FAPTELE UNOR PESEDIȘTI – Astăzi, în Maramureș s-a declanșat o criză a gunoiului, care risca să transforme județul într-un nou Napoli: soluționarea și vinovații

0
4427

CRIZA GUNOIULUI. Astăzi, a fost sistată depozitarea deșeurilor de orice tip pe platforma temporară din Satu Nou de Jos (comuna Groși, limitrofă municipiului Baia Mare), platformă administrată de firma Drusal SA, controlată de Vasile Pușcaș, societate care gestionează ridicarea, transportul și depozitarea deșeurilor menajere în toată zona de sud a județului, implicit și în municipiul Baia Mare. Aceeași măsură a fost dispusă și în privința depozitului neconform temporar din Sighetu Marmației, administrat de Herodot Grup, seleleu controlat de Nicolae Ghirasin și Anton Ernst.

 

Cine a cauzat situația

 

Sigur, situația a fost semnalată din timp, Autoritatea Națională pentru Protecția Mediului anunțând încă de la jumătatea lunii iunie 2020 sistarea autorizației de depozitare a deșeurilor în cele două depozite temporare din Satu Nou de Jos (operată de Drusal) și Sighetu Marmației (operată de Herodot), oferind și soluția depozitării: compactarea deșeurilor până la eliminarea fracției umede și înfolierea (cu folie de plastic, în șase straturi) în baloți care să fie depozitați în spații închise, dar nu mai mult de un an, până la finalizarea Centrului de Management al Deșeurilor din satul Sârbi (com. Fărcașa) – care, sigur, nu se va finaliza nici în următorul an.

 

Cei care răspund de colectarea deșeurilor, Herodot și Drusal, au anunțat autoritatea județeană care gestionează această problemă a deșeurilor, respectiv Consiliul Județean Maramureș (prin ADI Deșeuri), instituție controlată de pesedistul Gabriel Valer Zetea. Ce a făcut pesedistul Zetea? NIMIC.

 

Nefăcând nimic, astăzi activitatea de depunere a deșeurilor în depozitele temporare a fost sistată. Concluzie: gunoiul a rămas în mașinile de salubrizare, în tomberoane… Pentru o mai bună imagine a catastrofei în care pesedistul Zetea a dus municipiul Baia Mare: conform operatorului de salubritate, într-o singură zi se adună aproximativ 100 de tone de deșeuri din zona în care operează.

Cum a fost soluționată criza

 

Cu gunoiul pe străzi și riscul ca în municipiul reședință de județ să se declanșeze o criză de salubritate cu grave implicații pentru sănătatea cetățenilor (cunoașteți cazul Napoli, nu?), s-a convocat în ședință de urgență Comitetului Local pentru Situații de Urgență Baia Mare, cărora primarul Cătălin Cherecheș, “un pesedist în cuget și simțiri”, le-a cerut aprobarea transmiterii unei adrese către Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) Maramureș.

 

Prin respectivul document s-a solicitat CJSU (entitate condusă de prefectul județului) ca în termen de cel mult 12 ore să fie soluționată situația care a dus la imposibilitatea gestionării astăzi a salubrizării în municipiul reședință de județ.

 

Edilul, după ce iar a amenințat retragerea din ADI Deșeuri (a mia oară, fără nicio continuitate, fără niciun efect), a acuzat și amenințat factorul politic pentru situația de astăzi (“este un interes politic”) și a identificat 3 moduri în care CJSU să rezolve problema: 1) continuarea depozitării deșeurilor pe platforma temporară de la Satu Nou de Jos (devoalând că va cere și prelungirea autorizației de funcționare provizorie pe această rampă provizorie și ea); 2) depozitarea gunoiului menajer în mașinile de transport (ale Drusal), pentru a le putea duce apoi către depozite conforme (din alte județe) – costurile sunt imense!; 3) să se depoziteze gunoiul în mașinile de transport și ducerea acestuia la fabrica de ciment de la Aleșd pentru a fi incinerate.

 

CJSU a decis să se încalce legea în continuare

 

CJSU Maramureș a decis, la cererea Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Maramureș, că pot să funcționeze în continuare până la termenul la care au fost autorizate, atât depozitul Drusal (de la Satu Nou de Jos), cât și cel al Herodot (din Sighetu Marmației – depozit construit lângă casele oamenilor și pentru a cărui desființare există demult o hotărâre judecătorească definitivă, plus repunerea terenului în starea inițială (însă TOATE autoritățile statului plătite să vegheze la respectarea legii stau ca ficușii și mimează că nu știu nimic, iar Herodot continuă nestingherit să încalce legea și o hotărâre judecătorească definitivă).

 

Ce înseamnă asta (în unitate de timp)? Drusal mai poate arunca gunoiul pe muntele de gunoi pe care l-a creat (și îl crește zi cu zi chiar la intrarea în municipiul Baia Mare) până în luna octombrie 2020. Apoi, Dumnezeu cu mila! Iar Herodot, cel căruia instanța de judecată a decis să-și desființeze depozitul neconform și să readucă terenul de îndată la starea inițială, va putea bine-mersi să continue să încalce legea până în februarie 2021! Pentru că până atunci i-a autorizat ilegal (a zis instanța de judecată) APM Maramureș, instituție condusă de un alt pesedist, Alexandru Cozma.

 

Cam așa s-a gestionat astăzi criza gunoiului în Maramureș. Ca să nu fie ca-n Napoli, să se continue ca și până acum: neconform și disconfortant în privința depozitului din Satu Nou de Jos, ilegal în cazul depozitului din Sighetu Marmației. Cam asta-s autoritățile care conduc județul ăsta în stil sovietic spre dezastru, cam acesta este modul lor de a încălca flagrant legile pe considerent că aici, în Maramureș, o mână spală pe alta. Mai plimbați săpunul, “băbăeți”!

 

Cătălin VISCHI

 



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here