FĂRĂ PRECEDENT – Instanța a obligat firma de salubritate Herodot ca până la 5 iulie 2023 să mute TOATE deșeurile de pe amplasamentul din Sighetu Marmației

2
4238

IREVOCABIL. Marți, 6 iunie 2023, Curtea de Apel Cluj a decis să mențină în totalitate decizia pe fond a Tribunalului Maramureș în privința mutării în 30 de zile a deșeurilor depozitate pe amplasamentul din Sighetu Marmației. Decizia este definitivă și executorie. Operatorul de salubritate Herodot are obligația să transporte până la 5 iulie 2023 TOATE deșeurile depozitate pe rampa temporară de la Teplița.

 

Procesul a fost înregistrat la 31 octombrie 2017, la solicitarea a 48 de cetățeni care locuiesc în zona calamitată din cauza deciziei autorităților locale și județene (la acea vreme reprezentate de fostul edil Horia Scubli și de fostul președinte al CJ Maramureș, Gabriel Valer Zetea, ambii de la PSD), dar și a conducerii Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș (pe atunci condusă de Alexandru Cozma – acum consilier județean PSD).

 

Mai grav este că în urmă cu 3 ani, în 6 august 2020, profitând de instaurarea stării de alertă declanșată de pandemia de coronavirus, întreg Comitetul Județean pentru Situații de Urgență Maramureș (format din 31 de directori și toți cei 9 comandanți militari ai instituțiilor din județ + prefectul), au dispus prin încălcarea legii (fapt constatat de instanța de judecată în decembrie 2020) continuarea funcționării depozitului ilegal, deși știau că acesta se repercuta asupra cetățenilor – există studii științifice care atestă că deșeurile au un grav impact negativ nu doar asupra mediului, ci și al oamenilor care locuiesc în apropiere (12 substanțe cancerigene sau potențial cancerigene subzistă până la 100 m de la marginea amplasamentului, de aceea, UE a decis să instaureze o limită a depozitelor de deșeuri până la 1.000 metri de ultima locuință, aceasta fiind calculată de la margine depozitului – fapt încălcat și la depozitul de la Teplița/Sighetu Marmației).

 

Cetățenii au fost reprezentați de avocatul Diana Ionescu, care a ajuns, după o luptă de peste 5 ani, la victoria finală, după numeroase bătălii în instanță. În ziua pronunțării deciziei definitive, în 6 iunie 2023, a avut loc și înmormântarea uneia dintre reclamantele din cauza Teplița/Sighetu Marmației. Diagnosticul care a condus-o spre moarte a fost cancerul pulmonar. Am consemnat acest fapt pentru ca TOȚI șefii instituțiilor care au girat acest depozit să își pună semne de întrebare atunci când acceptă să încalce legea doar pentru că pe ei nu îi trage nimeni la răspundere: aveți pe conștiință viața unui om.

 

Ce a cauzat situația

 

În 2017, Consiliul Local Sighetu Marmației a dat în administrare operatorului de salubritate Herodot un teren (cel de la Teplița) pentru construirea și administrarea unui depozit de deșeuri. În 16 februarie 2018, Agenția pentru Protecția Mediului Maramureș a autorizat funcționarea unui depozit de deșeuri pe acel teren. Centrul Regional de Sănătate Publică Cluj a apreciat că totul este în regulă din punct de vedere al sănătății oamenilor. Timp de 30 de luni, în acel loc au fost depozitate deșeurile colectate de firma Heordot de la 31 de localități (municipiul Sighetu Marmației, două orașe și 28 de comune) din Maramureșul voievodal. Muntele de deșeuri a fost autorizat pentru 37.000 metri cubi. În cele 30 de luni cantitatea autorizată a fost mult depășită, dar asta nu a intersat nicio autoritate cu competențe în verificarea situației.

 

Aceste decizii au fost luate în condițiile în care prima locuință este situată la 41 m de amplasamentul depozitului. Multe alte locuințe se află sub 100 m și sub 200 m distanță.

 

În 2022, când APM a sistat autorizația de depozitare a deșeurilor la Teplița (din cauza instanței care a decis că locul este ilegal pentru a fi folosit cu această utilitate), operatorul de salubritate Herodot, controlat pe atunci de Nicolae Ghirasin, a comunicat că o să transporte deșeurile depozitate ilegal în… 5 ani de la operaționalizarea Centrului de Management al Deșeurilor de la Sârbi (aflat încă în construcție). Că așa vor ei. APM le-a impus, cu multă înțelegere pentru profitul financiar al operatorului de salubritate, să transporte deșeurile până în 15 februarie 2024. Și că trebuie să readucă terenul la starea inițială, ecologizându-l, până la 15 februarie 2025. Mai încet așa, pe rând, când pot…

 

Numai că nu au fost de acord cetățenii afectați din zonă, care și-au continuat lupta în instanțele de judecată.

