FAPTĂ – Ioan Baltă „Oniza” trebuie să aducă de acasă 15 milioane de lei pentru a plăti datorii de la Maramureș TV: între timp, a mutat operațiunile pe altă firmă

1
3237

SENTINȚĂ. Ioan Baltă “Oniza” trebuie să aducă de acasă, dacă mai are niște popcorn prin credenț, 15 milioane de lei (exact: 14.789.960 de lei) pentru a plăti datoriile unei firme pe care o administra – Marian Ilea & Associates SRL, acum în faliment – și pe care a desfășurat operațiuni privind televiziunea Maramureș TV. Decizia nu este definitivă, Baltă a atacat-o, dar este executorie.

 

Povestea e clasică…

 

Firma Marian Ilea & Associates SRL a fost înființată în 2009 și a fost ținută în adormire economică (fără activitate) până în 2012, an de campanie electorală, în care a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 70 de milioane de lei, inutil însă pentru că și în acel an electoral (când toată mass media normală obține și declară profit), firma administrată de „Oniza” a raportat pierderi financiare nete de aproape o jumătate de milion de lei (exact: – 487.194 lei) – trecem peste aspectul declarării în 2012 doar 2 angajați (ca televiziune!), faptă care este de competența letargicului ITM.

 

Maramureș TV este și-a obținut licența de autorizare în 16 ianuarie 2007, pe firma Coza Media SA (controlată la acea vreme de Mircea Coza), și a început să emită în ianuarie 2008. După vreun an, Mircea Coza i-a vândut televiziunea lui Baltă (mai exact firma care deținea licența, Coza Media). La scurt timp după tranzacție, pentru că în 3 martie 2010, postul de televiziune AXA TV și-a încetat emisia, Marian Ilea a navigat spre mini-trustul de presă al lui Ioan Baltă, zis “Oniza”, format din acum defunctul cotidian „Informația zilei” și Maramureș TV.

 

În 2012, an electoral cu alegeri locale și parlamentare, o parte (sau toate) acțiunile/operațiunile Maramureș TV s-au mutat pe Marian Ilea & Associates SRL, firmă administrată de Baltă, astfel că firma a înregistrat o cifră de afaceri de 70 de milioane de lei (exact: 69.957.647 lei).

 

Acțiunea mutării/împărțirii operațiunilor pe două sau mai multe firme este o practică regăsită în activitatea administratorilor de radio și televiziune, firma care ulterior este lăsată în pierdere financiară (de regulă prin neplata taxelor către stat) făcând cerere de intrare în insolvență, fapt întâmplat și în cazul sereleului Marian Ilea & Associates, chiar înaintea precampaniei electorale pentru alegerile parlamentare din 2016, la cererea Administrației Județene a Finanțelor Publice Maramureș.

 

La 9 ianuarie 2017, cererea AJFP Maramureș a fost admisă și s-a deschis procedura generală de insolvență împotriva sereleului administrat de Baltă  cu care a operat activitatea Maramureș TV. La fel, obișnuit deja în România, acest proces de insolvență a firmei nu s-a finalizat nici în ziua de azi, la mai bine de 3 ani de la începerea sa.

 

Însă, în urmă cu 2 ani, lichidatorul judiciar al sereleului Marian Ilea & Associates, Urdă și Asociații SPRL, convins repede că n-are ce recupera de pe o firmă fără bunuri, angajați și cu activitatea sistată, a forumulat o acțiune în instanță prin care a cerut atragerea răspunderii administratorului Baltă pentru intrarea în insolvenţă a firmei a intrat în insolvență chiar dacă a derulat afaceri de 70 de milioane de lei în respectivul an.

 

După alți 2 ani, adică luna trecută, magistrații completului specializat Falimente nr. 15 al Tribunalului Maramureș au admis această acțiune (însușită și de actualul lichidator judiciar Pareto Grup IPURL, după diminiuarea pretențiilor financiare) și au dispus ca Ioan Baltă Oniza să fie obligat să suporte cu averea proprie datoriile “societăţii falite SC Marian Ilea & Associates SRL, până la concurenţa sumei de 14.789.960 lei”. Deși Baltă a făcut apel la sentință, aceasta este executorie.

