HERALDICĂ REUȘITĂ – Bârsana și-a pus pe stemă un monument din patrimoniul mondial, o poartă maramureșeană și un simbol al vechilor blazoane nobiliare

0
445

STEMA COMUNEI BÂRSANA. Administrația comunei maramureșene Bârsana a demarat procedurile pentru atestarea stemei localității, vrând să sublinieze prin aceasta “identitatea nobiliară străveche și bogățiile culturale ale zonei, unele dintre acestea fiind de notorietate mondială”, a precizat primarul Teodor Ștefanca (foto mic dreapta).

 

Astfel, stema comunei Bârsana, una dintre cele mai reușite creații heraldice dintre stemele localităților maramureșene, este centrată pe Biserica de lemn cu hramul ,,Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Bârsana, edificată în urmă cu 310 ani (în anul 1711), monument UNESCO inclus pe lista de protecție al Patrimoniului Mondial, un simbol care atestă păstrarea peste veacuri a credinței Bârsăneștilor și Năneștenilor.

 

Vechea bisericuță de lemn din Bârsana este încadrată de Poarta Maramureșană (simbol al bogatului patrimoniu cultural al comunei, dar și la iscusinței dulgherilor și meșterilor lemnari locali) și de un Leu de aur (simbol al curajului locuitorilor care se regăsește în blazoanele și însemnele nobiliare ale mai multor familii din Bârsana sau Nănești). Însemnele secundare (Poarta maramureșeană și Leul de aur) sunt așezate pe un fond roșu cu dungi negre, care amintește de zadia din portul feminin tradițional al zonei.

 

Această variantă finală a stemei comunei Bârsana a primit aviz favorabil, proiectul legalizării acesteia urmând să parcurgă pașii procedurali prevăzuți de legislație.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here