FESTIVALUL ATELIER – Workshop de dramaturgie susținut de Radu Macrinici și dedicat liceenilor băimăreni: participarea este gratuită

0
133
Radu Macrinici

WORKSHOP. În perioada celei de-a 30-a ediții a Festivalului ATELIER, Radu Macrinici va susține un workshop de dramaturgie dedicat liceenilor băimăreni, cu acces gratuit. Acest workshop urmăreşte crearea unei baze teoretice accesibile şi a unor deprinderi practice minime, necesare profesiei de dramaturg, termen folosit aici în sens tradiţional, însemnând autor de texte dramatice destinate reprezentării lor pe scenele teatrelor.  Subiectele includ crearea  personajelor , dezvoltarea story-ului, a dialogurilor, precum şi scrierea într-un mod cât mai natural şi mai aproape de ritmurile limbii vorbite.

 

În paralel cu teoria, workshop-ul va dezvolta capacitaţile cursanţilor printr-o serie de exerciţii, structurate în ordinea complexității lor, cele mai  multe dintre ele urmând să fie rezolvate cu ajutorul mijloacelor specifice artei scrisului. Acest workshop nu promovează o metodă sau un stil anume, el explorează diverse moduri de a scrie teatru prin intermediul jocurilor, câteva dintre ele bazate pe experienţa unor maeştri ai dramaturgiei. El nu urmăreşte în mod exclusiv nici stilul “avangardist” sau „postmodern”, dar nici pe cel “realist” sau „clasic”.

 

Prin modul în care e conceput să funcţioneze, workshop-ul de dramaturgie   reprezintă o combinaţie de disciplină şi spirit ludic. A te antrena pentru a scrie teatru  înseamnă a învăţa să fii deschis şi echilibrat.

 

Participanții se pot înscrie prin email la adresa [email protected] sau prin sms / whatsapp la 0751 776237. Programul workshop-ului este următorul:

Luni /10 iunie: 16.00 – 17.30

Marți / 11 iunie: 15.30 – 17.00

Miercuri / 12 iunie: 16.00 – 17.30

Joi / 13 iunie: 16.00 – 17.30

Vineri / 14 iunie: 15.30 – 17.00

Atenție! Locurile sunt limitate (maximum 15 persoane), iar participanții sunt rugați să-și aducă caiet/laptop.

 

Despre Radu Macrinici

 

Radu Macrinici a debutat ca autor dramatic în 1994, la Theatre de la Residence Palace din Bruxelles, cu piesa Bibliotecarul. Textul a fost reprezentat, în acelaşi an, la  Teatrul „Renaud-Barrault” din Paris, la Teatrul Naţional „Maria Guerrero” din Madrid, la Compania „Teatral do Chiado” din Lisabona, la Teatrul Naţional din Târgu Mureş şi a apărut în volum, în două ediții, în limba franceză, la editura Ambedui din Bruxelles.

 

Piesele sale de teatru (Bibliotecarul, Evanghelia după Toma, Ping Body, Ocean Cafe, Danssolitude, Îngerul Electric, Ț(T)ara mea, Mama Lolita, Alchimistul, Jack Lunetistul, Vorbitor, Țiganiada, Această poveste nu va fi spusă niciodată) au fost publicate în volum și montate la Teatrul ”Odeon” București, Teatrul ”Tineretului” Piatra Neamț, Teatrul Municipal Baia Mare, Teatrul Național Timișoara, Teatrul ”Regina Maria” Oradea, Teatrul ”Nottara” București, Teatrul ”Sică Alexandrescu” Brașov, Teatrul ”I.D.Sîrbu” Petroșani, Teatrul Maghiar Timișoara, Teatrul ”Act” București, Teatrul ”Andrei Mureșanu” Sfântu Gheorghe, Teatrul de Nord Satu Mare, Teatrul Național Târgu Mureș.

 

În anul 2006, piesa Îngerul electric a fost reprezentată la Piccolo Teatro din Milano, iar în 2021 la Teatrul Nova Scena din Bratislava.

 

A fost directorul  Teatrului ”Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe, profesor de „creative writing” la masteranzii Universității din Braşov şi directorul Teatrului din Turn – Sighişoara, iar în prezent este managerul Teatrului Municipal Baia Mare. În anul 1992 a creat Festivalul ATELIER, cel mai vechi festival internaţional de teatru din România, cu ediții la Sfântu Gheorghe, Sighișoara, Satu Mare și Baia Mare, a inițiat Prima întâlnire a tinerilor teatrologi din România (Sfântu Gheorghe, 2013), dar și proiectul eXcentric dance team(s) international festival, cu o primă ediție în anul 2023, la Baia Mare.

 

Prezent în ”Enciclopedia Who’s  Who”, în dicționarul ”Romanian  Writers of  the ‘80s & ‘90s”, în „Dicționarul Scriitorilor Români Contemporani”, în ”Dicționarul  Biografic  al  Literaturii Române”, în volumul ”Teatrul Românesc în secolul XX”, în ”Istoria Dramaturgiei Române Contemporane” și în ”Istoria Literaturii  Române. Dramaturgia”.

 

Ca dramaturg, a fost premiat de Hostage Production London, Ministerul Culturii, Uniunea Scriitorilor din România, Asociaţia Scriitorilor din Bucureşti. A câştigat de două ori Premiul pentru cea mai bună piesă a anului (în 1997 pentru piesa Ţ(T)ara mea şi în 2009 pentru Jack Lunetistul), premiu acordat de UNITER şi Casa Regală a României.



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here