FOAME MARE – Subordonații edilului Cherecheș, viceprimarii Dăncuș și Pap, la a patra tentativă de a-și angaja încă doi consilieri personali plătiți din banii orașului

0
3171
Doru Dăncuș (stânga) și Pap Zsolt István (dreapta), plus consilierii acestora: Lucian Morar Jr. (stânga sus) și Bodor-Székely Ágota (dreapta sus)

BANII PUBLICI. În 29 decembrie 2020, după ce PNL și USR au respins propunerea primarului Cătălin Cherecheș de a-i desemna ca viceprimari pe Mircea Cirț și Dan Ivan (locurile 2 și 3 în alegerile pentru funcția de primar al municipiului), edilul și-a desemnat „sublocotenenții” (el i-a numit pe viceprimari „subordonați”, ca orice stăpân de sclavi cu valori autocrate) în persoana șefului său de partid, Ioan Doru Dăncuș (PNȚCD), și a lui Pap Zsolt István (UDMR – partid care în toată perioada post-decembristă, sfidându-și propriul electorat, s-a comportat mereu ca un subordonat servil al primarului în funcție, primind în schimb o funcție de viceprimar cu care este îndestulat unul dintre liderii grupului județean).

 

La momentul votului privind desemnarea „subordonaților” Întâiului Stăpân al urbei, 7 din cei 21 de consilieri locali prezenți la ședință au părăsit sala, reclamând faptul că se încearcă încălcarea legii, pentru că în forul deliberativ (Consiliul Local – în Baia Mare are 23 de aleși), viceprimarii neputând fi aleși decât în momentul în care Consiliul Local este în componenţa sa completă (condiție neîndeplinită în acel moment). Bine, în Baia Mare legea e respectată numai de plebe (în fața căreia pot să-și arate “voinicii” mușchii), așa că n-a fost niciun impediment ca 14 persoane, rămase disciplinat în sală, să-i voteze în funcții pe subordonații lui Cherecheș.

 

Astea au fost faptele. Au trecut, ca vremea care se scurge impasibilă. Pe strada 1 Mai din urbe, în fostul Oficiu al Salinelor din Imperiul Austriac, probabil se mai hăhăie la lectura acestor rânduri, fără să se facă însă nimic din ce ar trebui într-un oraș total scăpat de sub controlul legalității – știți, „toți trăim aici, împreună”, „bine, băi, da’ ce-a făcut, a dat în cap la cineva? ”. Decizia a rămas în vigoare.

 

Sinecuri pe post de lefuri de consilieri personali pentru subordonați

 

Aproape imediat după alegerea lui Dăncuș și Pap în funcțiile bine plătite de subordonați ai primarului Cherecheș, în baza unei hotărâri a Consiliului Local care data din 2020 (nr. 419), aceștia și-au angajat câte un consilier personal (atât le permitea respectiva hotărâre).

 

Dăncuș a acordat sinecura în familie, angajându-l pe fiul finului său, adică pe Lucian Morar Jr., fiul primarului din Ulmeni, iar Pap a acordat leafa de consilier personal, prin sinecură de partid, angajând-o pe Bodor-Székely Ágota (foto mic dreapta, alături de Pap, – de profesie psiholog, a fost și ea pe lista consilierilor locali ai UDMR, pe locul 6, dar ONG-ul a prins doar două locuri în forul deliberativ în acest mandat – a fost aleasă cu cel mai mare număr de voturi în Comitetul Local, organul de conducere al ONG-ului UDMR).

 

La o vreme nu foarte îndelungată de la angajarea consilierilor personali, probabil pentru că aceștia sunt epuizați de cât muncesc, viceprimarii Dăncuș și Pap i-au cerut primarului să le suplimenteze organigrama cabinetelor de viceprimari cu încă două posturi de consilier personal, câte unul pentru fiecare viceprimar.

 

Solicitarea e legală, pentru că atunci când pesediștii au modificat Codul Administrativ, au prevăzut ca viceprimarii municipiilor reședință de județ să-și poată angaja “cel mult 2 consilieri personali” pentru fiecare cabinet de viceprimar. Iar Baia Mare, fiind un municipiu reședință de județ care nu mai știe ce să facă cu banii, de aceea are atâtea datorii la bănci, firme, furnizori etc., poate să meargă până la pragul maxim prevăzut de lege și să mai plătească încă două salarii din pușculița orașului.

 

Poate a treia oară păsărica-i cu noroc”

 

Până acum, consilierii locali din Baia Mare care mai fac opoziție au respins solicitarea de 4 ori, acest proiect fiind promovat acum a opta oară, însă de trei ori a fost retras fiindcă avea avize negative de la comisii, au precizat pentru 2mnews surse din CL Baia Mare. Însă subordonații lui Cherecheș nu au renunțat și au mai introdus proiectul în viitoarea ședință a Consiliului Local. Sigur, nu s-a schimbat nimic de la primele două respingeri. Poate doar faptul că consilierul local Simion Bizău de la PNL și-a dat seama că are mașini de închiriat pentru deszăpezire.

 

Pentru a trece acest proiect și a deveni hotărâre, adică a fi pusă în practică (adică a mai acorda două sinecuri familiale sau de partid, traduse prin două lefuri plătite din banii orașului), e nevoie de 12 din cele 23 de voturi (majoritate simplă). Coaliția pentru Maramureș, controlată de primarul Cherecheș, are 7 consilieri (cu tot cu Dăncuș, care are drept de vot), UDMR are 2 mandate (cu tot cu Pap, care are drept de vot).

 

Mai trebuie 3 voturi, care pot fi obținute de la PMP (două voturi, prin Cornel Varga și Adrian Pop, subordonați de edil prin diferite sinecuri religioase, administrative, financiare) și de la PNL, de unde e suficient să defecteze un singur consilier (de exemplu, Bizău, care și-a dat seama că are mașini de închiriat pentru deszăpezire și oricum partidul nu-l sancționează nicicum, conducerea PNL Maramureș mimând că nu observă că am observat deja cu toții de tacita alianță a partidului cu edilul Cherecheș). Revenind la subiectul sinecurilor: poate le  iese a treia oară. Dacă nu, nu-i problemă pentru că n-au intrat zilele-n sac, se mai încearcă, doar mandatul e până în 2024.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here