INCREDIBIL – Consiliul Județean ia o decizie bună: alocă 25,5 milioane de lei din excedentul bugetar celui mai important proiect, sistemul de management al deșeurilor

2
790
Depozitul ecologic de deșeuri de la Sârbi

ALOCARE. În sfârșit, executivul Consiliului Județean Maramureș dă dovadă de maturitate administrativă și alocă un procent covârșitor din excedentul bugetar pe 2017 pentru cel mai important și deficitar din punct de vedere al execuției proiect: sistemul de mangement integrat al deșeurilor.

 

Decizia utilizării execedentului anual bugetar al județului rezultat la încheierea exercițiului bugetar al anului 2017 dirijează din cei 25.642.900 de lei, 25.462.000 de lei spre proiectul ce trebuia finalizat până la sfârșitul anului 2015, ulterior acesta fiind fazat (adică, finanțat de UE în continuare, dar din banii care-i reveneau României în perioada 2014-2020).

 

Valoarea totală a proiectului este de 229.148.934 lei + TVA  și prevede construcţia a trei staţii de transfer – în Moisei (31.000 tone/an), Târgu Lăpuş (10.000 tone/an) şi Sighetu Marmaţiei (25.000 tone/an) -, construcţia unui centru de management integrat al deşeurilor la Sârbi, construirea primei celule din cele patru a depozitului ecologic de deşeuri Sârbi (450.000 mc), închiderea şi reabilitarea depozitelor neconforme, construirea a șapte centre de colectare a deşeurilor voluminoase – în Baia Mare, Târgu Lăpuş, Seini, Şomcuta Mare, Sighetu Marmaţiei, Vişeu de Sus, Borşa.

 

Conform președintelui CJ Maramureș, acest proiect este realizat, recepționat și plătit în proporție de 80%, însă principala problemă nu a fost încă rezolvată și lucrările stagnează. Dealul pe care a fost amplasat centrul de management de la Sârbi o ia la vale și se încearcă găsirea unei soluții tehnice pentru stabilizarea acestuia.

 

P.S.: Pentru a fi corect în totalitate, nu prea aveau ce face… În 2017, au încasat pentru acest proiect 87,5 milioane de lei și au reușit să cheltuiască doar 25 de milioane de lei. Pentru că nu s-au făcut lucrări din cauza alunecărilor de teren (cărora încă nu le-au dat de capăt).Așa că din excedentul total de vreo 70 de milioane de lei, 62,3 milioane de lei sunt aferente proiectului ăsta. Am zis așa, ca o lămurire suplimentară pentru cei interesați :).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. Fac gropi de gunoi pentru rezidualele UE si mass media se bucura de parca ar fi o fabrica de alimente !! Vai ce a ajuns tara asta ! De ce nu va documentati ??

  2. poate nu este bine sa marim salba gropilor inutile din tara. chiar daca se va termina investitia ea va fi inghitita de uzura morala. Deja sunt solutii mai ieftine si mai avantajoase.Oare nu mai bun era un aeroport ? gropile de gunoi sunt condamnate prin simpla si eficieta reciclare si reproiectare a produselor

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here