IMPERFECT – Un prefect, 17.000 de hectare de pădure și jocul la două capete

0
786
Vasile Moldovan, prefectul județului Maramureș

EDITORIAL. C-așa-i în tenis… Mai țineți minte sceneta nebună riscată de trioul Dan Mihăescu – Grigore Pop – Octavian Sava și spusă de inconfundabilul Toma Caragiu într-o (pe atunci) indestructibilă guvernare comunistă? Eh, ce se întâmplă acum, neîntâmplător!, la nivel de Guvern, unde pesediștii comit erori neforțate – c-așa-i în tenis! – și își schimbă al treilea executant al ordinelor de partid, e o copie fidelă a mișcărilor de trupe executate cu abnegație proletară la nivelul Prefecturii Maramureș, unde social-democrații locali au experimentat deja a treia schimbare. După Anton Rohian și Sebastian Lupuț, al treilea impersonal, avocatul sighetean Vasile Moldovan.

 

Adus de peste Gutâi fără surle și trâmbițe, aproape pe șestache, să rezolve o spinoasă problemă a județului, cazul celor 17.000 de hectare de pădure, fotbalistul amator Moldovan mimează că apăsătoarea problemă l-a transformat pe repede înainte și-ntr-un avocat amator. Adică, c-ar fi uitat meserie, deși tocmai de aceea aveam impresia c-ar fi fost adus la Palatul Administrativ: că poate coordona în interesul județului grăbirea deslușirii adevărului într-o speță juridică a cărei rezolvare trenează de pe vremea dinozaurilor. “Les jeux sont faits! Rien ne va plus!”, un fel de “Băi, stai așa că nu-i așa!”, în care avem datele problemei, care nu se mai pot schimba, și punem și noi, județul, un matematician în concursul pe care până acum doar am mimat că vrem să-l câștigăm.

 

Însă, la scurt timp de la numirea sa ca reprezentant al Guvernului în Maramureș, Moldovan pare a executa ciudate și dezarticulate mișcări, care determină o întrebare legitimă: a fost adus să apere interesul județului? Pentru că senzația observatorilor problemei cu 17.000 de hectare de pădure e că n-au înțeles bine detașarea lui Moldovan din Barou la Instituție și că, de fapt, e ca la Radio Erevan: A fost pus să rezolve problema, dar altfel. Știți Bubico a lui Caragiale? “Să-i dea mama băiețelului zăhărel?… Bubico! Bubi!”. Și Bubico șede. Mumos. Făcând-o mândră nevoie-mare pe „mamițica”.

 

Ș-acum faptele: sentința de punere în posesie a Composesoratului Borșa cu 17.000 de hectare de pădure, dată la celebra Judecătorie din Aleșd (jud. Bihor) în urmă cu vreo patru ani, a fost contestată – prin cerere de revizuire – de Comisia Județeană (condusă de prefect). Contestația asta a fost impusă și nu dorită de cei care-nvârt cu mestecălăul puterea și influența prin Maramureș. Mai exact, deși avea la dispoziție trei ani să solicite revizuirea, Instituția Prefectului a întreprins acest gest în… ultima zi posibilă, anul trecut, fapt forțat/impus de Ministerul Mediului și Pădurilor și executat de prefectul de atunci, „Sebi” Lupuț, ulterior ejectat din Palat și detașat pentru merite deosebite la ANAF (Direcția de Finanțe Maramureș fiind considerată prea mică pentru un executant trecut prin Instituție).

 

Noul timonier, Moldovan, a preluat corvoada asta de a apăra interesele județului în procesul prin care Maramureșul a cerut revizuirea (anularea) sentinței și în baza autodenunțului fostului secretar al composesoratului, Gheorghe Albu, care a defectat, povestind cu forța (!) la DNA cum a mituit el și cu președintele Mihali judecători pentru a primi, în baza unor documente pe care le-au falsificat, 17.000 de hectare de pădure. Numai că, deși reclamantă, Comisia de care răspunde Moldovan nu s-a prezentat la niciun termen. Nici azi, taman când citiți aceste rânduri, în sala de judecată nu se află niciun reprezentant al Prefecturii. Purtăm lupta prin corespondență, cum ar veni. Mi-e greu să cred, însă, că avocatul Moldovan nu pricepe importanța prezenței în sală a unui reprezentant al reclamantului. Dacă n-ar conta, s-ar desființa sălile de judecată și procesele s-ar purta prin corespondență cu înscrisuri.

 

Vă dau un singur exemplu (ar fi trebuit să ni-l ofere Moldovan, că-i de specialitate, dacă ar avea vreun interes să o facă): lipsind reprezentantul Comisiei Județene din sala de judecată, orice solicitări care s-ar putea rezolva pe loc se amână până la comunicarea în scris a părții lipsă. De ce lipsește un reprezentant al Instituției unde veghează pogorâtorii lui Hristos pe Pământ? Pentru că Moldovan nu își dă acceptul să-i delege! De altfel, sursele noastre (infailibile, după cum au observat consecvenții lecturii acestui ziar online) susțin că prefectul s-ar fi arătat vizibil deranjat de faptul că, luna trecută, la finalul lui 2017, Direcția Silvică (tot o instituție a statului – Bubico, șezi mumos, mamițico!) ar fi atacat în instanță titlul de proprietate acordat Composesoratului, cerând suspendarea acestuia.

 

“Noi nu suntem mojici ca Bismarck (n.red., dulăul agresiv cu alintatul Bubico)” – ca s-o citez pe “mamițica” -, altfel am crede că Moldovan joacă în acest caz la două capete, sau capătul la care i s-a spus să joace nu e cel pe care-l credem noi, ăștia care ne mai autosugestionăm că există oameni pe care-i plătim pentru a apăra interesul României, nu al unor grupuri. Pentru că dac-am fi (mojici), am aștepta, ca-n cazul lui “Sebi de Finanțe”, să apară stăpânul dulăului Bismark, adică vreun ofițer Papadopolinii contemporan, și să-l zvârle pe geam pe Bubico, iar apoi, “ca un demon prin mulțime” o să dispară “în noaptea neagră”…

 

Avem un proces. Încetăm să mimăm că vrem să-l câștigăm sau ce?

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here