INDICATORII – Au mai “terminat” un pasaj rutier suprateran, pe hârtie: cât costă și cât timp durează construirea Pasajului Italsofa (Baia Mare – Groși)

0
1831

PASAJUL RUTIER BAIA MARE – GROȘI. Conform documentației tehnice pentru obiectivul Pasaj rutier suprateran Italsofa (Baia Mare – Groși), acesta a fost proiectat cu o lungime totală (care include și rampele) de 680 de metri și o lățime de 13,6 metri (suprafața pasajului este de 45.710 mp). Indicatorii tehnico-economici devoalează valoarea totală a investiției: peste 71 de milioane de lei (exact: 71.291.938,33 lei, sumă care include TVA), din care 62,24 milioane de lei sunt necesari pentru construirea efectivă.

 

Pasajul rutier Italsofa ar urma să aibă partea carosabilă de 8 metri lățime, două trotuare de 2,5 metri fiecare și lisele parapetelor. Documentația tehnică a fost elaborată de proiectantul Dru-Po SRL din Suceava și prevede ca durată de execuție 4 ani (48 de luni), evident, în condițiile în care administrația județeană (care și-a asumat rolul de a demara acest proiect) va rezolva și sursa de finanțare nerambursabilă.

 

Traficul de tranzit este deosebit de aglomerat în această zonă, iar timpul de deplasare pentru accesul în și dinspre municipiu spre localitățile învecinate este mare, îngreunând circulația. De asemenea, din cauza traficului de tranzit generat de Varianta de ocolire Baia Mare și DJ182B se produc foarte frecvent ambuteiaje la intrarea/ieșirea din municipiu atât pe DJ 182B cât și pe Varianta de ocolire Baia Mare.

 

Obiectivul s-a propus ca soluție de descongestionare a traficului rutier de la intrarea în municipiul Baia Mare, pentru fluidizarea şi sporirea siguranţei circulaţiei pe reţeaua de drumuri europene, naţionale și județene. Ca și în cazul proiectului Pasajului Clubul Văcarilor (Baia Mare – Recea), administrația județeană vizează ca execuția lucrării să se facă printr-un parteneriat cu CNAIR, iar finanțarea să vină prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”.

 

Vă reamintim că firma suceveană Dru-Po SRL a elaborat ambele studii de fezabilitate care vizează construirea pasajelor rutiere supraterane de la Clubul Văcarilor și de la Italsofa la valoarea de circa 58.000 euro (sumă plătită 50% – 50% de Consiliul Județean și Primăria Baia Mare). În urma acestor studii tehnice, valorile financiare necesare realizării investițiilor sunt de 77 milioane de lei pentru Pasajul Clubul Văcarilor și 71 milioane de lei pentru Pasajul Italsofa. Adică necesarul financiar pentru ca proiectele să nu rămână doar pe hârtie este de peste 148 de milioane de lei (sumă care include TVA).

 

Președintele CJ Maramureș, Ionel Bogdan, a precizat că se dorește ca ambele pasaje rutiere să fie funcționale în anul 2023. Ceea ce, sigur, e amuzant.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here