INCREDIBILA INCONȘTIENȚĂ – Primarul din Baia Mare continuă să refuze plata facturilor Drusal, deși firma câștigă toate procesele și îl obligă și la plata penalităților și a cheltuielilor de judecată

2
2043
Cătălin Cherecheș, primarul municipiului Baia Mare

PREJUDICIEREA BUGETULUI PUBLIC. … această scriere este despre costurile suplimentare pe care le are un rău-platnic. Subiectul: rău-platnicul Primăria Baia Mare, controlată în totalitate de primarul Cătălin Cherecheș (nu ne ferim de cuvinte, caracterizarea fiind argumentată prin imensele datorii cauzate de neplata facturilor către firme în contextul clamării publice a poeziei că “Avem bani, suntem bogați și de aia aruncăm pe geam 4 milioane de lei pentru luminițe de Crăciun!”).

 

… cum să dai mereu cu capu’-n tocul ușii

 

În acest moment, Municipalitatea Băii Mari se află într-o situație care cu greu poate fi înțeleasă prin argumente legale sau măcar raționale: primarul Cătălin Cherecheș continuă să refuze să primească/înregistreze facturile operatorului de salubritate Drusal, implicit și să le plătească. Reacția: firma trimite facturile la Primăria Baia Mare cu executor judecătoresc, apoi dă în judecată administrația locală și câștigă TOATE procesele, obligând municipalitatea atât la plata acestora, cât și a penalităților și cheltuielilor de judecată (taxe de timbru + onorariul avocațial – care nu e ieftin, Drusal având angajat o casă de avocatură care-și face bine treaba, scump, dar asta e mai puțin important, pentru că oricum acesta este plătit de eternul loser – Primăria -, din banii băimărenilor).

 

Practic, este greu de găsit o zi din săptămână în care Drusal să nu înregistreze un nou dosar în instanță împotriva Municipiului Baia Mare. Din cauza relației comerciale atipice, Drusal și-a mutat sediul administrativ din Baia Mare în Cluj-Napoca, astfel că acum majoritatea proceselor se desfășoară în județul vecin, departe de influențele din orașul subjugat și anihilat, jefuit la lumina zilei, dar fără jefuitori (toate marile cazuri de corupție trimise în judecată din Maramureș au fost instrumentate de la Cluj).

 

O precizare suplimentară: TOATE procesele cu Drusal sunt pierdute de municipalitate. În urma monitorizării 2mnews, există pe rolul diferitor instanțe de judecată zeci (!) de procese între Primărie și Drusal, cele mai multe fiind litigii privind achiziţiile publice și ordonanțe de plată. Doar în ultima lună, Primăria Baia Mare a fost obligată de instanțele de judecată în cele 7 procese soluționate să plătească firmei Drusal, exclusiv cu titlul de penalități de întârziere contractuale + cheltuieli de judecată, suma de 386.007,85 lei.

 

Cronologia prejudicierii bugetului public cu 366.000 lei într-o singură lună

 

Într-o singură lună (perioada exactă a monitorizării: 7 februarie – 7 martie), Primăria Baia Mare a pierdut în 7 procese (toate în care s-a pronunțat o soluție) suma totală de 386.007,85 lei, bani pe care va fi obligată să-i plătească nu pentru serviciul efectuat de Drusal (salubritate), ci pentru că nu și-a plătit la timp (în 90 de zile de la facturare!) facturile aferente acestui serviciu.

 

2mnews vă prezintă cronologia eșecului:

 

Ieri, 7 martie 2023, Primăria a mai pierdut un proces la Cluj, fiind obligată să plătească firmei Drusal 16.719,81 lei penalități de întârziere la factura din… septembrie 2020 și, evident, ca orice loser, onorariul avocatului firmei Drusal (14.430,81 lei penalităţi de întârziere și 2.289 lei, cheltuieli de judecată).

 

În 3 martie 2023, Primăria a mai pierdut un proces la Cluj, fiind obligată să plătească firmei Drusal 11.601,79 lei penalități de întârziere la factura din… februarie 2020 și cheltuieli de judecată (8.432,79 lei penalități de întârziere + 3.169 lei cheltuieli de judecată).

 

În 24 februarie 2023, Primăria a mai pierdut un proces la Cluj, fiind obligată să plătească firmei Drusal 103.131,34 lei penalități de întârziere și cheltuieli de judecată (95.275,82 lei penalităţi de întârziere contractuale + 7.855,52 lei cheltuieli de judecată).

 

În 20 februarie 2023, Primăria a mai pierdut un proces la Cluj, fiind obligată să plătească în 30 de zile firmei Drusal 106.051,05 lei penalități de întârziere și cheltuieli de judecată (99.801,05 lei, penalități de întârziere în cuantum de 0,1%/zi – calculate din 31.12.2020 și până la data de 07.04.2021 – aferente facturii din noiembrie 2020 +  6.250 lei cheltuieli de judecată).

