IMPOSIBILUL POSIBIL – Cum poate o firmă din Maramureș să obțină profit de peste 1 milion de euro dintr-o cifră de afaceri de doar… 4.000 de euro

0
2481

STUDIU DE CAZ: ROMALTYN. La sfârșitul anului 2020, firma băimăreană Romaltyn Mining (fosta Transgold, proprietară a fostei uzine “Aurul”, specializată în prelucrarea deșeurilor miniere și valorificarea conținutului de aur și argint al acestora) a raportat un profit net semnificativ, deși are, în continuare, activitatea productivă sistată: peste 5,7 milioane de lei (echivalentul a peste 1,18 milioane de euro).

 

Probabil această dilemă economică se va adânci și mai mult atunci când veți afla că pe parcursul întregului an 2020 Romaltyn a avut o cifră de afaceri de doar circa… 4.000 de euro (adică puțin peste 20.000 de lei). Cum poți să faci afaceri care însumează 4.000 de euro și să obții profit net de peste 1 milion de euro? Acesta este subiectul scrierii de față. Să aflăm….

 

Profitul

 

2020 a fost doar al treilea an din întreaga existență de 15 ani a firmei Romaltyn Mining în care s-a raportat profit (prima dată fiind în 2008, profitul fiind puțin sub 300.000 de lei, a doua oară fiind în 2017, un profit substanțial, de 6,6 milioane de lei). Cum se întâmplă asta, în contextul unei cifre de afaceri minuscule pentru o societate industrială (însă normală ținând cont de faptul că firma are activitatea productivă sistată și, în acest sens, numeroase procese pe rol etc.)?

 

2mnews a aflat explicația încă din 2017, de la precedent (adică în anul în care Romaltyn Mining zguduia economia județului raportând un profit-record de 6,6 milioane de lei): reevaluarea datoriilor către acționari.

 

Explicația

 

Pentru înțelesul tuturor: profitul a fost obținut prin diferența de curs valutar la dolarul american, respectiv prin prăbușirea dolarului pe parcursul anului 2020, în contextul pandemiei care a generat și o criză economică. La începutul anului 2020, cursul BNR al dolarului era de 4,3 lei. La finalul anului, dolarul era cotat la doar 3,9 lei.

 

Reevaluând datoriile pe care societatea Romaltyn Mining le are către acționari, firma a câștigat 0,4 lei pentru fiecare dolar împrumutat de la aceștia. În acest moment, Romaltyn Mining a raportat o datorie totală de peste 218 milioane de lei.

 

Simplificat, profitul Romaltyn Mining este unul de mucava, o butaforie financiară, nu unul bazat pe o creștere a eficienței economice. Romaltyn Mining, o companie specializată în prelucrarea și reciclarea deșeurilor miniere și în valorificarea conținutului de aur și argint al acestora, este sub controlul miliardarului kazah Kenes Rakishev (prin BTA Bank Joint Stock Company).

 

Romaltyn Mining deţine la Baia Mare o uzină de tratare a minereului aurifer cu o capacitate anuală de 2,5 milioane tone, care însă nu este operaţională, precum și 4 licențe valide de exploatare a sterilului minier – acestea sunt aferente perimetrelor de la Uzina de preparare Aurul Baia Mare și iazurile de decantare Aurul-Săsar, Meda și Flotația Centrală.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here