ÎNCHIS PE VIAȚĂ – Cel mai mare criminal în serie din România, presupus că a ucis 12 oameni în Baia Mare, Grigore Bota, cere să fie eliberat după 22 de ani de închisoare

0
7724
Grigore Bota

UCIGAȘUL DE BOSCHETARI. Grigore Bota (64 de ani), fost brancardier la Policlinica nr. 2 din Baia Mare, arestat și încarcerat în 22 august 2000, iar în 27 februarie 2002 condamnat la închisoare pe viață pentru săvârșirea infracţiunii de omor deosebit de grav (3 crime), cere să fie eliberat din închisoare. Aceasta este cea de șasea sa cerere de liberare condiționată, precedentele, depuse în perioada 2018-2022, fiind respinse de instanțele de judecată (conform noului Cod Penal, un condamnat – chiar la închisoare pe viață -, un poate cere liberarea condiționată, în anumite condiții: a executat minim 20 de ani de detenție, a avut o conduită bună și și-a îndeplinit obligațiile civile).

 

Supranumit “Ucigaşul de boschetari”, Grigore Bota este prezentat în studiile criminalistice drept criminalul român cu cele mai multe victime, criminaliștii băimăreni direct implicați în anchetă susținând că acesta ar fi ucis, de fapt, 12 oameni, însă a fost acuzat numai de trei crime – deși la testările cu poligraful a mărturisit mai multe – din cauza faptului că gradul avansat de descompunere al celorlalte cadavre, descoperite în perioada aprilie 2000 – septembrie 2001 pe malurile Săsarului și în zona Gării Baia Mare, a făcut imposibilă stabilirea certă a cauzei morții.

 

Bota, care în timpul procesului nu a mai recunoscut nicio crimă, susținând că declarațiile din timpul anchetei au fost făcute sub ameninţare/presiune și care acum se află în cel de-al 23 an în care este închis la Penitenciarul Baia Mare, a depus precedenta solicitare de liberare condiționată la 13 octombrie 2022, aceasta fiind respinsă de magistratul de caz de la Judecătoria Baia Mare, care a stabilit ca termen pentru reînnoirea cererii “după data de 26 martie 2023” (termenul maxim pentru ca deținutul să poată depune o nouă cerere de liberare este de un an). În timpul soluționării cererilor de liberare, Bota și-a recunoscut faptele pentru care a fost condamnat și a susținut că le regretă, cerând clemența magistraților.

 

Bota, un ins religios (mergea în fiecare duminică la biserică), perceput ca fiind harnic și ordonat și care în timpul liber făcea torturi și prăjituri la comandă, a fost arestat în noaptea de 21 spre 22 august 2000, fiind prins după ce a atacat cu un bolovan un om fără adăpost. La acel moment avea 41 de ani, era căsătorit de 15 ani și avea “o mai veche înclinație spre întreţinerea relaţiilor sexuale orale cu alte persoane de sex masculin”, fapt mărturisit chiar de el în timpul anchetei, după cum au precizat anchetatorii.
Toate victimele lui Bota – descris de instanță și anchetatori drept “o persoană cu atracţie sexuală spre persoane de acelaşi sex, (…) căutându-şi parteneri în rândul persoanelor fără locuinţă ce se adăposteau noaptea în tufişurile de pe malul râului Săsar din zona oraşului Baia Mare” și care “a ucis prin lovituri aplicate cu pietre trei persoane, care nu au acceptat să întreţină cu el relaţii sexuale” – erau oameni fără adăpost (homeless), crimele fiind săvârșite prin loviri violente cu piatra în cap.
În timpul anchetei, Bota a precizat că a fost agresat sexual în copilărie, că în armată practica sexul oral, iar ulterior își găsea partenerii la baia comunală (a și fost amendat pentru sex oral în anul 1989). Trecut de tinerețe, Bota își mai găsea parteneri de sex în rândurile persoanelor fără adăpost (o categorie față de care, paradoxal, manifesta o aversiune pe care nu și-o ascundea public, generată probabil de faptul că în 1998 o asemenea persoană l-a tăiat cu un cuțit), pe care îi ademenea cu băutură, iar când aceștia îl refuzau, îi ucidea.

Cererea de liberare condiționată a fost înregistrată luni, 3 aprilie 2023 și va fi judecată la 20 aprilie 2023 de magistratul desemnat de la Secția Penală a Tribunalului Maramureș.

 

* Foto: arhiva Poliției Maramureș – Grigore Bota, anul 2000

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here