FAPTĂ – Liderii PMP, USR și PNL din Consiliul Local Baia Mare l-au reclamat pe primarul Cherecheș la prefect, pentru nerespectarea hotărârilor forului deliberativ al orașului

0
9684
De la stânga la dreapta: Simion Bizău, Bogdan Hodorogea, Bogdănel Viorel Gavra și Cătălin Cherecheș

NERESPECTAREA HOTĂRÂRILOR CONSILIULUI LOCAL. Bogdănel Viorel Gavra (PMP), Bogdan Hodorogea (USR) și Simion Bizău (PNL), liderii grupurilor politice din Consiliului Local Baia Mare, au solicitat Instituției Prefectului Maramureș să verifice legalitatea activității executivului Primăriei Baia Mare, în special în neaplicarea a trei Hotărâri ale Consiliului Local din anii 2021 și 2022, care vizau acordarea burselor elevilor și bugetarea participativă.

 

Conform legii, personalul responsabil al Primăriei de punerea în aplicare a hotărârilor forului deliberativ răspunde civil, administrativ sau penal pentru nepunerea în aplicare a deciziilor aleșilor locali. Consilierul local Gavra a precizat că “sunt mult mai multe HCL care nu sunt puse în aplicare și pentru care vom face aceleași demersuri legale”.

 

Cele trei hotărâri ale Consiliului Local Baia Mare au fost emise în 9 octombrie 2021, 7 noiembrie 2022 (ambele se referă la acordarea burselor elevilor – pentru anii școlari 2020-2021 și 2021-2022) și 30 septembrie 2021 (privind implementarea proiectului “Bugetare participativă în municipiul Baia Mare”), însă nu au fost puse în aplicare de Executivul Primăriei, condus de primarul Cătălin Cherecheș.

 

Practic, aleșii băimărenilor au decis să se aloce anumite sume de bani pentru plata burselor elevilor și 2 milioane de lei pentru 3 proiecte propuse de cetățeni (montarea unor defibrilatoare în oraș, arenă pentru sporturi pe nisip și piste de biciclete – nu acea rușine de pseudo-pistă, în fapt o dungă de vopsea trasă pe trotuare), dar primarul Cherecheș a cheltuit banii orașului altfel. Pentru că în Baia Mare, respectarea legii e o glumă și modul de cheltuire a bugetului public se face discreționar.

 

Conform art. 241 din Codul Administrativ: nepunerea în aplicare, cu rea-credinţă, a hotărârilor consiliului local de către primar constituie contravenție (dacă nu sunt săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni) și se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei. Aplicarea amenzilor se face de către prefect (în calitatea sa de autoritate publică, reprezentant al Guvernului pe plan local), care instituie și măsurile de remediere și îndeplinirea acestora.

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here