INCREDIBILĂ VICTORIE – Explorări Baia Mare învinge vicecampioana Dinamo, revenind de la 0-2 la seturi: cea mai spectaculoasă revenire a campionatului

0
593

LIGA NAȚIONALĂ – VOLEI MASCULIN. Duminică, 5 martie 2023, în Sala Sporturilor Lascăr Pană din Baia Mare, în meci contând pentru etapa a 22-a (ultima a sezonului regular) a Ligii Naționale (Divizia A1) de volei masculin, Știința Explorări Baia Mare a câștigat, cu 3-2 (19-25, 18-25, 25-21, 25-20, 15-9), cu Dinamo București. Partida, arbitrată de Andrei Savu din Cluj-Napoca (principal) și Paul Szabo-Alexi din Oradea (secund), a opus echipele clasate înaintea etapei pe locurile 7 (Explorări) și 2 (Dinamo).

 

Ambele echipe erau deja calificate în play-off (din acest sezon regulamentul primei divizii s-a modificat, primele 8 urmând să evolueze în play off și ultimele 4 în play out), însă gazdele aveau de îndeplinit un obiectiv: un set câștigat, pentru a încheia sezonul regular pe locul 7 (în contextul victoriei cu 3-0 a echipei CSM Constanța la Cluj). Dinamoviștii, indiferent de rezultat, aveau să încheie pe locul 2 sezonul regular, iar în play off nu contează punctele din prima parte a campionatului, se joacă meciuri eliminatorii.

 

Dezideratul clubului Explorări Baia Mare de a încheia sezonul regular pe locul 7 și nu 8, deși ambele duc în play off, doar pare unul de orgoliu – de ce nu este așa și ce se urmărește prin această clasare, explicăm într-un articol 2mnews pe care-l publicăm luni, 6 martie.

 

Victoria campionatului

 

Început cu oaspeții în postură de favoriți, nu doar prin prisma faptului că sunt vicecampioană en titre, ci și prin dimensiunea bugetului (tradusă prin valoarea lotului), a obiectivului acestei ediții – titlul – și a faptului că în tur s-au impus la București în minim de seturi – de altfel, Dinamo a câștigat 15 din ultimele 16 întâlniri directe, ultima câștigată de Explorări fiind în ediția 2017-2018, 3-1 la Baia Mare), meciul a debutat cu o primă șarjă a dinamoviștilor, care și-au creat repede un avantaj de 3 puncte, pe care Explorări a încercat să-l anihilize, reușind până la jumătatea setului doar să-l estompeze: 10-12.

 

Apoi, Dinamo (o multi-națională, care de multe ori a jucat doar cu doi jucători români în sextet, minim impus de Federație) s-a distanțat la 5 puncte (12-17), luând deja o primă serioasă opțiune pentru câștigarea setului. Primul set a luat sfârșit după 25 de minute, Dinamo impunându-se cu 25-19. Al doilea set, aproape la indigo cu primul și oaspeții câștigă după 24 de minute cu 25-18.

 

Mai rămâne o singură șansă pentru gazde. Setul 3, scenariul se repetă: Dinamo se distanțează repede la 3 puncte: 3-6. Însă de data aceasta Explorări revine, egalează și se păstrează în plasa vicecampioanei până la jumătatea setului, 12-13, iar apoi reușesc chiar să preia conducerea: 17-16, 18-17, 19-18, 20-19. Oricum, este cel mai echilibrat set. În plus, băimărenii reușesc pentru prima dată să meargă la o diferență de 2 puncte: 21-19, 22-20.

 

Munoz Benitez cere time out. Pare calm. Explorări e descătușată, se îndreaptă spre câștigarea setului: 24-20. Benitez îl introduce pe Bălean (cea mai bună servă din campionat și locul 3 în topul best scorer) și Thondike Mejias în locul lui Sanchez Fernandez și Cherbeleață. Dar Baia Mare nu mai poate fi ajunsă în acest set și se impune cu 25-21 după 25 de minute de joc. Fiecare echipă își va îndeplini obiectivul.

 

Setul 4 are cel mai echilibrat început, 8-8. Apoi băimărenii se distanțează la 10-8, însă dinamoviștii egalează la 11, dar Explorări intră în avantaj în a doua jumătate a setului: 13-12. Se continuă cap la cap până la 20-19. Gazdele ajung, din nou, la 24-20 și câștigă setul. E 2-2. Se intră în decisiv. Ambele echipe au câte 4 meciuri (din 21 disputate) încheiate în 5 seturi. Și ambele au câștigat două și au pierdut două.

 

Ultimele două seturi, băimărenii au jucat fantastic. Ultimul set (set scurt, până la 15, dacă echipa are cel puțin două puncte mai mult decât adversara). Se joacă de aproape 100 de minute (în volei se cronometrează minutele de joc efectiv). Dinamo se distanțează rapid la 3 puncte (1-4). Antrenorul Botea cere time out. Câți credeau că băimărenii vor intra în decisiv? Explorări egalează și revine în meci: 5-5. Și preia conducerea: 6-5! E rândul lui Munoz Benitez să ceară time out. Deja nu mai e o glumă….

 

Baia Mare schimbă terenul în avantaj: 8-7. Vor să învingă? Ar fi cea mai spectaculoasă răstunare de scor din această ediție a campionatului. Distanța se majorează: 10-7 pentru Explorări… Munoz Benitez, time out. Din tabăra oaspeților nimeni nu mai înțelege nimic. Iese Ghionea, intră Mocanu și Dinamo reduce handicapul: 10-8. Dar băimărenii nu mai pot fi opriți în cea mai spectaculoasă revenire a campionatului. Set și meci, cu 5 puncte consecutive câștigate pe final! 15-9 și 3-2 la seturi.

 

Ce victorie mare! Au câștigat în fața vicecampioanei, revenind de la 0-2 la seturi. Iată situația/statistica principalilor indicatori tehnici (Explorări – Dinamo): 50-60 la atacuri decisive, 2-8 la servicii decisive (ași), 11-9 la blocaje decisive, 39-23 la puncte pe greșeala adversarului.

 

Pentru Explorări au punctat: Cheagă (20 de puncte – Omul meciului, indubitabil), Tarța (13 puncte), Dragomir (10 puncte), Hepburn (9 puncte), Taboada (5 puncte), Silvășan-Pașca (4 puncte) și Aldea (2 puncte). De la oaspeți s-au remarcat Cherbeleață (16 puncte), Gommans (14 puncte), Bălean (12 puncte), Bartha (11 puncte), Cuk (10 puncte) și Ghionea (9 puncte).

 

Luni, 6 martie, 2mnews vă oferă detalii despre importanța locului 7 ocupat la finalul sezonului regular de Explorări Baia Mare, precum și despre modul (atipic) în care se va desfășura play off-ul Ligii Naționale (Divizia A1) de volei masculin.

 

Andrei TUDORANATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here