#ÎNDRĂZNEȘTESĂCREZI – „Îngerul” Gabriel Zetea: Acțiunea „Autobuzul”, sau cum să transporți 1.500 de „simpatizanți voluntari” la mitingul PSD

1
1238

PROPAGANDĂ. Acțiunea “Autobuzul”, o știți – dacă nu, sinteză: 1981, trei români sparg un post de miliție, fură arme și iau ostatici navetiștii dintr-un autobuz cu care se îndreaptă spre aeroportul Timișoara cu intenția de a fugi din România comunistă (povestea se sfârșește tragic: șase morți, 12 răniți, cei trei, executați de Securitate) – operațiunea a fost denumită după un film românesc din 1978, însă doar în ’92 a fost ecranizată întâmplarea reală, sub titlul „Balanța” (regizor Lucian Pintilie).

 

Marele miting al PSD va avea loc sâmbătă, 9 iunie, la ora 20, în Piața Victoriei. Mitingul, care inițial (în 28 mai) a fost anunțat ca unul de susținere a premierului Viorica Dăncilă, va fi unul de protest față de abuzurile din justiție. „Facem acest miting pentru a arăta că suntem deciși să mergem până la capăt”, a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD susținând că în Piața Victoriei vor fi „câteva sute de mii” de social-democrați. Filialele din țară și-au arătat disponibilitatea pentru a suporta transportul către București a 1.000-6.000 de persoane.

 

“Autobuzul” de Maramureș

 

Surse 2mnews, implicate în „Acțiunea Autobuzul 2018”, susțin că PSD Maramureș, filiala condusă de Gabriel Zetea trebuie să ducă 1.500 de „simpatizanți voluntari” în Piața Victoriei (surse Antena 3 susțin că „organizația Dâmbovița vrea să aducă 20.000 de oameni, cea din Giurgiu 10.000, în timp ce organizația Maramureș poate aduce 2.000-3.000 de oameni”).

 

Unul dintre băimărenii care au organizat astfel de acțiuni a făcut calculul financiar al Închirierea unui autocar cu șofer pe ruta Baia Mare – București și retur costă aproximativ 6.000 de lei, asta e o sumă minimă (adică ai mare noroc dacă scoți prețul ăsta). Pentru transportul a 1.500 de oameni sunt necesare peste 30 de autocare, să luăm în calcul un preț minim de 180.000 de lei. La asta se mai adaugă un preț minim de 30 de lei pe  om, care e mâncarea (se fac pachete de hrană rece, apă minerală, d-astea). Adică încă 45.000 de lei. Total: 225.000 de lei. Minim, subliniez”.

 

Gabriel Zetea

Cine plătește, în contextul în care fondurile partidului nu sunt suficiente pentru a acoperi deplasarea și alimentația “voluntarilor”? Păi, așa cum lui Zetea i se impune numărul de participanți pe care trebuie să-i care la București pentru a scanda plini din abnegație proletară „Mergem până la capăt”, cum a propăvăduit The First Daddy of Social-Democracy, și Zetea, la rândul său, va impărți povara, impunând primarilor PSD un număr de „simpatizanți” (pentru care fiecare se va descurca, fie din fonduri proprii, fie din sponsorizările unor „bogați” a căror firme derulează contracte cu administrațiile publice locale). Cel mai probabil, filialele județene se vor ocupa doar de logistica de propagandă pentru miting (bannere, steaguri, baloane etc.).

 

Calendarul „voluntariatului” impus

 

În 28 mai, când se discuta de mitingul de susținere a lui Dăncilă, Gabriel Zetea declara, citat de Mediafax: „Este nevoie de un miting de susţinere a premierului Viorica Dăncilă deoarece PSD nu poate accepta atacurile concertate ale opoziţiei şi ale preşedintelui Iohannis, mai ales că măsurile luate de Guvern sunt în beneficiul populaţiei. Data de 9 iunie pentru un miting la Bucureşti nu este o dată finală, dar este cea mai potrivită pentru organizaţiile judeţene. Urmează să discutăm cum se va organiza deplasarea la Bucureşti, în condiţiile în care noi, la Maramureş, suntem destul de departe, şi de aceea noi propunem şi organizarea unui miting local la Baia Mare, în aceeaşi zi. Sunt judeţe mai apropiate care vor putea trimite mai mulţi oameni”.

 

După doar trei zile, în 31 mai, Zetea muta tema mitingului – „aprecierea față de Guvernul PSD & ALDE și față de primul ministru Viorica Dăncilă, dar, în primul rând, față de politicile publice promovate de PSD pentru societatea românească” -, dar continua să spere că nu va fi obligat de Dragnea să care pesediști în capitală (“Urmează să fie stabilit numărul de delegați din fiecare județ, dar paralel cu mitingul din București, este posibil să fie organizate întâlniri similare în municipiile reședință de județ din țară”). Până la urmă, decizia CEx PSD de astăzi, 4 iunie, nu dă loc de interpretări: se merge la București. Ura și la gară! Pe peron, autobuzele roșii…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. In sfarsit o actiune de partid pe masura unui pacalici ca Zetea. Atata cred ca poate, in rest, maxim sa vanda doua eugenii la magazin in Seini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here