FINANȚARE 100% – Primăriile din Maramureș pot obține bani pentru instalarea a 25, 50 sau 200 de eco-insule digitalizate pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere

0
528

COLECTARE DEȘEURI – MARAMUREȘ. Pentru atingerea obiectivelor de reciclare impuse de UE, Unitățile Administrative Teritoriale (UAT) au alocate peste 260 milioane de euro, atât prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), cât și prin bugetul de stat. Pentru a rezolva problema deșeurilor, specialiștii recomandă instalarea la nivelul comunităților a unor puncte de colectare a acestora (insule ecologice digitalizate), care pot fi subterane, semiîngropate sau supraterane. În acest sens, primăriile pot accesa fonduri nerambursabile pentru a instala între 25 și 300 de sisteme de colectare, în funcție de numărul de locuitori.

 

Până în 2025, trebuie construite 565 de centre de colectare pentru comunităţile mici şi medii, dar şi 7 centre integrate de colectare a deşeurilor. Totodată, pentru atingerea obiectivelor, vor fi instalate până în 2026 aproape 13.800 de insule ecologice digitalizate, pentru colectarea selectivă a deşeurilor menajere şi de ambalaje, care vor putea fi monitorizate de autorităţi de la distanţă.

 

Costul unitar al unei eco-insule este de cel mult 14.550 euro, fără TVA. Rata de finanțare acordată prin PNRR este de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile ale proiectului, fără TVA, iar numărul de eco-insule solicitate este corelat cu numărul de locuitori ai UAT beneficiară.

 

Conform ghidului specific Componenta C3 a PNRR – Managementul deșeurilor, în Maramureș, din cele 76 de UAT-uri, 73, cu populație sub 20.000 de locuitori, pot primi fonduri pentru maxim 25 eco-insule digitalizate. UAT-urile cu 20.001-50.000 de locuitori (Sighetu Marmației și Borșa) au alocate fonduri pentru maxim 50 eco-insule digitalizate – în Maramureș nu există UAT-uri cu populație cuprinsă între 50.001-100.000 de locuitori. În cazul localităților cu 100.001-200.000 de locuitori (în Maramureș este doar cazul municipiului Baia Mare), numărul maxim de eco-insule digitalizate ce pot fi finanțate este de 200.

 

Insulele ecologice sunt fie platforme subterane, fie containere semiingropate sau sisteme supraterane. Ele permit colectarea selectivă a deșeurilor de hârtie și carton, plastic, metalice, sticlă, deșeuri biodegradabile și a celor reziduale. Insulele sunt realizate din materiale solide și sunt etanșe, astfel că nu pot fi vandalizate, iar mirosurile neplăcute sunt izolate, a explicat Florin Vulpe, expertul Best Tools Company în materie de sisteme pentru managementul deșeurilor.

Instalarea insulelor ecologice permite primăriilor să obțină economii însemnate în ceea ce privește costurile cu curățenia localităților, sume care pot fi dirijate către alte activități importante.

 

Adeptă a principiului de „Oraș Inteligent” (Smart City), Best Tools pune la dispoziția contractorilor nu doar instalațiile ci și consultanța, training-ul și service-ul la nivel național. Firma bucureșteană a instalat a instalat insule ecologice digitalizate în orașe precum București, Cluj-Napoca, Zalău, Baia Mare, Alba Iulia, Florești, Turda, Tășnad, Luduș, Cernavodă etc.

 

Compania poate instala sisteme supraterane de colectare a deșeurilor, platforme subterane de colectare a deșeurilor (formate din 2 sau 4 coșuri de inserție din inox, aflate la suprafață, iar pubelele/containerele de gunoi sunt poziționate în subteran), containere semiîngropate pentru colectarea selectivă a deșeurilor.



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here