INEDIT – De Ziua Eroilor, lansarea virtuală a volumului “Monumente din județul Maramureș închinate Eroilor din Primul Război Mondial”

0
441

DESPRE EROI. De Ziua Eroilor, comemorată anul acesta în 28 mai fără ceremonii militare și depuneri de coroane, Editura Ethnologica lansează albumul “Monumente din județul Maramureș închinate Eroilor din Primul Război Mondial”, lucrare realizată de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale „Liviu Borlan” (CJCPCT) Maramureș în baza unui studiu realizat de Lucia Pop, muzeograf al Muzeului Județean de Istorie și Arheologie Maramureș.

 

Albumul, care descrie (prin text și imagine) 157 de monumente din 126 de localități ale județului, ar fi trebuit să fie lansat în cadrul unor conferinţe cu public, desfăşurate în cinci localităţi din Maramureş, însă situația creată de pandemia de COVID-19 (noul coronavirus) nu a mai permis organizarea evenimentelor, așa că volumul va fi lansat virtual astăzi, 28 mai, într-o zi cu semnificație.

 

 

Volumele vor fi distribuite primăriilor din județ, bibliotecilor, instituțiilor muzeale și altor instituții partenere, iar persoanele interesate să descopere monumentele județului sunt invitate, deocamdată, să-și satisfacă interesul „răsfoindu-l” pe website-ul realizatorului (www.monumenteeroi.cultura-traditionala.ro).

 

Istoria nașterii” cărții

 

Albumul a fost finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin Programul Centenar, cercetarea ştiinţifică de arhivă şi de teren fiind făcută în 2019, când au fost identificate, documentate, fotografiate și inventariate toate monumentele din județul Maramureș dedicate Eroilor Marelui Război.

 

 

Acțiunea de cercetare a fost coordonată de  CJCPCT Maramureș, demersul fiind sprijinit de instituții partenere (Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș din Baia Mare, Muzeul Maramureșului Sighetu Marmației) și colaboratori (primăriile din județ, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria”).

 

La începutul acestui an au fost centralizate rezultatele cercetării, a fost editat albumul și a fost realizat website-ul dedicat demersului (www.monumenteeroi.cultura-traditionala.ro). Proiectul a vizat readucerea în atenţia marelui public amintirea eroilor din marea conflagraţie mondială a anilor 1914-1918.

 

2mnews

 

 ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here