ÎN PANDEMIE – Administrația din Baia Mare vrea să instituie o taxă nouă: taxa turistică, care va fi adăugată la plata cazării și va crește tarifele cu 3%+TVA

0
971
sdr

TAXĂ NOUĂ ÎN BAIA MARE. În plină pandemie, cu turismul grav afectat de restricțiile cauzate de pandemia de COVID-19, administrația publică din Baia Mare, controlată de Cătălin Cherecheș (PNȚCD), vrea să instituie o nouă taxă: taxa pentru promovarea turismului.

 

Noua taxă ar urma să fie plătită de toate persoanele care se cazează în vreo unitate de cazare din municipiul Baia Mare și va fi de 3%+TVA din prețul cazării (unitățile de cazare vor avea obligația să adauge această taxă la prețul cazării).

 

Conform reglementărilor, banii colectați de la turiști (prin unitățile de cazare) vor fi destinați promovării obiectivelor turistice și a destinației turistice Baia Mare, în vederea creșterii numărului de turiști. De asemenea, se vor susține activități culturale (care, în accepțiunea celor care au gândit și vor să implementeze noua taxă, “pot crește numărul de turiști”), se vor crea „servicii de turism gratuite pentru turiști și actorii privați din turismul local”, se va crea și consolida brandul turistic al municipiului și se vor dezvolta „proiecte, finanțate din fonduri europene direct legate de activitatea turistică”.

 

Taxe similare se percep și în alte locuri din țară și din lume, însă, de regulă, în marile locații cu atracție turistică. Nu doar timpul intenției de implementare a noii taxe este prost ales (oricum turismul e la pământ și îi va trebui ani buni să-și revină), ci și locul și strategia: Baia Mare NU este un oraș turistic.

 

Sigur, poate fi (pentru că orice localitate poate deveni o atracție turistică de o anumită anvergură), însă înainte de a percepe o taxă (implicit de a-i obliga pe investitorii privați din turism să-și majoreze tarifele de cazare), administrația ar trebui să facă efortul (strategic și financiar) de a transforma urbea într-una turistică, dacă asta se dorește, și abia apoi să perceapă o taxă care să susțină dezvoltarea turismului. Simplificat, strategia actuală a administrației locale seamănă cu cea a bordelurilor din perioada interbelică: se cer banii înainte.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here