IDENTITATE – Cel mai bogat fost parlamentar din Maramureș devine al 12-lea din județ care își cere înapoi pensia specială: a dat în judecată Parlamentul

1
5403
Viorica Cherecheș

PENSII SPECIALE. La o săptămână după ce 11 foști parlamentari maramureșeni au chemat în judecată Parlamentul României, cerându-și înapoi pensiile speciale (acestea au abrogate în februarie 2021, prin modificarea regulamentului Parlamentului, care nu mai prevede alocarea respectivelor pensii) – despre acest fapt, 2mnews a scris în exclusivitate AICI, al 12-lea parlamentar din județ a reacționat similar. Să vedem identitatea celui care a întreprins o acțiune similară în instanța de judecată, însă una solitară (ceilalți 11 foști parlamentari au deschis o acțiune „în grup”).

 

Această speță în care se solicită anularea actului prin care nu se mai acordă pensiile de parlamentar a fost înregistrată în 23 aprilie 2021 și va fi judecată ca un litigiu de muncă, reclamantul fiind Viorica Cherecheș, fost parlamentar PNL în mandatul trecut (2016-2020), mama primarului municipiului Baia Mare, Cătălin Cherecheș.

 

Fostul deputat de Maramureș Viorica Cherecheș (65 de ani) este de profesie medic, a fost directorul general/manager al Spitalului de Boli Infecțioase și Psihiatrie Baia Mare în perioada 2001-2016 și este, de departe, cel mai bogat fost parlamentar maramureșean. Conform declarației de avere, aceasta are în proprietate 4 case și o casă de vacanță, 7 terenuri intravilane în Baia Mare și o suprafață de pădure, iar în anul 2020 a avut venituri care totalizează 574.139 lei (din indemnizația de parlamentar – până în septembrie 2020 -, din salariul de medic, profesie pe care o exercita în paralel cu cea de parlamentar, și din chirii). Adică o medie a veniturilor nete de 47.844 lei/lună (echivalentul a circa 9.900 euro net/lună).

 

Din postură de reclamant, Viorica Cherecheș a chemat în judecată Parlamentul României – Camera Deputaților (din care a făcut parte în ultimul mandat) și pe Secretarul General al Camerei Deputaților, având în speță calitatea de pârâți. Astfel, Viorica Cherecheș se alătură echipei reclamanților foști parlamentari din Maramureș care își cer înapoi pensia specială și din care mai fac parte: Teodor Ardelean (PUNR, 1 mandat); Vasile Berci (PNL, 3 mandate); Gheorghe Bîrlea (PNL, 1 mandat); Bondi Gyongyike (UDMR, 2 mandate); Bónis István (UDMR, 2 mandate); Angela Buciu (PRM, 1 mandat); Ștefan Buciuta (UUR – 2 mandate); Petru Godja (PSD, 3 mandate); Ioan Hoban (PNL, 1 mandat); Teodor Lupuți (PD, 1 mandat); Luca Ștefănoiu (PRM, 2 mandate).

 

Pensiile speciale acordate parlamentarilor s-au acordat începând cu anul 2015, fiecare fost/actual parlamentar încasând la vârsta pensionării o pensie specială (suplimentară, care se cumulează cu pensia obișnuită acordată în funcție de cotizare) în cuantum de circa 2.500 de lei pentru fiecare mandat, dar nu mai mult de 10.000 de lei/lună (cei care au 4 mandate, primesc această sumă lunară).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here