FAPTĂ – Zetea risipește banii județului pentru inexistentul centru de echitație, un proiect fără finanțare, care există de 2 ani doar sub formă de desen

0
731

STRATEGIE. Vă mai amintiți de terenul de 20 de hectare pe care Consiliul Județean (CJ) Maramureș l-a cumpărat forțat (prin expropriere) de la Composesoratul din Lăpușel, plătind în 2010 aproximativ 650.000 de euro (2,6 milioane de lei)? Da, ăla pe care ziceau că fac unitatea centrală a Sistemului de Management Integrat al Deşeurilor (cel care se năruie acum în satul Sârbi), dar n-au făcut nimic pentru că n-aveau voie pe considerent că se încălca norma europeană de siguranţă (care prevede amplasarea acestui tip de obiectiv la o distanță de minimum 1 km de ultima locuinţă).

 

Pe atunci, președintele CJ Maramureș era Mircea Man – acum retras politic într-o foarte bine plătită funcție publică la Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (este unul dintre directorii de acolo și președintele Comisiei de atestare a verificatorilor de proiecte și a experților tehnici pentru obiectivele/sistemele din sectorul gazelor naturale – știu, e mare denumirea, la fel ca remunerația).

 

Cel „împuternicit” de Mircea Man să se „ocupe” de proiect, Emil Marinescu (pe atunci vicepreşedinte CJ, acum director general la firma CJ-ului, Drumuri și Poduri SA), a motivat că „respectiva interdicţie a fost inclusă după achiziţie” şi că până atunci exista o derogare. Frunză-verde lobodă.

 

Cert e că am rămas cu banii daţi şi cu un teren pentru care de 9 ani judeţul plăteşte impozit comunei Recea fără să facă nimic pe acea pârloagă. Din când în când, câte-un politruc ajuns la conducerea județului zicea că, totuși, acolo o să se facă ceva. Și s-a făcut, însă doar pe hârtie. Tăpșanul de la Recea a fost, rând pe rând, construcţii conexe depozitului de deşeuri, parc industrial, spălătorii auto, fabrici de reciclare a deşeurilor şi orice alte „avioane” le-au mai trecut politrucilor prin cap şi care, evident, n-au fost puse-n aplicare niciodată.

 

„Să nu vină mai târziu cineva să ne-ntrebe…”

 

Prin 2015, Zamfir Ciceu (pe atunci președintele CJ Maramureș) a zis așa (din puțul gândirii sale): „Trebuie să votăm o destinaţie (n.red., a terenului de la Recea), să nu vină mai târziu cineva să ne-ntrebe…”. Şi au votat: să ne „dăm” cu calul. Adică să se facă un centru de echitație. Sigur, procurorii sunt puţini, dosarele-s multe, să mai aşteptăm vreo câţiva ani, poate-poate…

 

În 2017, s-a plătit 40.000 de euro firmei locale Aedilis Proiect un Studiul de Fezabilitate și uite așa a apărut „Centrul de Echitaţie – Carusel” Recea. Sigur, a apărut doar pe hârtie, în fapt nefăcându-se nimic. Terenul e tot pârloagă, impozit pentru acesta se plătește, județul pierde, pe nimeni dintre cei care încasează leafă să fie abilitat nu interesează. Pe Săsar, viața se scruge molcom, ardelenește, dolce far niente…

 

Conform SF-ului din 2017 pentru centrul de echitație erau necesari 8,2 milioane de lei (atunci, echivalentul a 1,8 milioane de euro). Din banii ăștia s-ar face un manej circular acoperit (arenă, grajduri, anexe – toalete, potcovărie, depozit pentru obstacole, cabinet pentru medicul veterinar, un apartament de servici, vestiare şi birouri, magazii de furaje -, o zonă de primire a publicului şi o sală de conferinţe), o parcare şi nişte alei pietonale, manej exterior, tribune cu 150 de locuri, şi se-mprejmuieşte c-un gard.

 

În fine, practic se face o construcţie cu structuri pe zidărie portantă (adică elementele de rezistenţă vor fi pereţii, nu stâlpii şi grinzile). Apoi mai trebuie cumpăraţi şi caii, că doar n-o să vină oamenii de-acasă cu ei – fiind proiectate 12 boxe individuale, deducţia logică e că vor fi 12 cai.

 

Doar o altă devalizare

 

Și acum să calculăm: terenul 650.000 euro, definitivarea proiectului şi studiul de fezabilitate 40.000 euro, construcţia 1,8 milioane de euro, caii 30.000-40.000 euro. Am ajuns la 2,53 milioane de euro Mai urmează proiectul tehnic, conexiunile la utilităţi, cheltuieli neprevăzute şi alte mărunţişuri, să fi optimişti şi să rotunjim suma doar până la 3 milioane de euro.

 

Sigur, n-o să se facă nimic nici în timpul mandatului pesedistului Zetea, însă acesta a zis să scoată puțin proiectul din sertar, să fie șters de praf, ocazie cu care mai cheltuie niște bani. Tot pe hârtii. Zetea o să cheltuie banii județului nu pentru un SF (pentru asta i-a cheltuit predecesorul lui, Ciceu), ci pentru… actualizarea documentației tehnico-economice.

 

Mai simplu spus: în 2017, executantul proiectului a zis că trebuie 1,8 milioane de euro să construim manejul, oare cât ar costa în 2019? Practic, are omul o curiozitate. Și și-o plătește din banii maramureșenilor. Atât am vrut să vă anunț: că se face o actualizare a costurilor centrului de echitație de pe tăpșanul din Recea, adică se mai cheltuie niște bani (aiurea, în contextul în care oricum nu ai de gând să o faci și nici finanțare pentru realizarea acesteia).

 

Și încă ceva: centrul de echitație din Recea (sigur, desenul ăla, că practic nu există nimic) se numea în mandatul lui Ciceu „Carusel”, iar în mandatul lui Zetea se numește altfel, “Althera” – centru de terapii alternative…

 

Deci, s-a făcut ceva, totuși: s-a schimbat denumirea a nimic… Oricum, parc industrial în apropierea aeroportului recent extins şi modernizat, cine-a mai văzut? Las’ că vin firmele străine să deschidă fabrici acolo, noi facem manej, că parcul industrial e cu bătaie de cap. Ce dacă aduce creştere economică? Agrement, recreere, relaxare! Asta le trebuie maramureşenilor, că uite ce stresaţi sunt din cauza lipsei locurilor de muncă…  Și-am încălecat pe-o șa…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here