 

Cine este Ioan Baltă Oniza”

 

Ioan Baltă, originar din Certeze (comună în apropiere de Negrești-Oaș), deține o societate de reparații drumuri. Este un abonat public de notorietate (direct sau prin firma unde figurează ca administrator fiul său) al administrației publice din Baia Mare, controlată de primarul Cătălin Cherecheș.

 

De-a lungul activității sale din economia privată, Baltă a fost anchetat de numeroase ori, încă din 2007 (pentru afaceri cu produse petroliere), iar în 2009 procurorii DIICOT i-au găsit pe şantierele autostrăzilor (unde subontracta lucrări) două utilaje furate din vestul Europei.

 

În noiembrie 2010, Ioan Baltă a fost trimis în judecată de procurorii DNA, alături de reprezentanţi ai mai multor societăţi comerciale din Maramureş, pentru înşelăciuni cu consecinţe deosebit de grave, după ce ar fi încheiat contracte fictive cu mai mai multe firme privind utilaje industriale – în 2014, a fost condamnat de Tribunalul București la 6 ani de închisoare, dar la recursul finalizat în 2016 a fost achitat.

 

În 2013, Baltă a fost ridicat și apoi arestat pentru 29 de zile de anchetatori, fiind considerat liderul grupării de înşelăciuni şi evaziune fiscală de peste un milion de euro în care apăreau şi fraţii Cămătaru.

 

În 2018, la Tribunalul Maramureș a început un nou proces în care Ioan Baltă “Oniza” a fost trimis în judecată de DNA pentru tentativă la evaziune fiscală, prin metoda de fraudare de tip „carusel”, acuzat că în 2011-2012, în calitate de administrator al firmei XS Sud Compani, beneficiind de ajutorul lui Mihai Mircea Șofineți și a lui Teodor Zapca (și ei inculpați în dosar), a stabilit taxe sau contribuții în cadrul unui circuit economic în care au fost implicate mai multe firme-fantomă pentru a obține 14,8 milioane de lei din rambursări/restituiri de TVA.

 

Baltă Oniza este unul dintre martorii procesului în care primarul Cătălin Cherecheș este acuzat de luare de mită, în declarația pe care a dat-o instanței din Cluj Napoca declarând că edilul din Baia Mare venea pe la firma lui, anticipat sunându-l să-l întrebe dacă are popcorn, pentru că lui Cherecheș îi place popcornul.

 

Acum, dacă Baltă mai are ceva popcorn pe numele său (deși e greu de crezut), trebuie să-l scoată pentru a plăti datoriile către stat create în urma operațiunilor de la Maramureș TV. Sigur, o să mai treacă ceva vreme, cu apelul, dar sentința fiind executorie, statul poate cere sechestru asigurator pe bunurile sale până la concurenta sumei de 15 milioane de lei. Dar nu cred că mai are ceva pe numele său, așa cum n-au toți bogații descoperiți și care trebuie să plătească…

 

Cătălin VISCHI



ATENȚIONARE! * Articolele de pe acest site sunt proprietatea autorului 2mnews.ro și sunt protejate de Legea nr.8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe. Conținutul fiecărui articol poate fi preluat în limita a 500 de caractere, cu citarea sursei și inserarea vizibilă a link-ului către articolul respectiv. În caz contrar, autorul textului preluat fără respectarea condițiilor se va adresa instanțelor de judecată. Vă mulțumim pentru înțelegere.

1 COMENTARIU

  1. Un om de nimic! Asa au falimentat, el si acolitii lui si cotidianul INFORMATIA ZILEI DE MARAMURES!Pentru detalii, dl. Vischi vorbiti cu Dumitru Pacuraru sau Ioan Buda Tzetzu…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here