ÎN TĂCERE – Cei pe care-i ignorăm nu ignoră: inventatorii maramureșeni, cu sute de de brevete internaționale, au cinstit eroii neamului

0
2858

1 DECEMBRIE. Printre atâția politicieni și atât festivism, astăzi, 1 decembrie 2021, aproape nebăgați în seamă, la Monumentul Ostașului Român din Baia Mare au depus pentru prima oară o coroană în amintirea eroilor neamului românesc și oamenii cu adevărat mari și relevanți, dar despre care nu știm aproape nimic. Niște necunoscuți de majoritate, pentru că, printre multe alte calități pe care le au, sunt niște tăcuți.

 

Ei nu bat toba, fac lucruri esențiale. Unii dintre ei le-au făcut sub alte drapele, care au susținut financiar cercetările, pentru că-n această țară au fost ignorați. Sunt inventatorii maramureșeni. Pentru cei care nu știu, Filiala Maramureș a Societății Inventatorilor din România, care a luat ființă în anul 1992, este una dintre primele din România din punct de vedere al numărului de brevete internaționale.

 

În fotografie (de la stânga la dreapta), delegația Filiala Maramureș a Societății Inventatorilor din România: prof. Viorel Bud, ing. Dumitru Matei, ing. Paul Mateescu, prof. univ. dr. ing. Vasile Năsui (președintele Societății Inventatorilor din România Filiala Maramureș), prof. univ. dr. ing. Ștefan Marinca (primul președinte și fondator al organizației), prof. ing. Ioan Petruț, conf. univ. dr. ing. Dinu Stoicovici, șef lucrări dr. ing. Ravai Sandor. Nu-i cunoaștem, nu apar în poze, nu-și plătesc promovarea propriilor persoane. Vă imaginați cum ar arăta lumea fără invențiile unor semeni care au știut, au muncit, au cercetat, au crezut și au înfăptuit?

 

Vă mai spun un singur detaliu, poate părea neesențial pentru mulți, dar e necesar pentru a înțelege această lume a inventatorilor: ieșeanul Ioan Larco (81 de ani) este cel care, în 1990, a pus bazele primei Societăţi a Inventatorilor din România, un om care aducea câte 9 medalii de aur pe an de la Bruxelles, de la EUREKA. Apoi a creat 37 de filiale județene și alte 17 filiale internaționale (din Anglia și Rusia până în Mongolia și Peru) și a afiliat societatea românească la Federaţia Internaţională a Inventatorilor, la Asociaţia Internaţională a Protecţiei Proprietăţii Intelectuale și la Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale de la Geneva.

 

Omul stă într-un garaj. Pentru că a fost evacuat din unicul apartament pe care-l avea din cauză că nu a reușit să plătească dobânda (neprevăzută în contract) unui împrumut de 3.000 de dolari (împrumutul l-a plătit în termen, dar pentru dobânda de tip camătă n-a mai avut bani). Banii i-a împrumutat pentru a face un centru de implementare a invenţiilor. Nu a zis nimic. S-a mutat în garaj și a continuat să muncească.

 

… țara aceasta, oamenii care decid. În România, în 2020 s-a alocat pentru cercetare 0,47% din PIB (0,28% în sectorul privat și 0,19% în sectorul de stat). Zero virgulă… Atât s-a putut. Atât au putut.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here