 

În 15 februarie 2023, Primăria a mai pierdut un proces la Baia Mare, fiind obligată să plătească firmei Drusal 15.722,20 lei penalități de întârziere și cheltuieli de judecată (13.422,20 lei penalități de întârziere + 1.000 lei onorariul avocaţial + 1.300 lei cu titlu de cheltuieli de judecată).

 

În 7 februarie 2023, Primăria a pierdut două procese într-o singură zi, unul la Baia Mare, fiind obligată să plătească firmei Drusal 113.270,50 lei penalități de întârziere și cheltuieli de judecată (108.270,50 lei penalităţi de întârziere la factura din martie 2020 + 5.000 lei cheltuieli de judecată), și unul la Cluj, fiind obligată să plătească firmei Drusal 19.611,16 lei penalități de întârziere și cheltuieli de judecată (16.776,66 lei penalități de întârziere + 2.834,50 lei cheltuieli de judecată).

 

Altă componentă a prejudiciului: executările silite

 

Ca și cum n-ar fi suficient câți bani pierde orașul pentru că primarul Cherecheș nu vrea să plătească multe dintre facturile emise de firme (obligații contractuale pentru servicii sau bunuri achiziționate), Baia Mare mai pierde bani din bugetul public și pentru că nici măcar după sentințele definitive de plată nu plătește. Implicit, firmele (în acest caz, Drusal) apelează la executori judecătorești pentru a-și recupera banii. Pentru cei nefamiliarizați cu sistemul executărilor, o precizare: taxa de executare se plătește suplimentar sumei dispusă de instanță (și nu e deloc mică).

 

S-a încuvințat de către instanțe executări silite a Primăriei Baia Mare în urma spețelor cu Drusal: în 19 ianuarie 2023, în 22 februarie 2023, 23 februarie 2023, în 24 februarie 2023 și 1 martie 2023 – cererile de executare a unor sume cuprinse în sentințe judecătorești definitive efectuate de executorul judecătoresc BEJ Vlad Aurelian Liviu fiind admise urma deciziilor Judecătoriei Baia Mare (implicit, orașul a mai pierdut, suplimentar sumelor pierdute în instanță, și cheltuiele de executare silită impuse de executorul judecătoresc). De regulă, cererile sunt suspendate temporar de la executare (pentru că autoritățile publice sunt deasupra cetățenilor, ca-n orice țară bananieră, legea fiind interpretată diferențiat în funcție de interpretator). Dar taxa de executare rămâne de plătit, alături de sumele decise a fi executate.

 

Altă componentă a prejudiciului: amenzile anulate ale Poliției Locale

 

În replică, Poliția Locală, direcție în subordinea Primăriei Baia Mare, îi șicanează pe cei de la Drusal amendându-i pe bandă rulantă. Numai că o firmă privată este mult mai responsabilă decât o administrație care se joacă financiar cu banii publici. Implicit, Drusal a câștigat până acum TOATE procesele și cu Poliția Locală, anulând amenzile pe care instanța le-a considerat fără acoperire legală.

 

Doar două exemple din ultima lună de monitorizare. În 13 februarie 2023 a fost dispusă anularea contravenției din 11 iunie 2021, iar în 6 martie 2023 a fost dispusă anularea unei alte amenzi și Direcția Poliția Locală baia Mare a fost obligată să plătească firmei Drusal 4.780 lei cu titlu de cheltuieli de judecată (pe care le vor plăti, evident, tot din bugetul public, ca orice sclav iresponsabil care execută necondiționat orice ordin al stăpânului).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. urmarind acest caz ne dam seama cat e de slaba justitia din Romania si cat e de aservita infractorilor … intr-o tara civilizata, in momentul in care Chereches a inceput sa arunce gunoiul pe malul Sasarului, era saltat de politie dus in ares, obligat la munca in folosul comunitatii si pus sa care cu roaba tot gunoiul pe care l-a aruncat langa Sasar, si sa plateasca amenzile din banii lui …. dar din pacate nu traim intr-o tara civilizata traim intr-o tara in care legile si regulile sunt facute de catre oameni precum Chereches, niste parveniti inculti cu comportament de interlopi, care calca pe cadavre doar sa-si poata umple buzunarele, nu au nici scrupule nici rusine, nu au nimic, sunt doar niste penali cu acte…dar sa ne fie noua baimarenilor rusine, ca stam cu mana in san, in loc sa mergem intr-o zi la primarie si sa-l trimitem pe micul om la mamica acasa, cu toate catrafusele…va dati seama cat de emancipati suntem si noi baimarenii, incat ne doare fix in cot ca omul asta a facut groapa de gunoi pe malul raului, ne ia banii dar nu-i da mai departe unde trebuie, etc ???? suntem ca el, asta e adevarul…

    • Asa este. Și pe lângă toate acestea mai defrișază haotic puținul spațiu verde al municipiului. Mare catastrofă s-a abătut peste oraș de prin 2012.

      Cetățeanul Costea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here