FĂRĂ SFÂRȘIT – Se înființează o nouă comisie „de cercetare” în vederea exproprierii celor care dețin spații în Hotelul Minerul

0
497
Hotel Minerul - Baia Mare

HOTEL MINERUL. Povestea recuperării de municipalitatea Băii Mari a Complexului hotelier Minerul și-a câștigat notorietatea măcar pentru că datează de la începutul mileniului, timp în care a trecut prin mai multe strategii și faze. S-a vorbit despre răscumpărare de la actualii proprietari, apoi s-a încercat (măcar s-a mimat asta) să fie recuperat prin intermediul justiției (în 2012-2013, asta era poezia care se recita administrativ pentru publicul credul), ultima strategie fiind exproprierea.

 

Comisia

 

Astăzi, marți (ziua cu trei ceasuri rele), 20 noiembrie 2018, se mai face un pas în acest sens, respectiv se va constitui o comisie (știu, deja e plictisitor, previzibil etc.). Această comisie va avea rolul “de a efectua cercetări prealabile pentru declararea utilitaţii publice a spațiilor din Complexul Hotel Restaurant Minerul, fost Sfântul Ștefan”. Din comisia asta au și fost nominalizați (de conducerea Primăriei) deja doi membri, respectiv viceprimarul UDMR Vida Noemi Erika și arhitectul șef al municipiului, Izabella Morth.

 

Exproprierea proprietarilor spațiilor comerciale din Complexul hotelier Minerul se dorește să se facă “pentru cauză de utilitate publică, necesară realizării unor obiective de interes local”. Care ar fi interesul local? Păi, primarul Cătălin Cherecheș vrea să restaureze Complexul Minerul și să-l convertească în Centrul Administrativ și Socio-Cultural al Municipiului Baia Mare.

 

Până la punerea în practică a acestei strategii, care ar fi motivată (va decide justiția în speță) de Legea specială nr. 255/2010 (privind exproprierea), administrația publică face niște pași. Deocamdată traduși prin comisii care să decidă ele dacă această expropriere se poate face invocând utilitatea publică.

 

În august 2018, din bugetul local controlat de primarul Cherecheș s-au rupt 10.000 de lei, pentru ca un sereleu din Constanța, Agorapolis, administrat de Mihaela Pușnava, fosta manager de strategie și dezvoltare a Fundației „Baia Mare 2021” (înființată de Primăria Baia Mare pentru a gestiona participarea urbei la competiția care a desemnat Capitala Culturală Europeană a anului 2021), “a elaborat memoriului justificativ de cercetare prealabilă pentru procedura de expropriere a spațiilor” din Complexul Minerul.

 

Acum, noua comisie „va efectua cercetări prealabile pentru declararea utilitaţii publice a spațiilor” din Complexul Minerul. Observați repetiția cu obstinație a expresiei cercetare prealabilă (adică “înainte de ceva”). Deocamdată, practic, s-a făcut un memoriu care zice că e justificat să se facă o cercetare, după care să se mai facă ceva. Cel mai probabil, noua comisie va spune ce. O altă comisie?, de exemplu.

 

Obiectivul

 

Complexul Hotel-Restaurant Minerul, edificiu construit în anul 1874 sub denumirea Hotelul „Regele Ștefan” (“Istvan Kiraly”) și reedificat în anul 1905, după ce a fost mistuit într-un incendiu devastator, a costat 92.728 de forinți și 72 de creițari, echivalentul a 1 milion de dolari, într-o vreme în care moneda de 1 dolar era din aur, investiția fiind suportată exclusiv din bugetul Primăriei Baia Mare și din donații ale localnicilor.

 

La vremea respectivă, prețul achitat pentru edificarea clădirii era, conform cotațiilor bursei din New York din anul 1874, echivalentul a aproape 120 de kilograme de aur de 24 de karate. Astăzi, această cantitate de aur valorează aproximativ 6 milioane de dolari (by the way, informațiile astea sunt citate de toate punctele mass-media, agenții de presă etc., atunci când fac referire la obiectivul din Baia Mare. O sugestie: poate ar fi bine, profesional și legal, să citați și sursa, “băbăeți”, adică subsemnatul, măcar de amorul săptămânilor în care am inhalat praful din arhive și al răbdării de chinez bătrân care-ți este necesară în căutarea cursului mediu al aurului de la bursele din 1874).

 

La nouă ani după căderea comunismului, deși clădirea a aparținut întotdeauna orașului Baia Mare, a fost vândută abuziv de o instituție a statului român cu suma de 351.000 de dolari, adică de 16 de ori mai puțin. În urmă cu 6 ani, municipalitatea a reușit să reintre în posesia cinematografului de la parterul clădirii (fosta sală de bal din perioada interbelică), iar acum vrea să demareze procedurile pentru declararea utilității publice în vederea exproprierii pentru realizarea unor lucrări de interes public.

 

Simplificat: după ce a asistat inertă la furtul instituțional al unei clădiri-emblematice pe care o avea în proprietate, Primăria va recumpăra edificiul. Nu este prima tentativă de acest gen, ultima oară doar pentru partea de hotel-restaurant (cea mai importantă), proprietarul avansând suma de 8 milioane de euro. Urmărim speța cu atenție și preocupare :).

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here