GONFLARE CAUZATĂ DE INEFICIENȚĂ – În 3 ani, necesarul financiar pentru reabilitarea Casei Tineretului din Baia Mare a crescut cu… peste 20 de milioane de lei

2
3307
„Casa Tineretului” Baia Mare

CASA TINERETULUI BAIA MARE. Astăzi, 4 ianuarie 2023, aleșii județului Maramureș vor aproba cu aplomb și plini de importanță, actualizarea valorii financiare care trebuie investită pentru a reabilita clădirea în care de mai bine de 5 ani nu se face nimic.

 

Noua valoare este mai mare cu peste 20 de milioane de lei decât valoarea stabilită în urmă cu 3 ani. Practic, acum este nevoie de peste 114 milioane de lei pentru a reabilita Casa Tineretului. Adică avem nevoie pentru a o reabilita de peste 20 de ori mai mulți bani decât valora în 2013 întreaga clădire. Puteți să râdeți, dar o faceți pe banii voștri. Sigur, bani nu-s, dar măcar să continuăm să mimăm că facem ceva deși nu facem NIMIC.

 

Vor să reabiliteze cu 23 de milioane de euro o clădire care în urmă cu 10 ani valora 1,4 milioane de euro

 

În 1986, comuniștii maramureșeni din subordinea prim-secretarului Vasile Bărbuleț raportau finalizarea edificării Casei Tineretului din Baia Mare. Realizarea nu a fost prezentată însă președintelui Nicolae Ceaușescu, care în acel an a înfăptuit ultima sa vizită în Maramureș, pentru că, la scurt timp, acoperișul unui corp de clădire a fost mistuit într-un incendiu.

 

După incendiul din 1986, clădirea a fost reabilitată și inaugurată abia în anul 1988, având funcționalitatea de săli de spectacole, săli de reuniuni, hotel, cafenea, restaurant, spații expoziționale. Pentru că la acea vreme valoarea financiară a unei clădiri publice era ignorată, totul fiind încadrat scriptic ca “bun al întregului popor”, primele date (și acestea contradictorii, dar măcar actualizate) privind valoarea reală a imobilului datează din 2013, când în Raportul privind finanțele publice locale Camera de Conturi Maramureş a consemnat: Consiliul Județean (CJ) Maramureș “a luat măsura evaluării imobilului Casa Tineretului la suma de 6.546.000 lei (n.red., echivalent pe atunci cu circa 1,4 milioane de euro), înregistrând contravaloarea acestuia în contabilitate”.

 

Tot în 2013, deținătorul de atunci al Casei Tineretului, Fundația Județeană pentru Tineret (care se judeca pentru proprietatea imobilului cu CJ Maramureș), a făcut o evaluare acreditată a clădirilor care compun imobilul, rezultatul fiind 3,25 milioane de lei, conform precizării președintelui FJT Maramureș de atunci, Mircea Cătană. Adică jumătate din valoarea înscrisă în inventar.

 

În 2017, în urma unei decizii definitive a magistraţilor Curţii de Apel Cluj, CJ Maramureș a intrat în posesia Casei Tineretului (situată pe Bulevardul Unirii nr. 13, peste drum de Sala Sporturilor). Preluarea efectivă a imobilului a avut loc în martie 2018, când CJ Maramureș (controlat de pesedistul Gabriel Valer Zetea) a anunțat elaborarea unui Studiu de Fezabilitate pentru reabilitarea şi modernizarea celor două clădiri ale complexului, care, spunea, trebuie efectuate cu maximă urgență.

 

Apoi a trecut un an și n-au făcut nimic. Ca totuși să mimeze că fac ceva, în martie 2019, i-au schimbat denumirea din Casa Tineretului în Centrul Cultural Maramureș. Clădirea a rămas tot nefuncțională, nefolosită. Doar că acum plătesc impozitele aferente din banii oamenilor.

 

În 29 noiembrie 2019, CJ Maramureș a aprobat valoarea totală a investiţiei în reabilitarea Casei Tineretului din Baia Mare (două corpuri de clădiri și amenajări exterioare) și metamorfozarea acesteia în Centrul Cultural Maramureș la fabuloasa sumă de peste 94 de milioane de lei (exact: 94.049.068,56 lei, sumele din articol includ TVA).

 

Conform proiectului – desăvârșit de sereleul local 9 Opțiune -, suprafața desfășurată a imobilului este de 9.100 mp, ceea ce înseamnă că valoarea reabilitării/mp este de peste două ori mai mare decât suma maximă la care se construia “la cheie” (adică o construcție nouă) în anul 2019 în România: 2.166 euro/mp vs. 1.000 euro/mp. Dar s-a aprobat – “Las, bă, că nu scoatem banii din buzunarul nostru” -, ura și la gară! Apoi au mai trecut 3 ani fără să se facă nimic, doar s-au plătit impozitele aferente din banii cetățenilor. Imobilul: nefuncțional, nefolosit.

 

4 ianuarie 2023 (astăzi), se aprobă indicatorii tehnico-economici actualizați. În cei 3 ani în care nu s-a făcut NIMIC, valoarea totală a investiţiei a crescut cu peste 20 de milioane de lei, până la peste 114 milioane de lei (exact: 114.415.160,57 lei), sumă echivalentă acum cu peste 23 de milioane de euro. Adică, acum reabilitarea ar costa, zic specialiștii de la “județeana de partid”, de peste 20 de ori mai mult decât costa întreaga clădire în urmă cu 10 ani (2013 – 1,4 milioane de euro). Bani (sursa de finanțare) tot nu sunt, dar când (și dacă) vor fi, lucrările trebuie finalizate în 2 ani (24  luni).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here