GOGULE, PROBLEME? – Șmenul mic din Casa Tineretului al șefilor Consiliului Județean Maramureș cu „Regele Buzilor” din Baia Mare

3
1168
„Casa Tineretului” din Baia Mare

MEDIU. La sfârșitul lunii trecute, Consiliul Județean Maramureș a derulat achiziția publică (prin cumpărare directă) pentru prestare de „Servicii de salubrizare la imobilul Casa Tineretului. Practic, trebuia făcută curățenie și transportat deșeurile rezultate la un depozit autorizat. Prețul estimativ: 31.680 lei. Conform unor surse 2mnews, în cele două corpuri de clădire se aflau aproximativ 160 de metri cubi de deșeuri.

 

Câștigător, cu cel mai mic preț (25.000 de lei, pentru câteva zile de curățenie), a fost desemnată omniprezenta firmă Oana SRL Baia Mare, al cărei patron şi administrator e Ioan Ciocaş, supranumit în oraș „Regele Buzilor”, firma sa gestionând toaletele publice din municipiu (cele din Piaţa Păcii şi din Parcul Municipal).

 

Firma lui Ciocaș are ca obiect principal de activitate construcţii, însă gestionează toalete, vinde napolitane, are zeci de contracte cu instituţiile statului făcând de la şarpante şi termopane, la livrare de produse de curăţenie şi pampers. Doar în perioada 2007-2015, Oana SRL Baia Mare a executat 24 de contracte de pe SEAP în valoare totală de peste 1,3 milioane de euro. O firmă care a avut între 1 şi 8 angajaţi, iar în 2015, când figurează cu… 0 angajaţi, a reuşit să facă profit net de 144.000 de lei, la o cifră de afaceri de 913.000 de lei. Cu niciun angajat (adică, măcar 2 trebuie să aibă la toalete… pe ăştia, cei de la ITM nu-i întreabă nimic?).

 

Să revenim însă la salubrizarea Casei Tineretului, făcută „de vreo trei domni bruneți care au încărcat gunoiul (160 de metri cubi!) într-o Dacia Papuc, în mai multe transporturi și îl duceau Dumnezeu știe unde”, după cum ne-au relatat administratorii unor firme din zonă, martori oculari la “salubrizarea calificată” prestată de firma fără angajați a lui Ciocaș. Dar unde duceau gunoiul rezultat ]n urma salubrizării?

 

2mnews a cerut oficial firmei care gestionează unicul depozit de deșeuri autorizat din zonă (Drusal) să îi comunice dacă firma Oana SRL a avut vreun contract de depozitare în acest sens. Răspunsul a fost ferm și sec: Nu. În acest context rămâne fără răspuns, deocamdată, întrebarea: Unde au fost depozitate gunoaiele din salubrizarea clădirilor care formează Casa Tineretului? Și supoziția că le va detecta cineva, poate curând, aruncate aiurea, prin pădure sau alt loc nelegal.

 

Gabriel Zetea

Cum a fost posibil un contract de acest tip gestionat de Consiliul Județean Maramureș? Simplu: Pentru că instituția condusă de pesedistul Gabriel Zetea nu a solicitat în condițiile de participare, conform normativelor, ca prestatorul să prezinte și un precontract cu un depozitar legal de deșeuri. În acest context, prețul (care normal trebuia să cuprindă trei componente: colectare, transport și depunere în rampă) a fost format de Ciocaș din colectare și transport… “Dumnezeu știe unde”…

 

Un mic șmen scuzabil, în fond, ce-s 25.000 de lei din banii publici, ce-s 160 de metri cubi de deșeuri aruncate în pădure… A zis cineva “o problemă de mediu”? De Gardă de Mediu? – care, mă gândesc, poate cere firmei lui Ciocaș să-i prezinte documentele de depunere a deșeurilor în rampa autorizată, pentru că acest contract a fost unul public. Sigur, lui Zetea nu-i miroase nimic. E obișnuit.

 

Cătălin VISCHIATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

3 COMENTARII

  1. D-le „Ștefan”, dvs., din postură de angajat al CJ Maramureș, este normal să vă apărați șeful, doar pentru asta sunteți plătit. Faptul că în solicitarea serviciului nu a fost inclusă obligativitatea contractantului să prezinte un contract cu un depozitar autorizat de deșeuri a dus la situația dată: ați făcut contractul cu strălucitul Rege al Buzilor din urbe, un manager desăvâșit, pe care dl. Zetea îl cunoaște încă de pe vremea când vindeau împreună eugenii și apă minerală DGASPC Maramureș, instituție din subordinea CJ. PS: orice firmă, ca și orice cetățean, are contract pt. transport deșeuri menajere, când e vorba de transportul a 160 mc rezultați din salubrizarea unei zone/imobil, deșeuri din demolări etc., e necesar un contract în acest sens. Acel contract nu îl are prietenul d-lui Zetea, implicit deșeurile nu au fost duse într-o rampă autorizată decât dacă Drusal nu s-a metamorfozat în ONG (dar nu s-a).

  2. Dle Vischi, daca ati fi aplicat principiul „auditur alter pars”, ati fi aflat ca achizitia s-a facut legal prin SEAP si ca la finalizarea lucrarilor prevazute in contract, comisia de receptie a CJMM A RESPINS solicitarea de receptie, dispunand efectuarea corecta si integrala a lucrarilor prevazute in caietul de sarcini. In plus, Gabriel Zetea a fost informat de colaboratori despre situatia reala din teren, inca din faza efectuarii lucrarilor, existand un raport si masuri dispuse in acest sens. Angajatii CJ au solicitat inclusiv contractul cu Drusal pt lucrarea asumata, care lipsea, executantul mentionand despre existenta unui contract pt sediul social al firmei. Evident ca dl Zetea este vinovat, tot asa cum PF Daniel raspunde pentru popa Pomohaci.

  3. Tot acolo unde s-a dus si tabla de pe acoperisul Consiliului Judetean. In combinatiile de rahat cu mancatorii de rahat din Consiliul Judetean. Follow the ciubuc si vei understand. Cauta un personaj odios care vesnic pica in picioare si vei understand.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here