GENOCIDUL COPIILOR – Moartea a 239 de copii „deficienți nerecuperabili” de la Căminul din Sighetu Marmației, anchetată de doi ani… in rem

0
1134

FAPT. La 2 ani de la deschiderea dosarului penal care cercetează tratamentele inumane şi degradante aplicate minorilor din Căminul pentru minori deficienţi nerecuperabili Sighetu Marmaţiei, care s-au soldat, în perioada 1 ianuarie 1980 – 31 decembrie 1989, cu moartea a 239 de copii, procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului General continuă cercetările in rem – concept folosit pentru a determina întinderea efectelor unor acte procesuale (ex. urmărirea penală poate începe in rem, nefiind necesară pentru luarea acestei măsuri cunoașterea persoanei făptuitorului, fiind suficient doar că s-a săvârșit o faptă prevăzută de legea penală).

 

Cercetarea in rem (fără nominalizarea identității făptuitorilor – in personam) denotă precauţia ca persoana declarată suspect să nu dobândească această calitate decât în baza unor date sau indicii rezonabile cu un grad crescut de credibilitate (rezultată din probe). În același timp, prelungirea momentului începerii urmăririi penale in personam, şi implicit al probaţiunii peste acest moment, poate conduce la încălcarea dreptului la apărare.

 

Dosarul privind moartea în ultimii 9 ani ai regimului comunist a 239 de copii de la Căminul din Sighetu Marmației a fost deschis în urma unei sesizări formulate în mai 2017 de cercetătorii de la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc (IICCMER).

 

Copiii deficienți nerecuperabili”

 

Politica demografică pentru creșterea forţată a populaţiei a dus la creșterea mortalității materne şi infantile, creşterea numărului de copii născuţi cu malformaţii congenitale grave, cu afecţiuni fizice şi psihice, cu diverse boli moştenite sau dobândite după naştere. Mii de copii au rămas orfani şi un număr impresionant de copii au fost abandonaţi. Minorii ce necesitau protecție din partea statului erau împărţiţi în trei categorii: „recuperabili”, „parțial-recuperabili” și „nerecuperabili”.

 

Din cauza regimului de viaţă al minorilor (caracterizat prin alimentație necorespunzătoare, nerespectarea condițiilor minimale igienico-sanitare, lipsa hainelor, frig, igrasie, lipsa asistenței medicale, izolarea de lumea înconjurătoare), a crescut rata mortalității în cazul unor patologii ușor de prevenit sau de diagnosticat precoce şi de tratat corespunzător.

 

Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili Sighetu Marmației a fost înființat în 20 ianuarie 1973, iar din 25 septembrie 1976 a trecut în administrarea Consiliului Popular al județului Maramureș și gestionarea Direcției Județene pentru Probleme de Muncă și Ocrotiri Sociale, fiind situat pe strada Avram Iancu nr. 28, într-o clădire cu patru etaje. Personalul medico-sanitar era asigurat de Direcția Sanitară a județului Maramureș.

 

De la înființare și până în anul 2000, prin Căminul pentru minori deficienți nerecuperabili Sighetu Marmației au trecut 738 de copii, 279 decedând în acest interval (239 de copii, dintre care 91 cu vârste de sub 10 ani, au murit în perioada 1 ianuarie 1980 – 31 decembrie 1989). 78 dintre copiii decedați erau din localități ale județului Maramureș, restul fiind din județe învecinate (Satu Mare, Sălaj, Cluj).

 

2mnews



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here