FRAUDĂ – Tatăl unei foste angajate APIA Sighetu Marmației, trimis în judecată de DNA pentru obținerea prin fals a aproape o jumătate de milion de lei

0
801

CORUPȚIE. În această lună, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Cluj – Biroul Teritorial Baia Mare au dispus trimiterea în judecată, sub control judiciar, a sigheteanului Vasile Codrea, pentru obținerea de subvenții agricole prin documente falsificate a unei sume de aproape o jumătate de milion de lei. Conform DNA, perioada de timp în care Codrea a depus documente false la APIA Maramureș și a obținut astfel subvenții agricole este cuprinsă între anii 2008 și 2016.

 

Surse 2mnews bine informate au dezvăluit că acesta este tatăl unei foste angajate a APIA Sighetu Marmației, Maria Codrea, care a fost îndepărtată din instituție în anul 2016 tocmai din această cauză (varianta oficială este că a obținut calificativul profesional nesatisfăcător, dar momentul îndepărtării corespunde cu cel al sesizării de către APIA a organelor de cercetare penală în cazul tatălui ei).

 

Conform DNA, Vasile Codrea (din Iapa – Sighetu Marmației), timp de 8 ani, în perioada 2008-2016, a depus „cu rea-credinţă, la APIA, mai multe documente false şi inexacte, în scopul obţinerii sprijinului financiar pe suprafaţă, pentru suprafeţe de teren pe care nu le deţinea în realitate. Într-unul dintre cazuri, inculpatul a depus o declaraţie pe proprie răspundere, autentificată la notar, din care rezulta, contrar realităţii, că deţine un teren în suprafaţă de 30 ha.

 

Urmare a demersurilor frauduloase efectuate, inculpatul Codrea Vasile a beneficiat de fonduri nerambursabile în valoare de 441.497 lei, sumă cu care APIA s-a constituit parte civilă în procesul penal, la care se adaugă accesorii fiscale calculate de la data efectuării fiecărei plăţi, până la data efectuării plăţii integrale a debitului principal. În cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător asupra unor bunuri imobile ce aparţin inculpatului Codrea Vasile”, consemnează DNA.

 

Surse 2mnews susțin că Vasile Codrea a depus inițial o cerere pentru obținerea sprijinului financiar pentru o suprafață de peste 7 hectare și că în timp această suprafață a ajuns să fie de 70 de hectare, prin documente falsificate, eliberate de Primăria Sighetu Marmației. “De la 7 hectare și ceva, după primul an a venit cu 17 hectare și ceva – trecuse cu pixul cifra 1 înaintea suprafeței declarate în primul an. Apoi, aceste suprafețe s-au mărit, periodic, constant”, au declarat, pentru 2mnews, surse implicate. Cauza se va judeca la Tribunalul Maramureș.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here