INCULPAT – Procurorul DNA Ionuț Vasile i-a mai pregătit un dosar penal primarului Cătălin Cherecheș

1
2676

DOSAR PENAL. Procurorul DNA Ionuț Vasile i-a mai pregătit un dosar penal primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș. Serviciul Teritorial Cluj al Direcției Naționale Anticorupție a înaintat deja Primăriei Baia Mare un raport de expertiză contabilă-judiciară aferentă dosarului penal 88/2018 (disjuns dintr-un alt dosar, 12/2013), cerându-i să se pronunțe dacă se constituie sau nu în parte civilă.

 

Previzibil (așa s-a întâmplat mereu în Consiliul Local Baia Mare), viceprimarul UDMR Vida Noemi Erika a fost pusă să întocmească un proiect de hotărâre prin care să ceară consilierilor municipali să nu se constituie în parte civilă în respectivul dosar în care primarul Cherecheș are calitatea de inculpat. Noul dosar investighează achizițiile publice care s-au făcut pentru mai multe parcuri de joacă din Baia Mare, începând din toamna anului 2012.

 

Practic, în dosar este investigat modul în care s-a soluționat licitația privind un acord-cadru care s-a întins pe durata a patru ani, până în 2016, și care era în valoare de maximum 7,7 milioane de euro. În speță, este suspectat primarul Cherecheș că ar fi favorizat unul dintre cei trei ofertanți, care a și fost declarat câștigător: este vorba de firma Mondo Holding Concept SRL, controlată de Răzvan Mihai Burlacu, 35 de ani, originar din Roșiorii de Vede, jud. Teleorman – între timp, firma și-a schimbat denumirea și se numește Loyalty Platforms SRL (în acest dosar, deocamdată, Burlacu are calitatea de suspect).

 

Caiet de sarcini cu dedicație

 

În timpul licitației, Primaria Baia Mare a fost somată de Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor (CNSC) să modifice caietul de sarcini pentru achiziția de mobilier stradal și echipamente pentru terenuri de joacă, după ce o firmă din București a reclamat faptul că acesta este unul „cu dedicație”, care favorizează în mod evident firma care avea să fie declarată câștigătoare și care era unic importator al unor echipamente cerute expres de Primăria Băii Mari.

 

La acea vreme, în sesizarea făcută CNSC, avocatul Dana Debrezeni, de la Societatea Civilă de Avocați Dascov, Ciobanu și Debrezeni, angajată să reprezinte firma contestatoare, consemna că “se observă (n.red., în caietul de sarcini) o detaliere mult prea exactă, în realitate o copiere a listelor de produse pe care SC Moldo Holding Concept SRL, distribuitor România pentru produsele Proludic, le are spre furnizare. (…) Demonstrăm că, în realitate, acest caiet de sarcini este special făcut pentru Proludic (producător), respectiv Mondo Holding Concept (distribuitor). Toate echipamentele sunt patentate astfel încât numai această societate poate câștiga licitația”.

 

Conducerea Primăriei Baia Mare s-a scuzat spunând că a încercat să găsească soluții mai rezistente, pentru ca echipamentele să nu fie distruse atât de repede, dar în urma somării de CNSC a făcut „unele rectificări”. Până la urmă, firma Mondo Holding Concept a câștigat contractul pe patru ani, celelalte două oferte primite de Primăria Băii Mari fiind declarate inadmisibile. Criteriul de atribuire a fost „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Așadar daca a facut ceva pentru copiii este penal? Măi procuror ! Îți dau eu caz de te faci faimos pe viața. De exemplu poti verifica de ce se lucrează la 6 km de drum comunal acum din moment ce a fost receptionata ca finalizat în 2006?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here