 

Parcursul deciziei

 

După știința mea, acestea sunt primele hotărâri judecătorești din țară care au dispus obligația de a muta deșeurile de pe un amplasament stabilit ca fiind ilegal. Avocat Diana Ionescu (Baroul Cluj)

Cum a fost procesul? Cei care au cauzat agravarea sănătății oamenilor din Teplița și chiar moartea unui dintre ei au încercat să forțeze continuarea crimelor cu premeditare, susținând că  distanța minimă impusă de legislația UE, de 1.000 metri până la zona locuită ar trebui calculată din centrul depozitului și nu de la marginea acestuia. Pentru că lor nu le pasă de oameni, prin abuzul de putere sacrificând vieți pentru a perpetua situații profitabile financiar.

 

„Am obosit arătând că 1.000 m înseamnă 1.000 m de la marginea depozitului, nu din centru, că distanță minimă înseamnă distanță minimă, nu aproximativă, că zonă locuită înseamnă o zonă locuită de oameni, neavând importanță câte case sunt în acea zonă locuită întrucât viața fiecărui om contează, că o hotărâre judecătorească definitivă trebuie respectată în primul rând de autoritățile publice. În acest timp, în cursul acestor discuții, oamenii mor. Pur și simplu”, a spus avocat Diana Ionescu, subliniind că se va strădui ca sentința rămasă definitivă prin decizia Curții de Apel Cluj să fie pusă în executare.

 

Judecătorii au decis că depozitul de deșeuri de la Teplița este amplasat ilegal, fiind situat prea aproape de locuințele oamenilor, că acest depozit constituie o sursă de poluare pentru mediu și pentru sănătatea oamenilor și că amplasamentul nu poate fi folosit cu destinația depozit de deșeuri, deși TOATE autoritățile publice cu competențe în materie au autorizat depozitul. Funcționarea depozitului de deșeuri de la Teplița/Sighetu Marmației a fost oprită doar prin intervenția puterii judecătorești.

 

Experiența anterioară în cauzele privitoare la depozitul de deșeuri din Sighetu Marmației îmi arată însă că autoritățile  publice vor căuta toate căile posibile pentru a nu pune în executare hotărârile judecătorești. Cu gândul la reclamanta care tocmai a încetat din viață, sper însă ca, măcar de această dată, autoritățile publice din județul Maramureș vor da respectul cuvenit hotărârilor puterii judecătorești și mai ales respectul cuvenit vieții și sănătății oamenilor, a subliniat avocat Diana Ionescu.

Pentru impunerea obligației de a elibera cât mai urgent amplasamentul de deșeurile depuse a fost necesară din nou o acțiune în instanță. La 11 mai 2022, Tribunalul Maramureș a admis acțiunea și a obligat Agenției pentru Protecția Mediului Maramureș la impunerea obligației de mediu a mutării deșeurilor în termen de 30 de zile de la rămânerea definitivă a hotărârii. Această obligație urmează a fi executată de operatorul depozitului de deșeuri, Herodot SRL, firmă care îi aparținea la acel moment lui Nicolae Ghirasin, ulterior, la 9 februarie 2023, aceasta fiind cumpărată cu 1,2 milioane de euro de Vasile Bîrsan, cel care deține și operatorul de salubritate Glod-Sal și care a ajuns astfel să controleze 36% din piața de salubritate din județ. În 6 iunie 2023, Curtea de Apel Cluj a respins recursurile formulate în cauză, iar sentința a devenit definitivă și executorie.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

2 COMENTARII

  1. În contextul în care gunoaiele au devenit materie prima pentru industria energetica, efect al invențiilor marca HORNET, lupta pentru aceasta colosala afacere se da fără scrupule!
    Mircea .MAN, UDMR prin ministrul de la Mediu, acoliți din politichia românească, blochează de ani de zile aceasta piața, consecințele fiind dezastruoase, pe alocuri criminale!
    Vine ea, clipa adevărului, dar tot dormind o societate românească va găsi!

  2. Va rugăm să faceți publice toate figurile vremelnice ale Statului Român ce au votat instituirea și prelungirea unei asemenea crime ecologice, cu Nume și Prenume, Funcție și Instituție. În acest stat funcționează o justiție… formată și din procurori… care trebuie să se autosesizeze.
    Avem cazuri similare și la Baia Mare!
    Vă mulțumim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here