satele și intrand în casele oamenilor), și-au transformat munca obișnuită în „tele-cercetare”, comunicând cu maramureșenii așa cum le permite timpurile (prin telefon, prin rețele de socializare, prin email), pentru că n-au vrut să se țină departe de lumea satului nici acum, “când aceasta a renunțat la obiceiuri fără de care greu s-ar fi putut imagina vreodată”.

 

 

Cum continuă viața în satele din Maramureș?

 

„Găzdoaiele ne-au vorbit despre cum cos, cum samănă și ară, cum dorovăiesc prin case, pregătindu-se pentru Paște, cum își pun flori în grădinuță, cum gătesc. Am creat, astfel, și o colecție de „mâncăruri de post în vreme de pandemie”, au precizat cei de la CJCPC Maramureș.

 

Dincolo de obiectivul de cercetare, proiectul a urmărit să ofere „vorbe de încurajare și de leac de aici, din Maramureșul tradițional, într-o perioadă în care primim zilnic știri triste sau alarmante”.

 

Rezultatele tele-cercetării pot fi văzute pe facebook (www.facebook.com/culturatraditionala/) sau pe website-ul www.cultura-traditionala.ro/tele-cercetare.

 

@ Fotografii: Gabriel  Motica, Peter Lengyel

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here