ÎN URMĂ CU 30 DE ANI – Baia Mare are un nou primar: 4 mai 1993, Cristian Anghel depunea jurământul ca primar al municipiului

5
6252
Cristian Anghel, fost primar al municipiului Baia Mare

SĂ NU UIȚI… ISTORIA ORAȘULUI. În urmă cu 30 de ani, la 4 mai 1993, în ședința extraordinară a Consiliului Local Baia Mare în care au fost validate rezultatele alegerilor parțiale, organizate la 25 aprilie 1993 și cauzate de renunțarea lui Gheorghe Brânzei la mandatul de primar (acesta a fost ales în funcția de primar la alegerile locale din februarie 1992 – primele alegeri locale libere). Ședința a fost prezidată de consilierul local Ioan Andone.

 

În prezența prefectului județului Maramureș, Liviu Doru Bindea, a președintelui Consiliului Județean Maramureș, Ioan Dulfu, a președinților partidelor politice și a unor agenți economici locali, a fost declarat câștigător al alegerilor parțiale Cristian Anghel (pe atunci în vârstă de 42 de ani), care a depus jurământul devenind noul primar al municipiului Baia Mare.

 

Cum a devenit primar Cristian Anghel

 

Anghel a devenit primar în urma alegerilor parțiale din 1993, după 3 (!) tururi de scrutin (fiind învins în primele două tururi de Petru Cupșa, candidatul Convenției Democrate din partea PNȚCD și viceprimar cu atribuții de primar interimar, dar reușind însă să se impună, surprinzător, în turul final și să devină primar).

 

Conform legilor de la acea vreme, alegerile pentru funcția de primar al municipiului Baia Mare s-au desfășurat după următoarea regulă: respectiv, dacă un candidat nu aduna 50% + 1 din voturi în turul I, toți candidații intrau în turul II, unde, dacă niciun candidat nu obținea 50% + 1 din voturi, primii doi intrau în turul III, care era decisiv. În Baia Mare au fost atunci, în 1993, de trei tururi de scrutin pentru a fi desemnat al doilea primar ales din istoria post-decembristă a orașului.

 

Anghel a candidat din postură de independent, deși era membru Partidului Liberal, fiind nevoit la această stratagemă de faptul că Partidul Liberal era parte din CDR, alianță care l-a desemnat candidat pe Cupșa. În primul tur de scrutin (au fost 6 candidați), Cupșa (CDR) a obținut 40% (8.705 voturi), iar Anghel (independent) – 20,54% (4.471 voturi). În turul doi, la care au participat din nou toți cei 6 candidați, Cupșa (CDR) a obținut din nou cel mai mare număr de voturi, 40,95% (9.399 de voturi), iar Anghel (independent) l-a secondat cu 24,47% (5.616 voturi).

 

În turul decisiv, al treilea, în care au intrat doar Cupșa și Anghel, s-au prezentat la vot 26.264 alegătorii din Baia Mare (23,83%). Și a survenit surpriza: Anghel – 13.592 de voturi, Cupșa – 12.429 (243 voturi au fost nule). O diferență de 1.163 de voturi și Cristian Anghel, răzvrătitul CDR-ului care a pierdut campania pentru a fi desemnat candidat și s-a înscris în competiție ca independent, a câștigat alegerile, devenind al doilea primar ales al Băii Mari.

 

Al doilea primar ales: Cristian Anghel

 

Cel de-al doilea primar ales al municipiului Baia Mare, Cristian Anghel, originar din Pitești (jud. Argeș), fost baschetbalist (a jucat în Divizia A la Poli Brașov, Poli București, ICED București și Ramira Baia Mare – de unde s-a și retras din activitate), avea 42 de ani, era căsătorit și avea două fete. De profesie inginer (absolvent al Politehnicii din București în 1974), la acel moment era conferențiar universitar la Universitatea Nord din Baia Mare și președintele Partidului Liberal Maramureș (condus la nivel național de Horia Rusu).

 

Anghel (acum în vârstă de 72 de ani) a condus administrația publică din Baia Mare timp de 5 mandate, pe ultimul nefinalizându-l din cauza unei condamnări la închisoare, cu executare (a fost primar timp de 17 ani, în perioada mai 1993 – martie 2010). El a fost condamnat pentru abuz în serviciu în formă calificată și a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni de detenție cu executare (în Dosarul “Blocul de pe Horea”) – a fost eliberat condiționat după 10 luni de închisoare (petrecută la Penitenciarul din Baia Mare), în februarie 2011.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

5 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here