GER ÎN MARAMUREȘ – Temperaturi de până la -19 grade Celsius în Maramureș: gerul se menține până luni

0
918

VREMEA – PROGNOZĂ. Vremea geroasă anticipată de meteorologii Administraţiei Naţionale de Meteorologie a pus stăpânire și pe Maramureș, răcirea accentuată fiind semnalată începand din cursul după-amiezii, când pe arii extinse au căzut ploi (la Firiza s-a înregistrat o cantitate de precipitații de 16,2 l/mp) care s-au transformat în lapoviță și ninsoare, iar vântul a avut intensificări susținute de până la 47 km/h în Baia Mare, spulberând zăpada. În zonele montane înalte și zonele joase s-a înregistrat ceață.

 

Maximele termice ale zilei de joi au fost cuprinse în Maramureș între 6 grade Celsius la Sighetu Marmației și 8 grade Celsius la Baia Mare, iar minimele nocturne s-au înregistrat la stația meteo Iezer -19 grade Celsius, -12 grade Celsius la Târgu Lăpuș, Cavnic și Ocna Sugatag și -10 grade Celsius la Baia Mare și Sighetu Marmației.

 

Meteorologii au anunțat că răcirea accentuată se va produce până luni, 15 februarie, mai ales pe parcursul nopţilor şi al dimineţilor vremea fiind geroasă. Vineri, 12 februarie, în Maramureș cerul va fi temporar noros, în cursul zilei va fulgui, iar vântul va avea intensificări până la 50-60 km/h. Temperaturile maxime ale zilei vor fi cuprinse între -10 și -8 grade Celsius, iar minimele nocturne vor coborî între -16 și -13 grade Celsius.

 

La stația meteo Iezer stratul de zăpadă măsura în cursul dimineții 61 cm, la Cavnic 27 cm, la Poiana Borșa 20 cm, la Sighetu Marmației 14 cm, în Pasul Gutai și la Băiuț 13 cm, la Firiza 11 cm, la Ocna Sugatag 8 cm, în Baia Mare 4 cm.

 

În acest moment, cerul este acoperit, ninge viscolit pe sectoarele de drumuri din zona localităților Petrova, Vișeu de Sus și Târgu Lăpuș. Vântul prezinta intensificări de până la 20 km/h (izolat, de peste 70 km/h), iar în zonele joase se semnalează ceață, vizibilitatea fiind redusă în unele zone de trafic până la sub 150 de metri. Instituția Prefectului Maramureș a comunicat că acum circulația rutieră se desfășoara în condiții de iarnă, pe partea carosabilă găsindu-se zăpadă frământată de până la 1 cm pe DN1C, varianta de ocolire a municipiului Baia Mare, DN19, DN18, Petrova, Vișeu de Sus, Pasul Prislop, DN17C, Dealul Ștefaniței, DN18B, Dealul Pietriș.

 

De asemenea, temperaturile negative au favorizat formarea de gheață la malurile râurilor Vișeu și Cisla, pe râul Ruscova curg sloiuri de gheață, iar exploatarea barajului Strâmtori-Firiza se face în condiții de iarnă.

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here