GIVE PISS A CHANCE – De 10 ani, Baia Mare închiriază toalete automate pe care putea să le cumpere în doar 2 ani: cum ne ușurăm pe 1,2 milioane de lei/an

0
1794

BANII PUBLICI. Din anul 2010, în Baia Mare se închiriază toalete publice automate. Întâi 4 bucăți, mai timid, așa, ca la orice-nceput, apoi 7 (în anul 2017), apoi 8 (în anul 2018) și acum (în anul 2020) s-a ajuns la 12 bucăți. Elan. Sigur, tot așa au evoluat și banii pe care ne ușurăm cu dezinvoltura celui care știe să facă ceva cu/pe banii publici: întâi s-au plătit 145 de lei/zi/toaletă, acum plătim mai sârguincios, ca-ntr-un adevărat “Oraș al Învingătorilor” (care n-au câștigat nimic): 175 lei + TVA de 19%/zi/toaletă.

 

Noul contract pentru a da pișului o șansă

 

De ce vă scriu chiar acum despre locul în care până și Împăratul merge singur (sigur, Împăratul nu folosește o toaletă publică, nici chiar automată)? Pentru că relativ recent, în 28 februarie 2020, când orice autoritate cu scaun la cap se pregătea sârguincios să-ntâmpine cum se cuvine pandemia de coronaviroză, administrația publică din Baia Mare semna, prin reprezentantul acesteia, primarul Cătălin Cherecheș, un contract subsecvent (al 6-lea) cu sereleul de apartament Comex Rom din București, cel căruia îi plătește de 10 ani, cu consecvență și conștiinciozitate chiria pe buzile automate cu GSM și comenzi vocale.

 

Conform acestui subsecvent, Învingătorii din Primărie vor plăti din banii orașului pentru următoarele 4 luni (1 martie – 30 iunie) vreo 300.000 de lei (exact: 296.167,20 lei, sumă care cuprinde TVA). Calculul e simplu: 12 toalete x 122 de zile x 175 lei + TVA/toaletă/zi.

 

Practic, municipalitatea plătește pentru chiria celor 12 toalete automate 900.000 de lei/an (adică 185.567 de euro), adică 500 de euro pe zi. O asemenea toaletă costă (țineți-vă bine, chiar dacă vă scapă, pentru că merită): cel mult 30.000 de euro. Ce rezultă de aici? Că în 2 ani putem cumpăra toate cele 12 toalete. Sigur, noi le plătim de 10 ani fără să ne aparțină, pentru că suntem doctori în economie.

 

Sereleul Comex Rom are sediul într-un apartament de pe strada Buzești din București și este controlat de familia Andrei și Viorica Popovici – Andrei Popovici este un apropiat al francezului Pascal Schaller, cumnatul fostului ministru Miron Mitrea, precum și al lui Răzvan Murgeanu, fost viceprimar al Capitalei.

 

În fine, învingători, împărați și doctori în economie, dacă tot plătim atâția bani, poate vă este utilă informația pentru când vă vine să vă ușurați pe 500 de euro pe zi, în fiecare zi: cele 12 buzi sunt amplasate în Parcul Mara, Parcul Dacia, Parcul Regina Maria, Câmpul Tineretului, Piața Păcii, Piața Izvoare (2), la Semilună, la RFN, pe străzile Pășunii, Odobescu și la intersecția bulevardelor București cu Unirii.

 

Cum ne ușurăm pe un sfert de milion de euro anual

 

Însă nu acești 900.000 de lei pe an sunt toți banii pe care oamenii pricepuți din fruntea urbei îi plătesc pentru ușurarea băimărenilor.

 

La această sumă adăugați și plata pentru toaletele publice clasice (din Piața Păcii/Centru Vechi și din Clubul Pensionarilor din Parcul Regina Maria) – astea se plătesc sereleului de casă Oana -, precum și plata toaletelor ecologice montate la Sărbătoarea Castanelor – astea se închiriază, de regulă, de la sereleul Euro Ecologic. Totalul ar fi de vreo 1,2 milioane de lei pe an (echivalentul a aproximativ 250.000 de euro). Să mai spună cineva că Orașul Învingătorilor nu dă pișului o șansă!

 

La final, pe post de paranteză și salut: în ultimii 4-5 ani, chiar și cei mai risipitori primari au cumpărat aceste toalete automate (sigur, ca orice cumpărător cu bani publici de bună credință, la prețuri umflate, dar asta nu mai este problema noastră, ci a “organului”), pentru că, logic, e mai rentabil să le cumperi decât să le închiriezi permanent: Cluj-Napoca, București, Iași, Huedin, Turda, Arad etc.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here