IN MEMORIAM – „Antoniu şi Cleopatra”, la televiziunea națională, în memoria actorului și regizorului băimărean Anton Tauf

0
526

RECUNOAȘTERE. În memoria actorului și regizorului băimărean Anton Tauf, decedat în 20 noiembrie 2018, la Cluj-Napoca, la vârsta de 72 de ani, Casa de Producţie TVR prezintă duminică, 25 noiembrie, de la ora 22, pe postul TVR 3, spectacolul „Antoniu şi Cleopatra”, de William Shakespeare, o montare din 1988 a lui Mihai Măniuţiu la Teatrul Naţional din Cluj şi premiat pentru cel mai bun spectacol al anului de către Asociaţia Teatrelor dramatice şi Muzicale.

 

În distribuţie: Gina Patrichi (Cleopatra), Anton Tauf (Antoniu), Radu Amzulescu, Octavian Lăluţ, Ion Tudorică, Gelu Bogdan Ivaşcu, Marius Olteanu, Marius Bodochi, Cătălin Nemeş, Eugen Nagy, Victor Nicolae, Petre Băcioiu, Viorica Mischilea, Melania Ursu, Maria Munteanu, Miriam Cuibuş, Ileana Negru, Ion Marian, Vasile Moldovan, Adelin Marincaş, Ovidiu Jurgea.

 

Regizorul, actorul şi profesorul Anton Tauf s-a născut în Baia Mare, în 18 aprilie 1946, a absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” Bucureşti (promoţia 1968, clasa prof. Beate Fredanov şi Octavian Cotescu).

 

Regizorul Vlad Mugur l-a adus pe Anton Tauf în Cluj-Napoca imediat după absolvirea facultăţii şi l-a distribuit în rolul Polonius, din Hamlet. Dar cel mai îndelungat şi de succes drum împreună a fost acela cu regizorul Mihai Măniuţiu sub direcţia căruia au luat naştere roluri memorabile: Macbeth din „Macbeth”, de Shakespeare, Segismundo din „Viaţa e vis”, de Calderon de la Barca, El din „Cerul înstelat deasupra noastră”, de Ecaterina Oproiu, Chirică din „Omul cu mârţoaga”, de George Ciprian, Petruchio din „Îmblânzirea scorpiei”, de Shakespeare, Domnul Jourdain din „Burghezul gentilom”, de Moliere, Profesorul din „Lecţia”, de Eugene Ionesco, Popa din „Tulburarea apelor”, de Lucian Blaga.

 

Anton Tauf a fost a angajat al Teatrului Naţional Cluj-Napoca din anul 1968, iar perioada 1992-1993 a fost director al acestei instituţii. În perioada 1995-2002, a ocupat funcţia de director al Teatrului Dramatic Baia Mare, după care a revenit la Teatrul Naţional Cluj-Napoca, în calitate de actor şi regizor.

 

Partitura din Antoniu şi Cleopatra de Shakespeare a fost unanim apreciată de critică, Victor Parhon scriind la acea dată: „E încă un merit al lui Mihai Măniuţiu, acela de a ni-l revela pe Anton Tauf ca pe unul dintre cei mai înzestraţi şi mai importanţi actori ai generaţiei sale, capabil să susţină cu strălucire şi forţă roluri de o mare complexitate şi anvergură, precum acest Antoniu, reprezentând o culme a creaţiilor sale actoriceşti realizate la Naţionalul clujean”.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here