FĂRĂ BLOCURI ÎNTRE CASE – USR propune noi reguli pentru autorizarea construcțiilor în Baia Mare

0
663

REGULAMENT – CONSTRUCȚII. Băimărenii sunt tot mai nemulțumiți de modul cum se construiește în Baia Mare, în special în zona caselor. Principala nemulțumire provine din faptul că prin diverse inginerii legislative, tot mai multe proiecte imobiliare obțin autorizația de construcție și tot mai multe blocuri răsar dintre case, livezi sau zonele verzi ale orașului.

 

Disconfortul creat de apariția unui bloc într-o zonă în care lipsește infrastructura rutieră și utilitățile necesare poate fi resimțit atât de băimărenii care au avut ghinionul de a se învecina cu terenurile pe care se construiește necontrolat dar și pentru viitorii proprietari de apartamente care se văd captivi în supraaglomerarea unor zone ce nu beneficiază de minime reguli de urbanism.

 

Tot acest haos imobiliar este generat de lăcomia unor investitori imobiliari alături grupurile de interese din jurul primăriei și este posibil din cauza micilor portițe deschise prin regulamentele existente în acest moment. O altă cauză, menținută artificial, este lipsa unui Plan Urbanistic General actualizat iar eliberarea autorizațiilor de construcție se fac pe baza unor Planuri Urbanistice Zonale aprobate în funcție de interesele mafiei imobiliare din Primăria Baia Mare.

 

În ultimii șapte ani, prețul Planului Urbanistic General (PUG) a crescut de 4,15 ori, iar restul de executat a crescut de 23 de ori. Pe hârtie, alocările anuale au variat între 1.000 de lei și 175.000 de lei. În realitate, doar 32.000 de lei au fost cheltuiți pentru PUG în toți acești ani.

 

Spiritul Civic constă în “a respecta legile și a face tot ceea ce stă în puterea ta ca persoană pentru a contribuii la buna funcționare a societății” iar băimărenii au luat atitudine, s-au mobilizat, au depus petiții către toate instituțiile competente, au strâns peste 500 de semnături pentru un deziderat ce ar mai putea salva în ultimul moment orașul: Fără blocuri între case!

 

Apelul cetățenilor nemulțumiți de haosul imobiliar din Baia Mare a fost primit de consilierii locali Bogdan Hodorogea (USR – în foto mic) și Bogdănel Gavra (PMP) care s-au întâlnit în repetate rânduri cu cetățenii la fața locului unora dintre cele mai hidoase proiecte imobiliare și au găsit o soluție pentru reglementarea proiectelor imobiliare astfel încât să nu blocheze dorința proprietarilor de terenuri de a-și construi locuințe colective mici fără a le transforma în blocuri care sufocă locuințele existente.

 

HCL 104/2019 privind actualizarea Regulamentului „Asigurarea cerințelor minime cu privire la autorizarea construcțiilor și a necesarului locurilor de parcare/garare din Municipiul Baia Mare” revine pe ordinea de zi în ședința Consiliului Local din 5 Noiembrie 2021 și la propunerea consilierilor locali USR și PMP clarifică următoarele aspecte: Locuințele colective mici sunt locuințe cu regim de înălțime maximum Parter + două etaje și pot avea maximum 4 unități locative complete (apartamente) cu acces comun.

 

În funcție de suprafața de teren aferentă construcției, un imobil poate avea maximum 2 apartamente dacă terenul este mai mic de 800 mp, maximum 3 apartamente dacă suprafața terenului este între 800 și 1000 mp iar maximum de 4 apartamente pot fi construite în același imobil doar dacă terenul are o suprafață mai mare de 1.000 mp.

 

Uniunea Salvați România își onorează astfel și promisiunile din campania electorală și totodată aduce în Consiliul Local Baia Mare soluții concrete la probleme de interes pentru toți băimărenii.

 

USR Baia Mare

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here